Jste zde

Zamilujte si křen: Servírujte elixír zdraví v šátečcích nebo s jablky

kořen křene Zdroj: Bigstockphoto
Na světě jsou věci, které dělí lidi na dva tábory – na své příznivce a odpůrce. Je bez debat, že k nim patří i křen. Štiplavá a nezaměnitelná chuť tohoto kořene skutečně není pro každého. Ale kouzlit se s ním dá náramně.

2. 4. 2022

S křenem se setkávají hlavně obyvatelé Evropy a Asie a obecně nejde o nijak zvlášť rozšířenou vytrvalou rostlinu. I v současnosti jsou známy jen tři druhy křenu, přičemž jen jeden roste přímo u nás, a to křen selský. Jeho původ bychom ale našli v oblasti Moldávie a jižní Ukrajiny, kde se mu daří hlavně v úvalech větších řek. Jinak mu ale často stačí mírné klima a může spokojeně růst.

Kromě křenu selského známe ještě křen velkoplodý, s nímž se dá setkat v Rumunsku, Srbsku, v Maďarsku a na jihovýchodě Slovenska – ani s ním to ale není žádná sláva. Roste tu jako endemit a narazit na něj není tak úplně hračka. Armoracia sisymbrioides, třetí druh křene, zase patří do oblasti Dálného východu v oblasti Rusku a východní části Sibiře.

Kořen křene jako lék proti mnoha neduhům

Kořen téhle vytrvalé rostliny má lidské zdraví neobyčejné účinky, proto by byla škoda ho jen tak zatratit. Pro někoho je ale jeho konzumace opravdu neschůdná – jeho aroma a štiplavá chuť jsou tak výrazné vlastnosti, že zkrátka nemůžou být oblíbené u všech.

bigstock-homemade-organic-horseradish-s-442896809.jpg

křenová pomazánka
Zdroj: 
Bigstockphoto
Křen umí být pekelně ostrý, nicméně zjemnit ho můžou další přísady.

Křen, tedy samotný kořen rostliny, obsahuje hlavně vitamín C, o němž pravděpodobně všichni víme, jak moc je pro naše zdraví a pro naši imunitu důležitý. Kromě něj se v něm dá v zajímavém množství najít i kyselina listová, v menší míře pak různé minerály – například vápník, železo nebo zinek.

A co tedy ve finále křen dokáže udělat s lidským zdravím?

  • Celkově posiluje organismus.
  • Má antibiotické a antiseptické účinky.
  • Pomáhá od zahlenění a dávivého kašle, od nachlazení i zánětu horních cest dýchacích.
  • Zlepšuje trávení a obecně metabolismus.
  • Stará se o mikroflóru střev po léčbě antibiotiky.
  • Pomáhá na mastnou pleť.
  • Je skvělým pomocníkem při parandentóze a zánětu dásní.
  • Pomáhá bojovat s revmatem, bolestmi zad a páteře.
  • Ulevuje při zánětu močových cest.

Jakkoli je křen prospěšný, nesmí se to s ním přehánět. Platí to pro všechny, ale především pro těhotné ženy a pro osoby trpící žaludečními vředy. Větší množství podráždí i žaludek v té nejlepší kondici.

Neváhejte využít i listy

Kořen je fajn, ale určitě z křene vytěžte maximum, máte-li ho k dispozici. Jeho listy jsou totiž zásobárnou vitamínu C, betakarotenu, vitamínů skupiny B a obsahují nezanedbatelné množství hořčíku a draslíku. Klidně do nich můžete zabalit pečené maso nebo si je přihodit k salátu, případně do smoothie.

S křenem v kuchyni: 3 způsoby, jak si ho vychutnat

Jestli nemáte odvahu na samotný křen, bude lepší ho zapracovat do směsi, která jeho štiplavost zjemní. Ideálně by ale křen neměl projít tepelnou úpravou, aby si udržel své benefity. Občas to ale nejde…

Vejmrda – křen s jablky

Tahle směs se hodí k masu, do salátu nebo jen tak na talíř k oživení jídla.

Co potřebujete: 1 kořen, 1 kg jablek, citrón a špetku soli

Jak na to?

  • Křen oloupejte a nastrouhejte najemno. Nebojte se vzít si brýle, bude se vám chtít plakat jako při práci s cibulí.
  • Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte najemno.
  • Obojí dejte do mísy, přidejte šťávu z celého citrónu a špetku soli.
  • Všechno důkladně promíchejte a je to!

Křenová pomazánka s ořechy

Co potřebujete: 1,5 uzeného tofu, majonézu, 1–2 lžíce strouhaného křenu, půl hrnku namletých vlašských oříšků, lžičku umeocta

Jak na to?

  • Tofu a křen nastrouhejte najemno.
  • Přidejte ořechy, umeocet a majonézu a dobře promíchejte.
  • Na chlebu můžete pomazánku dozdobit petrželkou.

Šunkové šátečky s křenem

Co potřebujete: 2 lžíce másla, menší cibuli, zelenou, červenou a žlutou papriku (nakrájenou na kostičky), 200 g šunky (nakrájené na kostičky), 150 g čedaru (najemno strouhaného), 500 g listového těsta, 2 vejce smíchaná se lžící vody (na potření), hladkou mouku na poprášení, pepř a sůl, 2 lžíce konzervovaného křenu nebo křenové pasty

Jak na to?

  • Předehřejte si troubu na 180 °C.
  • Na pánvi nechte zesklovatět cibuli, pak přidejte papriky a míchejte, dokud se nevypaří voda, kterou pustily. Pak dejte směs z ohně a nechte ji vychladnout.
  • V míse promíchejte šunku, sýr a křen, přidejte opečenou cibuli s paprikami a dochuťte solí a pepřem.
  • Pomoučněte si pracovní plochu a vyválejte na ní listové těsto na tloušťku 3 mm.
  • Těsto nakrájejte na čtverce 8 x 8 cm, doprostřed každého dejte dvě lžíce náplně.
  • Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem, vytvořte šátečky a okraje přitiskněte.
  • Šátečky dejte na plech, celé potřete vejcem a každý z nich propíchněte shora vidličkou.
  • Pečte 15 minut do zlatova a servírujte ještě teplé!

Přejeme dobrou chuť!

Použité zdroje:

  • https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Zivotabudic-se-silou-korene.-To-je-stiplavy-kren__s10010x10649.html
  • https://vitalplus.org/kren-bylina-mladi/ https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/kren-30001221.html
  • https://www.bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/zelenina/96-kren-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti
  • https://www.jimejinak.cz/kren-selsky-nejen-proti-nachlazeni/
  • https://www.apetitonline.cz/recept/sunkovo-krenove-satecky