13. 6. 2022
Javorový sirup je oblíbené přírodní sladidlo, které se získává odpařování mízy z kmenů několika druhů javorů. Má charakteristickou sladkokyselou chuť, specifické aroma a obsahuje spoustu látek, díky kterým se stal symbolem zdravého slazení. Je tomu ale skutečně tak?
Věděli jste…
Největším producentem javorového sirupu je Kanada, jeho sezóna trvá pouhých šest týdnů a chuť sirupu je závislá nejen na oblasti, kde se javory pěstují, ale i na počasí, které daný rok panovalo?
Ačkoliv obsahuje cenné látky, pořád se jedná o cukr
Javorový sirup tvoří převážně sacharóza, což z něj v podstatě dělá tekutý cukr s nižší energetickou hodnotou a poloviční sladivostí.
Na rozdíl od klasického cukru má však nižší glykemický index a obsahuje i řadu minerálů, vitamínů skupiny B, antioxidantů, aminokyselin a jiných cenných látek, které mají pozitivní vliv na zdraví. Jeho konzumací tak do těla nedostáváte tzv. prázdné kalorie.
Javorový sirup posiluje imunitu, má protizánětlivé účinky, pozitivně působí na stav pokožky, zdraví kostí i kloubů a podle nejnovějších výzkumů chrání před cukrovkou a výrazně posiluje efekt antibiotik.
Důležitá je kvalita!
Pravý javorový sirup má hnědou barvu se zlatavými odlesky a svou konzistencí připomíná spíše olej než med. Cenově je dražší a ve svém složení neobsahuje nic navíc, tzn. že není naředěný cukrem ani jinými druhy cukrových sirupů a neobsahuje přidaná barviva ani aromata.
K dostání je ve čtyřech kategoriích, avšak na českém trhu není označování jednotlivých kategorií povinné. Obvykle však platí, že čím je sirup světlejší a řidší, tím je cennější.
Čím tmavší, tím intenzivnější chuť
Javorový sirup má lahodnou, ale specifickou sladkokyselou chuť, která připomíná karamel. Lze ho využít nejen ve studené, ale i v teplé kuchyni. Výborný je na polití palačinek, vaflí a lívanců, k přípravě zmrzliny i k ochucení kávy, čaje, ovesné kaše, jogurtů a nejrůznějších krémů. Použít ho však můžete i do těsta na sušenky nebo perníčky a k přípravě dipů, dresinků nebo marinád na maso. Naprosto vynikající je v kombinaci s vlašskými ořechy.
Tip: Pokud chcete sirup použít k přímé konzumaci, použijte sirup s označením grade “A”, který má jemnou chuť. Pokud ho chcete využít při pečení, použijte tmavší javorový sirup s označením grade “C”, který má výraznější chuť i aroma.
Zdroje:
- https://www.prozeny.cz/clanek/javorovy-sirup-je-zdravejsi-davat-si-ho-misto-cukru-73940
- https://budejovice.rozhlas.cz/javorovy-sirup-do-caje-i-dezertu-toto-zdrave-sladidlo-vas-zbavi-priciny-mnoha-7037564
- https://www.apetitonline.cz/novinky-zajimavosti/inspirace-kanadou-zkuste-javorovy-sirup
- https://www.naturalek.cz/blog/7-duvodu-proc-si-dat-javorovy-sirup/
- https://www.lekarna.cz/clanek/severoamericky-zazrak-javorovy-sirup./
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Javorov%C3%BD_sirup