20. 5. 2025
Pšeničná mouka je nejoblíbenější a celosvětově nejpoužívanější druh mouky. S rostoucím zájmem o zdravý životní styl však její popularita klesá a do popředí se dostávají mnohem zdravější druhy mouk.
Žitná mouka vzniká mletím žita a na rozdíl od pšeničné mouky obsahuje mnohem více zdraví prospěšných látek. Je výživnější, lépe stravitelná a má méně kalorií, lepku i nižší glykemický index. Zasytí na mnohem delší dobu a vaše chutě pomůže udržet na uzdě.
V obchodě ji můžete sehnat ve světlé, střední a tmavé variantě. Přičemž nejzdravější je ta tmavá, respektive celozrnná, kdy se mele celé zrno.
Vyniká vysokým obsahem vlákniny
Žitnou mouku lze bez nadsázky zařadit mezi superpotraviny. Je dobrým zdrojem mnoha vitamínů i minerálů a obsahuje hodně vlákniny. Podpoří imunitu, má pozitivní vliv na zdraví střev, snižuje negativní příznaky menopauzy a pomáhá snížit zánět v těle.
Pravidelná konzumace pomáhá předcházet vzniku osteoporózy, rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a snižuje riziko vzniku žlučových kamenů. Skvělá je také v boji proti cukrovce!
Skvělá náhrada za jiné mouky
Žitná mouka je výbornou surovinou pro zdravé pečení. Výsledné pečivo je šťavnatější, má unikátní chuť, intenzivně voní a při správném skladování vydrží mnohem déle měkké a bez plísně. V těstě z žitné mouky se však tvoří méně bublin, a proto je pečivo hutnější a méně nadýchané.
Mouka je vhodná zejména na přípravu chleba, rohlíků, dalamánků, celozrnných housek a ke krmení chlebového kvásku. Nicméně péct s ní můžete stejně jako s kteroukoliv jinou moukou.
Tip: Aby těsto lépe nakynulo, zkombinujte žitnou mouku spolu s pšeničnou moukou v poměru 4:1.
Lze z ní připravit perníčky, linecké cukroví, medovník, lívance, kynuté vdolky i buchty, palačinky, bábovku i cheesecake, muffiny, nejrůznější ovocné koláče a brownies. Výborná je ale i na přípravu domácí pizzy, halušek, bramboráků či knedlíků, a to jak slaných, tak i sladkých.
Využít ji však také můžete k zahuštění polévek a nejrůznějších omáček, včetně guláše, kterému dodá nejen tmavou barvu, ale také specifickou a bohatou chuť.
Zdroje:
- https://www.go-fresh.cz/blog/zitna-mouka-a-jeji-vyhody-pro-nase-zdravi/
- https://www.prozeny.cz/clanek/zitna-mouka-hlasi-comeback-jak-z-ni-pect-a-proc-je-zdrava-76570
- https://gymbeam.cz/blog/mouky-jejich-rozdily-vyuziti-nutricni-hodnoty-a-vyhody/
- https://www.akcniceny.cz/magazin/jaky-je-rozdil-mezi-psenicnou-a-zitnou-moukou/
- https://jimezdrave.cz/recepty/potraviny/zitna-mouka/