Jste zde

Linecké těsto: Jak na tradiční cukroví? Poradíme! A přidáme i recept na slanou variantu

plech s lineckým Zdroj: Shutterstock
Když se řekne linecké, nejspíš vám hned naskočí cukroví. To se ale tvoří z lineckého těsta, kterému teď věnujeme pár řádků. Jak na něj? A co potom s ním kromě typických vánočních dobrůtek?

30. 11. 2023

Linecké těsto je jednoduché na přípravu a vykouzlíte z něj celou řadu rozmanitých laskomin. Jeho historie je ale poněkud nejasná.

Odrazovým můstkem pro pátrání po dějinách téhle jemné lahůdky může být polovina 17. století, kdy poprvé spatřil světlo světa linecký koláč (kde jinde než v rakouském Linci, ovšem o tom, proč se samotnému těstu říká linecké, tu nikdo neví). 

Jenže pozor, slepá ulička. Linecký koláč se připravuje z těsta, kde se cukr, tuk a mouka míchá v poměru 1:1:1, a ne 3:2:1, jak to známe od nás. Zdá se, že zašmodrchanou historii je lepší nechat spát…

shutterstock_2087019130.jpg

vánoční linecké cukroví
Zdroj: 
Shutterstock
Linecké si nejčastěji pojíme s Vánoci. Ale vychutnat si ho můžete celý rok.

Na co je dobré linecké těsto? Cukrovím to nekončí!

Zmínka o lineckém cukroví už padla, to zná každý. Nejrozmanitější dobroty z tohohle druhu těsta si ale můžete bez obav z nařčení, že jste se zbláznili, připravovat po celý rok. Využijete ho při přípravě:

  • tartaletek, do nichž se dá přidat ovoce, čokoláda nebo krém – pokaždé chutnají božsky
  • šátečků a závinů, které vás okouzlí při kombinaci s marmeládou nebo oříšky
  • koláčů, v nichž může hrát linecké těsto roli korpusu, zdobení už je zcela na vaší fantazii
  • sušenek pro každou příležitost, které se dají namočit do čokolády nebo jiné polevy a pak dozdobit oříšky nebo jinou posypkou

Samostatnou kapitolu potom tvoří slané koláče (na způsob quiche), které u nás nejsou tak rozšířené, jak by si zasloužily být. Fascinující souhru chutí tvoří například s cibulí, slaninou a sýrem, se špenátem a sýrem nebo s cuketou, parmazánem a smetanou. A vhod někdy přijdou i slané tyčinky nebo šneci, kteří se běžně připravují z listového těsta.

Jak na domácí linecké těsto? Zvládne ho úplně každý

Linecké těsto se dá v některých obchodech sehnat už hotové, ať už klasické, tak třeba s příměsí kakaa. Pokud z něj ale chcete nakonec stvořit echt domácí záležitost, připravte si ho sami. Jak už padlo výš, poměr mouky, másla a cukru by měl být 3:2:1, proto uvádíme gramáž, ale můžete zvolit i jinou, která bude poměru odpovídat.

Co potřebujete: 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g moučkového cukr, 2 žloutky, lžičku citrónové šťávy a balíček vanilkového cukru

Jak na linecké těsto?

  • S předstihem z ledničky vyndejte máslo, aby se ohřálo – všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.
  • Prosejte mouku s moučkovým cukrem.
  • Pak v míse uhněťte mouku, cukr, vanilkový cukr, máslo, žloutky a citrónovou šťávu. 
  • Tak vytvoříte jakousi drobenku. Tu dejte na vál a vyválejte, aby bylo těsto hladké.
  • Potom těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho minimálně na hodinu do lednice. Teprve potom s ním můžete dát pracovat.

shutterstock_142182352.jpg

vykrajované linecké
Zdroj: 
Shutterstock
Z lineckého těsta můžete připravit drobné vykrajované cukroví, ale je skvělým základem i pro velké koláče.

Linecké těsto na slané pokrmy? Samozřejmě bez cukru

V případě, že budete z lineckého těsta připravovat slané pokrmy, řiďte se jiným návodem. Jinak vám příliš chutnat nebude…

Co potřebujete: 125 g másla, 200 g hladké mouky, žloutek, špetku soli, 4 lžíce studené vody a koření podle chuti

Jak na to?

  • Postup je pak stejný jako u sladkého lineckého těsta.
  • Místo cukru do těsta zapracujte koření a bylinky, které máte rádi. 

Ať už si z lineckého těsta připravíte cokoli, přejeme vám skvělé gastronomické zážitky!

Použité zdroje:

  • https://radiozurnal.rozhlas.cz/patrani-po-puvodu-lineckeho-testa-pripomina-skoro-detektivku-6280653 
  • https://fresh.iprima.cz/recepty/linecke-cukrovi 
  • https://magdalenka.cz/recepty/domaci-slane-linecke-testo/