23. 11. 2025
Rdesno vonné (latinsky Persicaria odorata) možná znáte pod názvem vietnamský koriandr nebo pálivá máta, ačkoli nemá nic společného ani s jedním. U nás sice nepatří k nejběžnějším bylinkám, ale vypěstovat si ji zvládnete a o tom, že ji v kuchyni dokážete využít různými způsoby, vůbec nepochybujeme.
Co potřebujete o vietnamském koriandru vědět
Pár vět na úvod a seznámení nesmíme vynechat. Rdesno vonné je vytrvalá rostlina z čeledi rdesnovitých. Svůj původ má v jihovýchodní Asii, konkrétně ve Vietnamu, Kambodži, Laosu a Thajsku, kde roste planě, ale taky se pěstuje. Patří k tzv. asijským bylinkám (nepřekvapivě).
Do Evropy přicestovalo rdesno během 2. poloviny 20. století, hlavně díky příchodu vietnamských migrantů a taky díky zájmu o exotické bylinky.
Chutí tahle bylinka opravdu připomíná koriandr, ale opravdu hodně výrazný (takže pokud vám koriandr přijde výrazný, rdesno by vás mohlo chuťově omráčit). Zároveň má svěží a štiplavý dozvuk, takže jde vyloženě o něco pro nás neobyčejného. Zkrátka o exotiku zhmotněnou na talíři.
Chuť syrového rdesna někteří odvážlivci, kteří ho ochutnali, přirovnávají k mýdlu, nebo dokonce i k saponátu. Bazalka ani petrželka to zkrátka není. Na druhou stranu – doporučuje se přidávat bylinku při vaření až v samotném závěru, aby o své aroma a svou nezaměnitelnou chuť nepřišla.
Jak rdesno vonné využít v kuchyni
Když už víte, kde se vzalo, ale hlavně to, jak chutná, pravděpodobně začínáte pátrat po tom, jak byste s bylinkou mohli zaexperimentovat.
Co je běžné? Velkou roli hraje ve vietnamských rolkách gỏi cuốn, v salátech, v polévkách typu canh chua, ladí s rybami a mořskými plody, hodí se i k rýži a luštěninám.
Skvělou kombinaci tvoří s česnekem, s chilli a se zázvorem. Tyhle kombinace chutí se u nás dají využít například k jemnějším masům, rýžovým nudlím nebo zelenině. To všechno krásně dochutíte a zároveň pokrmům dodáte exotický nádech.
Účinky rdesna vonného a zajímavosti, které chcete znát
Rdesno vonné je zajímavé nejen svou chutí a možnostmi využití. Například v tradičním vietnamském léčitelství se využívá jeho schopnost tlumit sexuální touhu. Proto si ho údajně pěstovali buddhističtí mniši jako pomoc při celibátu.
Kromě toho ale nabízí i běžnější účinky. Působí protizánětlivě a antibakteriálně, pomáhá při trávení, zácpě a nadýmání a tlumí žaludeční křeče. Může prospět při léčbě otoků a akné (k čemuž se užívá hlavně v jihovýchodní Asii).
Pěstování v našich podmínkách? Klidně!
Když vietnamský koriandr ochutnáte a zařadíte se k jeho obdivovatelům, můžete si ho v pohodě pěstovat i doma. Myslete ale na to, že to nepůjde celoročně na zahradě – tahle rostlinka je pěkně teplomilná (při teplotě nižší než 15 °C s ní opravdu nepočítejte).
Kromě toho vyžaduje světlo a vlhko a taky pobyt v dobře propustné půdě. Ideální je pěstovat ji v květináči (s průměrem asi 20 cm) a postavit ji na slunné místo, v létě jí může být dobře i na balkóně nebo terase. Chladnější dny by ale venku nepřežila.
Růst a větvení listů můžete podpořit pravidelnou sklizní. Když ji budete chtít namnožit, budete se muset uchýlit k řízkování nebo dělení.
A mimochodem – kromě toho, že specificky dochutí pokrmy, může být zajímavým vizuálním doplňkem!
Použité zdroje:
• asijskebylinky.cz/rdesno-vonne
• ceskestavby.cz/clanky/rdesno-vonne-je-vynikajici-vietnamske-ochucovadlo-a-jedno-z-tajemstvi-vietnamske-kuchyne-28659.html
• bylinkykrkoska.cz/Vietnamsky-koriandr-d29.htm
• living.iprima.cz/zahrada/pokojove-kvetiny/rdesno-vonne-vietnamsky-koriandr-paliva-mata









