Jste zde

Boršč: Rudá polévka, o jejíž původ se bojuje. Dřív se přidával i nálev z bolševníku

miska boršče Zdroj: Shutterstock
Typicky zbarvená polévka, ve které se snoubí chuť masa a několika druhů zeleniny, přijde vhod zvlášť s blížícím se sychravým podzimem a mrazivou zimou. Svými blahodárnými účinky ale potěší kdykoli během roku. A jak vyživí a zasytí!

15. 9. 2025

Boršč totiž skvěle chutná jak teplý, tak studený. Klidně se tak může stát příjemným osvěžením v teplejších dnech. 

Polévka, o kterou se Rusko hádá s Ukrajinou

Jak příznačné pro poslední roky. Spor Ruska a Ukrajiny probíhá i na gastro poli, protože původ boršče si nárokují obě země. Že jste měli tuhle polévku z červené řepy neochvějně spojenou s Ruskem? Ouha. S největší pravděpodobností ji totiž poprvé uvařili někdy mezi 14. a 16. stoletím na Ukrajině. 

shutterstock_2588381473.jpg

boršč s houbami
Zdroj: 
Shutterstock
Někdo do boršče přidává i houby - receptů je opravdu hodně.

První oficiální zmínka pochází z 80. let 16. století, kdy ji ve svém deníku zmínil německý obchodník Martin Gruneweg. Narazil na ni v Kyjevě. Rusové se ovšem odvolávají na kozáky, kteří měli polévku uvařit během 17. století. Jenže s kozáky je to trošku složitější, protože nikdy moc dlouho nepobyli na jednom místě. Takže jestli ji poprvé stvořili na území Ruska nebo Ukrajiny… To už nejspíš nikdo nerozlouskne.

Aby toho nebylo málo, v květnu 2019 se ruské ministerstvo zahraničí poplácalo po ramenou, a to na sociální síti X, kde ve svém postu vyzvedlo boršč jako jedno z nejznámějších a nejoblíbenějších ruských jídel. Stalo se tak v návaznosti na to, že kyjevský šéfkuchař Jevgenij Klopotenko požádal o zapsání boršče jako nehmotného dědictví Ukrajiny na seznam UNESCO

shutterstock_2582620503.jpg

boršč v misce
Zdroj: 
Shutterstock
Příprava boršče je poměrně dlouhá, zvlášť, když si i sami vaříte řepu. Ale ten výsledek? Stojí to za to!

Co je vlastně boršč a proč není jen jeden?

Základem boršče je silný masový vývar. To už samo o sobě zní dost slibně. Samotné maso je v něm samozřejmě taky, ideální je směs hovězího, jehněčího a vepřového. A k tomu spousta zeleniny – především červená řepa, která polévce dává typické zbarvení, řepný kvas, mrkev, zelí a celer

Z bylinek sem rozhodně patří kopr a petrželka. Ke zjemnění pak poslouží kysaná smetana.

Dřív do boršče patřil taky bolševník obecný, zhruba dvoumetrová bylina, ze které lidi získávali stonky a listy. Ty pak nechávali dva týdny kvasit v sudech a vzniklý lák pak posloužil jako základ polévky. Mimochodem – rostlině se dřív říkalo borščevik, je tedy tak nějak nasnadě, že název jídla mohl vzniknout odvozením právě od názvu rostliny.

shutterstock_2490186491.jpg

boršč uvařený doma
Zdroj: 
Shutterstock
Boršč je plný zeleniny, nicméně je tak hustý, že zasytí opravdu na dlouho.

Recept ale není jen jeden. Vzhledem k tomu, že boršč se postupem času rozšířil do více zemí – třeba do Bulharska, Polska, Finska, Rumunska, Běloruska, Pobaltí i do severní části Persie…
A protože jiný kraj, jiný mrav, polévka existuje v mnoha variacích. Někde se do ní přidávají brambory, jinde papriky, rajčata, cibule, česnek a další ingredience. S tím se samozřejmě pojí i barva.

Boršč nakonec může být i zelený, bílý nebo černý. K tomu ještě existují jedinečné recepty regionální, a dokonce i rodinné.

Ani vegetariáni nemusí zůstat ochuzeni. Boršč bez masa už dneska není nijak výjimečný. S vývarem i masem si při přípravě hravě poradí a chuťová hitparáda to bude tak jako tak.

Boršč: Recept na dokonalou polévku z východu

Přišli jste si sem pro recept na boršč? Výborně, tak s chutí k němu.

Co potřebujete: 300 g hovězího masa (ideálně napůl kližka, napůl přední s kostí), 150 g vepřové plece, cibuli, mrkev, petržel, 5 kusů bobkových listů, 5 kusů nového koření, ½ bulvy celeru, ¼ hlávky červeného zelí, 2 kusy uvařené červené řepy, větší bramboru, 200 g konzervovaných rajčat (nakrájených), 100 g špeku, 180 g kysané smetany, snítku kopru, sůl, 10 kusů celého pepře, mletý pepř, 2 lžíce mleté sladké papriky a bílý vinný ocet nebo citrón 

Jak na to?

  • Maso ponořte do 2,5 l studené vody, přidejte pepř, sůl, bobkový list a nové koření. Přiklopte ho, stáhněte oheň a nechte vodu zhruba 2 hodiny probublávat. Postupně odebírejte pěnu, která se bude tvořit.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno. Brambory, mrkev, celer a petržel. Nakrouhejte zelí a špek nakrájejte na kostičky.
  • Asi 1,5 hodiny po tom, co začnete vařit maso, opečte špek dozlatova. Ve chvíli, kdy pustí tuk, přidejte připravené suroviny kromě brambor. Počkejte asi 10 minut, dokud nezměknou. Potom přidejte krájená rajčata (včetně šťávy) a mletou sladkou papriku. Tuhle směs 2 minuty restujte.
  • Vyjměte maso z vývaru a nechte ho trochu vystydnout. Potom ho nakrájejte na kostičky a dejte zpátky do hrnce. 
  • Řepu si nakrájejte na kostičky (pokud jste ji sami vařili, pak ji samozřejmě oloupejte). 
  • Orestovanou zeleninu a bramboru do vývaru k masu. Vařte 15 minut, aby brambora změkla. 
  • Teď polévku dochuťte solí, pepřem, přidejte vinný ocet nebo citrónovou šťávu.
  • Každou porci ozdobte troškou kysané smetany a kouskem kopru.

Na boršči si musíte dát záležet a nesmíte nic uspěchat. Pak se vám ale odmění nezaměnitelnou chutí a taky dlouhým zasycením. V zimě vás krásně prohřeje a v letních dnech zase osvěží. Zkusíte ho?

Použité zdroje:
•    https://x.com/Russia/status/1134028707956436992   
•    https://fresh.iprima.cz/magazin/novinky/odkud-doopravdy-pochazi-borsc-puvodne-se-varil-z-jedovateho-bolsevniku
•    https://fresh.iprima.cz/recepty/pravy-rusky-borsc-podle-receptu-zdenka-pohlreicha 
•    https://life.forbes.cz/poctiva-polevka-z-vychodu-ktera-zahreje-i-na-severu-uvarte-si-masovy-borsc-ve-forme-ktery-neurazi-ani-dietare/
•    https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/vareni-jidlo/borsc-polevka-pokrm-ukrajina-cervena-repa-zeli-veprove-maso-hovezi-maso-priprava_2001181000_tef
•    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-borsc-legendarni-polevka-o-kterou-ukrajina-vede-spor-s-ruskem-202907

Související články