Jste zde

Fenomenální předkrmy na grilovačku: Vajíčka s křenem a řepou nebo jablíčka se slaninou

předkrmy na grilovačku Zdroj: Bigstockphoto
Pořádáte grilovačku pro větší sešlost? Pak kromě zobání na stůl a perfektně naloženého masa se zeleninou nezapomeňte připravit nějaký ten předkrm, aby si na své přišli i ti největší nedočkavci. Tady jsou naše tipy.

27. 6. 2021

Mít na starosti grilovačku pro celou rodinu nebo přátele, to není jen tak. O tom, jak připravit dokonalou garden party, už jsme psali. Tentokrát si konkrétně posvítíme na fenomenální předkrmy, kterým jen stěží někdo odolá. Nemusíte totiž skončit u obligátních šneků z listového těsta…

Kynuté rohlíčky se slaninou a gorgonzolou

Milovníci kombinace sýra a slaniny se budou olizovat ještě tři dny po tomhle zážitku. Vsadíte se?

Co potřebujete: 500 g hladké mouky, 7 g sušeného droždí, 10 g soli, 60 ml olivového oleje, 250 ml vlažné vody, lžičku třtinového cukru, 150 gorgonzoly, 12 plátků slaniny, vejce a sezamové semínko na posypání

Jak na to?

  • Smíchejte v míse cukr, mouku, droždí, sůl, olej a vodu. Kuchyňský robot vám usnadní práci, ale vypracovat těsto zvládnete koneckonců i sami.
  • Těsto dejte do uzavíratelné nádoby a nechte ho hodinu kynout.
  • Pak ho rozválejte na pomoučené pracovní ploše do kruhu.
  • Rozkrájejte těsto na 12 stejných trojúhelníčků.
  • Na každý trojúhelník dejte od širšího konce do poloviny trochu gorgonzoly a překryjte ji plátkem slaniny.
  • Zabalte těsto od širšího konce k užšímu. Vznikne vám rohlíček, ten ještě prsty po stranách zmáčkněte, aby se uzavřel. Můžete ho taky lehce zatočit do půlkruhu.
  • Rozšlehejte si vajíčko a rohlíčky jím potřete. Pak je posypte sezamovým semínkem.
  • Rohlíčky nechte ještě 30 minut kynout a zatím si předehřejte troubu na 220 °C.
  • Pečte rohlíčky zhruba 12 minut. Jakmile budou hotové, vyndejte je z trouby a na 5 minut je přikryjte vlhkou utěrkou.
  • Nakonec je nechte vychladnout a servírujte! Grilujte sladce! Dejte při grilovačce šanci oblíbenému ovoci

bigstock-creamy-eggs-with-micro-green-a-406583336.jpg

natvrdo uvařená vejce s náplní
Zdroj: 
Bigstockphoto
Natvrdo uvařená vejce s náplní jsou vděčný předkrm - připravíte je poměrně rychle a strávníci se po nich utlučou.

Voňavé bylinkové sušenky

Žádné přeslazené sušenky! Tahle dobrota připravená naslano si získá srdce i chuťové buňky mnohých strávníků.

Co potřebujete: 200 g hladké mouky, 6 snítek bazalky/tymiánu/oregana, 120 g másla, ½ lžičky sušeného česneku, ½ lžičky soli, 70 g strouhaného parmazánu, špetku pepře

Jak na to?

  • Bylinky nasekejte najemno a máslo si rozkrájejte na menší kousky.
  • Mouku, máslo, sýr, bylinky, česnek, sůl a pepř dejte do mísy a vypracujte směs, která bude připomínat drobenku.
  • Jakmile to bude, přidejte lžičku studené vody a vypracujte těsto, které bude držet pohromadě.
  • Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte ho 30 minut odpočinout v lednici.
  • Předehřejte si troubu na 180 °C.
  • Vyválejte těsto mezi pečicími papíry na tloušťku zhruba 7 milimetrů.
  • Na něj pak nasypte bylinky a vykrajujte kolečka.
  • Ta naskládejte na plech a dejte je péct, ideálně do středu trouby.
  • Pečte je 10-15 minut, důležité je, aby byla zlatavá.
  • Po vychladnutí je servírujte samotné nebo s čerstvým sýrem.

Vajíčka s křenovou pomazánkou

Tlačí vás čas, ale chcete něčím ohromit? Tohle je perfektní řešení.

Co potřebujete: 10 vajec, 250 g čerstvého sýra, křen, 2 lžíce vařené a rozmixované červené řepy, sůl a pepř

Jak na to?

  • Vajíčka uvařte natvrdo, podélně je rozkrojte a vyndejte z nich žloutky.
  • Žloutky smíchejte s čerstvým sýrem, řepou a nastrouhaným křenem.
  • Směsí naplňte bílky a vršek dozdobte bylinkami.

bigstock-homemade-bacon-apple-grilled-c-391796318.jpg

sendvič s jablky a se slaninou
Zdroj: 
Bigstockphoto
Může se to zdát jako bláznivina, ale kombinace sladkých jablek se slaninou je opravdu skvělá!

Karamelizovaná jablíčka se slaninou

Tahle kombinace chutí vás i vašim hostů nedá spát!

Co potřebujete: 2 jablka, lžíci másla, 2 lžíce cukru, 100 g slaniny, 5 lžic jablečného moštu nebo sladšího cideru, hrst strouhaných vlašských oříšků

Jak na to?

  • Omyjte jablka, zbavte je jadřince a nakrájejte je na klínky.
  • Na pánvi rozehřejte máslo a posypte ho cukrem. Jakmile vznikne světle hnědý karamel, přidejte jablka, na kostičky nakrájenou slaninu a oříšky.
  • Všechno podlijte šťávou nebo ciderem a krátce povařte, nezapomínejte míchat.

I tohle se vám bude na grilovačce hodit: Domácí grilovací marinády: Tady jsou tipy na 5 nejlepších!

Quiche s cibulí a se sýrem

Slaný koláč nikdy nezklame. Zkuste třeba ten s cibulí a se sýrem!

Co potřebujete: 280 g hladké mouky, 165 g másla nakrájeného na kostičky, 500 g cibule nakrájené na tenké půlkroužky, 2 vejce, 250 ml smetany, 150 g čedaru nastrouhaného nahrubo, pepř a sůl

bigstock-pie-quiche-with-red-fish-salmo-414816329.jpg

quiche s brokolicí
Zdroj: 
Bigstockphoto
Náplň quiche můžete různě variovat - podle toho, co vám právě zbývá v lednici.

Jak na to?

  • Vypracujte drobenku z mouky, 140 g másla a ¼ lžičky soli.
  • Potom přidejte 8 lžic studené vody a uhněťte těsto.
  • Pomoučněte si pracovní plochu a vyválejte na ní těsto do kruhu. Měl by mít o něco větší průměr než 25 centimetrů.
  • Dejte těsto formy, okraje zatlačte do stran, abyste vytvořili pomyslnou misku.
  • Takhle těsto 20 minut chlaďte a zatím si rozpusťte zbylé máslo v rendlíku.
  • Na něm pak zhruba 20 minut zahřívejte cibuli na středním plameni.
  • Jakmile cibule zkaramelizuje, dejte ji z plamene.
  • Dno těsta propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír a zatižte ho například fazolemi. Takhle ho pečte 20 minut, potom sundejte fazole i papír a pečte ho ještě dalších 10 minut.
  • V míse smíchejte vejce, smetanu, cibuli, polovinu sýra, sůl a pepř.
  • Náplň dejte na těsto, posypte ji zbytkem sýra a dejte péct na 20-25 minut. Stav zkontrolujte nožem – když ho zapíchnete do středu a zůstane suchý, bude hotovo.
  • Koláč podávejte až po vyhladnutí.

Už máte svého favorita? Přejeme vám, ať se povede a ať chutná!

Použité zdroje:

  • https://fresh.iprima.cz/recepty/chutovky-a-predkrmy
  • https://www.apetitonline.cz/recepty/