8. 8. 2025
Navíc máte plně pod kontrolou, z čeho tenhle snack připravíte, a snadno si tak můžete s chutěmi kreativně pohrát. Přinášíme vám osvědčený postup a celou řadu praktických tipů, díky kterým budou vaše domácí „bejkrolsky“ chutnat ještě lépe než z obchodu. Navíc za zlomek ceny!
Přečtěte si také: Strouhanka: Na co pozor při její výrobě? A poradíme, čím ji božsky ochutit!
Ideální pečivo? Starší, ale ne tvrdé
Základem jsou obyčejné rohlíky nebo bagety, nejlépe den či dva staré. Čerstvé pečivo se při krájení snadno deformuje a není tak vhodné. Mírně okoralé rohlíky krásně drží tvar a zároveň snadno nasají ochucovací směs. Plátky by měly být rovnoměrné, ideálně silné 5 až 8 milimetrů. Díky tomu se rovnoměrně propečou a získají křupavou strukturu bez připálení.
Na přípravu domácích Bake Rolls si připravte:
- 3–4 staré rohlíky nebo bagety
- 4–5 lžic olivového nebo slunečnicového oleje
- sůl podle chuti
- koření dle preferencí (např. paprika, sušený česnek, oregano, tymián, kari, římský kmín)
Volitelně můžete použít také:
- Rozetřený česnek nebo hořčici
- uzenou papriku
- nastrouhaný parmazán nebo jiný sýr
- směs koření na pizzu
- bylinky nebo chilli pro ostřejší variantu
Mohlo by vám zachutnat: Domácí rohlíky a housky jako od pekaře. Máme pro vás jednoduchý recept
Pečlivé sušení je klíčem ke křupavosti
Jako první si nakrájejte rohlíky na tenká kolečka (5 až 8 mm). Před pečením kolečka potřete připravenou směsí. Nejlépe to jde pomocí silikonového štětce, ale pokud chcete dosáhnout co nejvěrnějšího vzhledu jako u kupovaných Bake Rolls z obchodu, nanášejte směs pouze na horní stranu. Spodní zůstane suchá a lépe se při pečení propeče. Kolečka rozložte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem, aby se nepřekrývala.
Náš tip: Mrkněte do krabičky s vánočními formičkami a vykrajovátky. Pokud máte mezi kolečky to s průměrem 2 cm, použijte ho k vytvoření středového otvoru. Rázem tak vyrobíte snack, který bude nejen chutnat, ale také vypadat jako ten z obchodu.
Pečte v troubě předehřáté na 100 až 120 stupňů. Při nižší teplotě sušení trvá déle, ale krekry zůstanou světlé a rovnoměrně vysušené. Při vyšší teplotě získají zlatavější barvu, ale je potřeba je pečlivě hlídat, protože se rychle připálí.
Doba pečení se pohybuje mezi 10 až 20 minutami v závislosti na tloušťce koleček, množství směsi i výkonu trouby. V polovině pečení doporučujeme kolečka otočit, aby se vysušila rovnoměrně z obou stran.
Chuť je základ. Tak si (po)hrajte s kořením
Chuť domácích Bake Rolls určuje především použitá ochucovací směs. Základem bývá rostlinný olej. Klidně použijte ten olivový nebo slunečnicový a smíchejte ho se solí a kořením. Oblíbené jsou směsi na způsob pizzy s oreganem a sušeným česnekem, paprikové varianty s jemnou či pálivou paprikou nebo sýrové s parmazánem.
Můžete ale experimentovat i se sušenými bylinkami, wasabi, kari, mletým římským kmínem nebo uzenou paprikou, či nasušenými a najemno namletými hříbky. Pro výraznější chuť je možné do oleje přidat i trošku česnekové pasty nebo hořčice. Výhodou domácí přípravy je právě tahle úžasná variabilita, díky které si můžete během jedné várky připravit hned několik příchutí.
Trik pro maximální křupavost
Po upečení nechte Bake Rolls vychladnout na mřížce, aby odvětraly přebytečnou vlhkost a zůstaly krásně křupavé. Teprve po úplném vychladnutí je uložte do vzduchotěsné nádoby. Při správném skladování vydrží křupavé i několik dní, ale většinou zmizí dřív, než stihnete uklidit poslední plech.
Redakční tip pro extra chuť a efekt: Pokud chcete zaujmout hosty, připravte si mix příchutí a nabídněte je společně na jednom tácu. Přidat můžete i dip z jogurtu nebo tvarohu s bylinkami.
Použité zdroje:
- https://www.toprecepty.cz/recept/24667-domaci-bake-rolls/
- https://www.kupi.cz/recepty/recept/5175-domaci-bake-rolls
- https://www.tefal.cz/recepty/detail/PRO/domaci-pizza-bake-rolls/2958147
- https://www.receptynakazdyden.cz/recept/domaci-bakerolls/