Jste zde

Už jste ochutnali sýrový čaj? Netradiční nápoj pobláznil New York i Londýn

sýrový čaj Zdroj: Shutterstock
Jak máte rádi čaj? Bez cukru, s medem nebo mlékem? A co takhle s lahodnou vrstvou sýrové pěny? Zní vám to divně? Nedivíme se. Nad netradiční kombinací se ale pravděpodobně budete podivovat pouze do doby, než ji ochutnáte.

1. 3. 2025

Pokud jste o „cheese tea“ ještě nikdy neslyšeli, pak prozradíme, že tenhle netradiční nápoj se poprvé dostal do popředí zájmu v roce 2019. Sýrový čaj jste mohli vůbec poprvé ochutnat při procházce nočními trhy v Tchaj-wanu. Odtud se zanedlouho rozšířil do Austrálie, odkud to byl jen „krůček“ do kaváren v New Yorku a Londýně.

Přečtěte si také: Čaj z borovicového jehličí pomáhá už tisíce let. Proč a jak si ho připravit?

Hustá pěna ukrývá nejedno tajemství

Sýrový čaj na první pohled vypadá jako hustý, vrstvený koktejl. Zdání ale v mnohém klame. Po ochutnání mu navíc propadnou i ti, kteří čaji běžně neholdují. A tomu sýrovému už vůbec ne!

Pod hustou vrstvou napěněného smetanového sýra se totiž skrývá ledový čaj s celou řadou příchutí od manga až po durian. V létě jde o skvělé osvěžení. Existují však i jeho teplé alternativy, na kterých si pro změnu můžete pochutnat v zimě. 

shutterstock_2145970149.jpg

sýrový čaj ve skleničce
Zdroj: 
Shutterstock
Sýrový čaj můžete připravit z černého i zeleného čaje.

Sýr v čaji? To přece nejde dohromady!

To je asi první myšlenka, která našince napadne ve chvíli, kdy před ním někdo tenhle netradiční nápoj zmíní. Jakmile se ale jednou odhodláte ochutnat, sýrový čaj vás pravděpodobně naprosto pohltí. Základem je kvalitní čaj, který je doplněn o sladkou a lehce slanou sýrovou pěnu. Nečekaně osvěžující chuť vzbuzuje závislost. Co je na tom všem nejlepší? Že si tenhle nápoj připravíte jednoduše doma!

Mohlo by vám zachutnat: Připravte si doma „sýr z odpadu“. Zamilujete se do něj a jiný už chtít nebudete

Co budete na sýrový čaj potřebovat?

  • 300 ml čerstvě uvařeného zeleného nebo černého čaje
  • cukr nebo med, či stévii podle chuti
  • 80 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce čerstvé smetany
  • kostky ledu
  • 50 g jogurtu
  • 30 g ricotty
  • špetku soli

Jak na to?

Jako první si připravte čaj, který dle chuti doslaďte cukrem nebo medem. Nechte čaj chvíli zchladnout. Připravte si vysokou sklenici, na jejíž dno nasypete několik kostek ledu. Přes ně přelijte připravený čaj. Led okamžitě čaj ochladí a dodá mu osvěžující tón.

Vedle si připravte menší misku, ve které smícháte čerstvé mléko se lžící smetany. Směs by měla být hladká a jemná. V jiné nádobě pro změnu smíchejte jogurt s ricottou, přidejte špetku soli a trochu cukru. Poté do této směsi pomalu přimíchejte mléko se smetanou. 

Výsledkem by měla být lehká a krémová sýrová pěna, která není příliš hustá, ale ani tekutá. Takto připravenou sýrovou pěnu opatrně naneste na připravený čaj, ale nemíchejte! Pěna by měla zůstat nahoře jako samostatná vrstva, kterou můžete sníst třeba lžící. Ihned podávejte, aby pěna nestihla spadnout. 

Použité zdroje:

  • https://magazin.aktualne.cz/gastronomickym-hitem-roku-2019-by-mohl-byt-syrovy-caj/r~b3da98402c7711e9b73eac1f6b220ee8/
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/33135-cheese-tea
  • https://cajovy.blog/co-je-syrovy-caj-a-vyplati-se-ho-pripravit/