Jste zde

Jak na zahušťování bez mouky: Objevte kouzlo opečené cibule, ořechů nebo žloutků

netradiční zahušťování Zdroj: Shutterstock
Mouka patří mezi univerzální zahušťovadla. Její chuťové a výživové vlastnosti ale strávníky s největší pravděpodobností nenadchnou. Čím mouku nahradit, když potřebujte zahustit polévku nebo omáčku, či guláš?

25. 4. 2025

Zkuste sáhnout po zdravějších a mnohem chutnějších variantách, které ocení nejen celiaci. Jak zahušťovat pomocí psyllia, škrobu, žloutků nebo třeba voňavé opečené cibulky? Zkuste tyhle triky, které opravdu fungují!

Starý dobrý škrob

Bramborový nebo kukuřičný škrob dokáže dost dobře suplovat klasickou mouku. Chuťově sice není nijak zajímavý, rozhodně se vám ale nestane, že by se výsledek nepodařil. Práce se škrobem je podobná jako práce s moukou. 

shutterstock_2010499157.jpg

ochutnávka nad hrncem
Zdroj: 
Shutterstock
Mouka dojde málokdy. Ale kdyby náhodou... pamatujte, že ji při zahušťování můžete nahradit mnoha jinými surovinami.

Škrob je potřeba rozmíchat v trošce studené vody, aby z něho v jídle nevznikly hrudky. Do pokrmu ho přidávejte na poslední chvíli, pořádně promíchejte a povařte už jen krátce. V opačném případě by mohl pokrm opětovně zřídnout.

Náš tip: Kromě bramborového nebo kukuřičného škrobu můžete zkusit i škrob kuzu. Jde o škrob, který se získává z kořene japonské vinné révy a skvěle ho využijete nejen při zahušťování omáček a polévek, ale i sladkých jídel (například pudingů).

Chutná a zdravá zelenina

Mezi triky našich babiček patřilo zahušťování pomocí zeleniny. Pokud tedy připravujete například svíčkovou, přidejte do základu více petržele, celeru nebo mrkve. S mrkví ale opatrně, aby nebyla výsledná omáčka příliš sladká. 

U rajské omáčky použijte namísto protlaku čerstvá nebo konzervovaná rajčata. Obdobně můžete postupovat taky při vaření polévek. Při jejich zahušťování rozmixujte (případně propasírujte) jen část zeleniny a zbytek nechejte vcelku.

U guláše zase můžete zkusit zahušťování cibulí. Říká se, že kolik masa, tolik cibule byste měli do základu použít. Pokud se chcete vyvarovat zahušťování moukou, klidně použijte o cibuli nebo dvě více. Nechte ji opéct do hněda, část rozmixujte anebo nechte rozvařit v guláši. 

Mohlo by vás zajímat: Co se zelenými rajčaty? Udělejte čalamádu nebo je nechte dozrát. Díky triku s banánem

shutterstock_1856471635.jpg

zahuštění polévky
Nebojte se k zahuštění využít jiné suroviny. Do velkých experimentů se ale nepouštějte.

Luštěniny si poradí i bez vaší péče

Dalším způsobem, jak zahustit jídlo bez použití mouky, jsou obyčejné luštěniny. Stačí rozmixovat část uvařené čočky, fazolí nebo cizrny a o nic dalšího se již nemusíte starat. Luštěniny jsou plné škrobu, po rozmixování a vrácení zpátky do hrnce tudíž pokrm přirozeně zahustí. 

Náš tip: Znáte hrašku? Jde o směs rozemletého žlutého hrachu a dalších luštěnin, která je ochucená solí a kořením. Hraška je skvělá například do zeleninové polévky, či nejrůznějších omáček. Jen pamatujte na to, že polévku s hraškou je potřeba následně minimálně ještě dvacet minut povařit. 

Obiloviny jsou sázkou na jistotu

Pokrm můžete snadno zahustit také obilovinami. V menším kastrůlku si povařte pohanku nebo jáhly, ty následně rozmixujte a přidejte do omáčky, či polévky. Další variantu představují pohankové vločky, které stačí do polévky nasypat těsně před koncem a nechat krátce povařit.

Pokud rádi experimentujete, zkuste i méně známé druhy obilovin v podobě amarantu nebo quinoy. Amarant i quinoou před použitím na pár minut namočte, aby zmizela případná hořkost. Poté obilovinu přidejte do polévky.

Žloutky umí divy

Zahušťovat polévky můžete i rozkvedlaným žloutkem v mléce nebo smetaně. Díky žloutkům získá pokrm na jemnosti a krémovosti. Tento způsob zahušťování si nicméně žádá speciální péči. Žloutkovou směs přidávejte do pokrmu postupně a za stálého míchání. Po rozmíchání žloutky nevařte. Mohly by se srazit.

Přečtěte si také: Co se zbylými žloutky: Připravte si luxusní konfitované žloutky nebo žloutkové cukroví

Psyllium vyžaduje čas, funguje ale perfektně

Další možností, jak pokrm zahustit, je použití psyllia. Přírodní rozpustná vláknina, která se získává z vyčištěných obalů semen jitrocele indického, má neutrální chuť a díky svým vlastnostem je vhodná i do hubnoucích jídelníčků. Protože ale chvíli trvá, než psyllium nabobtná, je potřeba povařit ho v pokrmu o trochu déle. Seženete ho v ceně od 70 korun za 100 g.

Brambory coby stará dobrá klasika

Brambory, které obsahují škrob, se skvěle hodí například do koprové, dýňové nebo houbové omáčky. Po uvaření a rozmixování vytvoří hladkou a hustou konzistenci. Obdobnou „zahušťovací službu“ prokáže i zbylá bramborová kaše.  

Použité zdroje:

  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/jak-zahustovat-bez-mouky
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-na-zdrave-zahustovani-omacek-bez-mouky-rady-a-tipy/
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/16564-jak-zahustit-jidlo-bez-mouky
  • https://paleosnadno.cz/zahustovani-bez-mouky/
  • https://profikuchar.cz/blog/tajemstvi-dokonaleho-zahustovani-omacek-navod-krok-za-krokem