28. 10. 2020
Abyste si připravili nefalšované vafle, budete potřebovat silikonové formičky do trouby nebo vaflovač. Dobrá zpráva je, že se dá sehnat už za pár stovek, takže to nemusí narušit váš rozpočet. Pak už se můžete pustit do experimentů se surovinami a přísadami a nechat si chutnat klidně na tisíci a jedné vafli.
Laskomina ze západní Evropy si získala kdekoho
Tradiční vafle pocházejí z Belgie a Francie. Označujeme tak moučník z kynutého i nekynutého těsta a k jejich vzhledu neodmyslitelně patří typické mřížkování. Originální těsto může připomínat to palačinkové, ovšem s tím rozdílem, že do vaflí se přidává máslo a cukr. Díky tomu mají lehce karamelovou chuť, kterou nás palačinky neoblaží.
Honí vás mlsná nebo čekáte návštěvu? Vsaďte na jednoduché nepečené dezerty!
5 receptů na domácí vaflové těstoVafle jsou tak úžasně „tvárné“ jako třeba muffiny. Některé ingredience můžete zaměňovat tak, aby výsledná dobrota zapadla přesně do vašeho stravovacího stylu. Nejdřív si představíme klasické těsto a pak se pustíme do těch méně tradičních alternativ.
Tradiční belgické vafle
Co potřebujete: 175 g hladké mouky, 3 vejce, 7 lžic rostlinného oleje, 150 ml mléka, 1 lžíce cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, špetku soli
Jak na to?
- V míse smíchejte suché přísady.
- Oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte do tuha.
- K suchým přísadám potom přilijte olej, mléko a žloutky a vyšlehejte hladkou směs.
- K té pak přidejte ušlehané bílky.
- Hotové těsto nalijte do vaflovače a pečte 5-7 minut.
Jogurtové fitness vafle
Potrpíte si na trošku odlehčenější jídelníček? Vyzkoušejte jogurtové fitness vafle s proteinem!
Co potřebujete: 15 g ovesné vanilkové mouky, 15 g proteinového prášku, 1 vejce, 60 g bílého jogurtu
Jak na to?
- V tomhle případě stačí smíchat všechny suroviny a vytvořit hutné těsto.
- Pečte zhruba 5 minut podle možností vaflovače.
Low carb těsto na vafle
Vyznavače nízkosacharidového stravování určitě potěší, že si vafle v pohodě můžou dopřát i oni. A bez výčitek.
Co potřebujete: 20 g mandlové mouky, 25 g kokosové mouky, 10 g xylitolu nebo erythritolu, 3 g pečicího prášku do pečiva, 3 vejce a 200 ml smetany ke šlehání
Jak na to?
- Můžete si zvlášť vyšlehat bílky, chcete-li dosáhnout poctivější konzistence. Nutné to ale není.
- Z ingrediencí vytvořte tužší směs a pečte ve vaflovači zhruba 5 minut.
- Sladidlo můžete ubrat, nebo přidat. Záleží na tom, jak sladkou dobrotu chcete.
Vaflové těsto pro vegany
Jestli se řadíte k veganům, uděláme vám radost v následujících řádcích.
Co potřebujete: hrnek rostlinného mléka, lžíci mletého lněného semínka, hrnek hladké mouky, ½ kypřicího prášku do pečiva, lžíci třtinového cukru nebo jiného sladidla, špetku soli a 2-3 lžíce rostlinného oleje
Jak na to?
- V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a kypřicí prášek.
- V hrnku pak smíchejte mléko s olejem a lněným semínkem.
- Tekutou směs přilijte k té sypké a pečlivě promíchejte.
- Pečte zhruba 5 minut. Hotovo!
Slané vaflové těsto
Jestli chcete vyzkoušet něco méně tradičního, než jsou sladké vafle, pusťte se do těch slaných, konkrétně třeba sýrových!
Co potřebujete: 200 g hladké mouky, 200 g másla, 4 vejce, ½ lžičky soli, ½ lžičky kypřicího prášku, 80 g strouhaného cheddaru, 1 lžičku mleté papriky, 6-8 lžic vlažného mléka
Jak na to?
- Nejdřív utřete máslo se solí.
- Potom vmíchejte žloutky s trochou mouky. Máslo se nesmí srazit!
- Vytvořte sypkou směs z mouky, sýra, kypřicího prášku a mleté papriky.
- Pak přilijte mléko a vypracujte těsto.
- Vyšlehejte z bílků tuhý sníh a přidejte k těstu. Všechno pořádně promíchejte.
- Pečte asi 5 minut.
- Servírujte s opečenou slaninou, vejci, šunkou a třeba i cherry rajčátky.
Náš tip: Přidat můžete taky nadrobno nakrájenou slaninu opečenou na pánvi nebo česnek podle chuti.
5 tipů na luxusní chuťové kombinace
U samotného těsta pochopitelně nezůstaneme. Máme pro vás taky tipy na to, jak si vafle připravit co nejchutněji, aby se strávníci olizovali až za ušima.
Vafle se zmrzlinou a čokoládou
Dokonalou snídani nebo dezert pro návštěvu získáte naprosto jednoduše. Na čerstvé vafle dejte dva kopečky zmrzliny a přelijte rozpuštěnou hořkou čokoládou.
Vafle s čerstvým ovocem a zakysanou smetanou
Čerstvě upečené vafle dozdobte oblíbeným ovocem (vynikající jsou třeba lesní plody) a kysanou smetanou. Můžete použít i polevu podle chuti.
Náš tip: Chcete sladší dobrotu, ale ne další příchuť? Použijte med nebo čekankový sirup!
Vafle s jablky, šlehačkou a skořicí
Když pomineme vafle, budete potřebovat už jen oloupaná a nakrájená jablka, která přidáte do vody s cukrem, citrónovou šťávou a hřebíčkem a 20 minut je povaříte na mírném ohni. Kousky jablek pak můžete nechat vcelku, nebo je pokrájet či pomačkat. Nakonec je dejte na vafle, dozdobte šlehačkou a posypte troškou skořice.
Extra čokoládové vafle s oříšky
Jestli musíte mít čokoládu vždycky a všude, nechte si rozpustit bílou a hořkou. Na hotové vafle ji pak opatrně lijte a lehce ji promíchejte hrotem lžičky. Na čokoládu nasypte drcené oříšky podle chuti (skvělé jsou třeba lískové oříšky) a dejte dobrotu na půl hodinky zchladit do ledničky. Božský zážitek zaručen!
Vafle s arašídovým máslem a banánem
Kdo by téhle chuťové kombinaci odolal? Na hotové vafle naneste arašídové máslo a kolečka banánu. Věříme, že to nebude naposled!
Přejeme dobrou chuť a spokojené strávníky!