Jste zde

Retro Vánoce: Pochutnejte si na španělských játrech podle československé normy

španělská játra Zdroj: Shutterstock
Taky se vám občas zasteskne po mléčných barech, bistrech a restauracích, které servírovaly normované pokrmy? Ty chutnaly všude stejně – ať už jste si je dali v Aši, nebo v Olomouci.

21. 12. 2023

Zpravidla jste si mohli pochutnat na pokrmech v denním menu a tzv. minutkách, což byla jídla připravovaná speciálně na objednávku. Mezi jednu z nejoblíbenějších minutek patřila nepochybně španělská játra.

Ta samozřejmě nemají nic společného se zemí, podle níž dostala svůj název. Šlo pouze o schválenou a normovanou úpravu vnitřností, která učarovala nejednomu strávníkovi. Jak si tuhle dobrotu připravit, pokud plánujete retro Vánoce? Našli jsme pro vás původní recept!

Specifické ingredience

Játra se v restauracích upravovala nejrůznějšími způsoby. Pochutnat jste si mohli na jejich přírodní variantě, kde se servírovala s cibulkou nebo si je objednat jako smažený pokrm s bramborovou kaší, bramborovým salátem nebo salátem francouzským. Náročnější strávníci si potom mohli pochutnat na tzv. anglických játrech, která se „v lepších“ restauracích servírovala jenom odpoledne.

shutterstock_2389272747.jpg

španělská játra v trojobalu
Zdroj: 
Shutterstock
Španělská játra podle normy nepatří do trojobalu, ale jen je rychle orestujete na oleji.

Španělská játra potom kombinovala vůně a chutě výše uvedených pokrmů. Játra se v tomhle případě sice neservírují smažená v trojobalu, před podáváním se ale rychle opečou na horkém oleji.

Specifickými ingrediencemi je u tohohle receptu červené víno, kečup a rajče, které dodá pokrmu nezvyklou chuť. I když jsou v původním receptu použita játra telecí, můžete je klidně nahradit dostupnějšími játry kuřecími.

Vyzkoušejte také: Retro bramborový salát podle normy: Připomeňte si jeho chuť a nebudete chtít jiný

Na deset porcí španělských jater budete potřebovat:

  • 1500 g telecích jater
  • 100 ml stolního oleje
  • 250 g rajčat
  • 50 g másla
  • 100 g cibule
  • 20 g česneku
  • 30 g soli
  • 100 g kečupu
  • 50 ml červeného vína

Jak na to?

Játra opláchněte a očistěte. Nakrájejte je na menší řezy a maličko z každé strany naklepejte. Na okrajích krátce nařízněte a rychle opečte po obou stranách na pánvičce s rozpáleným olejem.

Na tuku osmahněte také rajčata, která rozkrojíte na poloviny. Odložte bokem a do pánve přidejte máslo a jemně nakrájenou cibuli, kterou osmahnete dorůžova. Potom přidejte česnek utřený se solí, kečup a krátce poduste.

Nakonec vše zastříkněte vínem a podle potřeby dosolte. Hotovou šťávou přelijte opečené řezy jater a porci ozdobte opečeným rajčetem. Podávat můžete s různě upravenými bramborami nebo rýží.

Použité zdroje:

  • https://makova-panenka.cz/recepty/jatra-nemuseji-koncit-jen-na-cibulce-nebo-s-omackou-receptury-csn-pro-upravy-jater/
  • https://www.jidlo.cz/%C4%8Dsn+dr%C5%AFbe%C5%BE%C3%AD+j%C3%A1tra+recept
  • http://digitvman.no-ip.biz/Receptury%20tepl%C3%BDch%20pokrm%C5%AF.pdf%20%C2%B7%20version%201.pdf