Jste zde

Žitná mouka je požehnání pro vaše střeva. A pomáhá držet chutě na uzdě

žitná mouka Zdroj: Shutterstock
Žijte zdravě a vyměňte obyčejnou pšeničnou mouku za mnohem zdravější mouku žitnou! Je výživově hodnotnější a pomůže s celou řadou zdravotních neduhů.

20. 5. 2025

Pšeničná mouka je nejoblíbenější a celosvětově nejpoužívanější druh mouky. S rostoucím zájmem o zdravý životní styl však její popularita klesá a do popředí se dostávají mnohem zdravější druhy mouk

shutterstock_2508150769.jpg

žitná zrna
Zdroj: 
Shutterstock
Věděli jste, že žito je jedno z nejzdravějších zrn na světě? 

Žitná mouka vzniká mletím žita a na rozdíl od pšeničné mouky obsahuje mnohem více zdraví prospěšných látek. Je výživnější, lépe stravitelná a má méně kalorií, lepku i nižší glykemický index. Zasytí na mnohem delší dobu a vaše chutě pomůže udržet na uzdě. 

V obchodě ji můžete sehnat ve světlé, střední a tmavé variantě. Přičemž nejzdravější je ta tmavá, respektive celozrnná, kdy se mele celé zrno

shutterstock_2160377105.jpg

žito
Zdroj: 
Shutterstock
Žitná mouka pomáhá udržet normální činnost střev a je účinnou prevencí zácpy i hemeroidů.  

Vyniká vysokým obsahem vlákniny

Žitnou mouku lze bez nadsázky zařadit mezi superpotraviny. Je dobrým zdrojem mnoha vitamínů i minerálů a obsahuje hodně vlákniny. Podpoří imunitu, má pozitivní vliv na zdraví střev, snižuje negativní příznaky menopauzy a pomáhá snížit zánět v těle.

Pravidelná konzumace pomáhá předcházet vzniku osteoporózy, rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a snižuje riziko vzniku žlučových kamenů. Skvělá je také v boji proti cukrovce!

Skvělá náhrada za jiné mouky

Žitná mouka je výbornou surovinou pro zdravé pečení. Výsledné pečivo je šťavnatější, má unikátní chuť, intenzivně voní a při správném skladování vydrží mnohem déle měkké a bez plísně. V těstě z žitné mouky se však tvoří méně bublin, a proto je pečivo hutnější a méně nadýchané. 

shutterstock_2480133505.jpg

žitný chleba
Zdroj: 
Shutterstock
Pečivo z žitné mouky má bohatou chuť a vašemu tělu dodá spoustu zdraví prospěšných látek. 

Mouka je vhodná zejména na přípravu chleba, rohlíků, dalamánků, celozrnných housek a ke krmení chlebového kvásku. Nicméně péct s ní můžete stejně jako s kteroukoliv jinou moukou.

Tip: Aby těsto lépe nakynulo, zkombinujte žitnou mouku spolu s pšeničnou moukou v poměru 4:1. 

Lze z ní připravit perníčky, linecké cukroví, medovník, lívance, kynuté vdolky i buchty, palačinky, bábovku i cheesecake, muffiny, nejrůznější ovocné koláče a brownies. Výborná je ale i na přípravu domácí pizzy, halušek, bramboráků či knedlíků, a to jak slaných, tak i sladkých. 

Využít ji však také můžete k zahuštění polévek a nejrůznějších omáček, včetně guláše, kterému dodá nejen tmavou barvu, ale také specifickou a bohatou chuť. 

Zdroje:

  • https://www.go-fresh.cz/blog/zitna-mouka-a-jeji-vyhody-pro-nase-zdravi/
  • https://www.prozeny.cz/clanek/zitna-mouka-hlasi-comeback-jak-z-ni-pect-a-proc-je-zdrava-76570
  • https://gymbeam.cz/blog/mouky-jejich-rozdily-vyuziti-nutricni-hodnoty-a-vyhody/
  • https://www.akcniceny.cz/magazin/jaky-je-rozdil-mezi-psenicnou-a-zitnou-moukou/
  • https://jimezdrave.cz/recepty/potraviny/zitna-mouka/