Jste zde

Přezrálé hnědé banány: Nevyhazujte je! Jsou skvělý základ na dezerty, když vás honí mlsná

hnědý banán Zdroj: Shutterstock
Nevyhazujte přezrálé banány! Obsahují mnohem více cenných látek než ty nedozrálé a jsou vynikající surovinou pro výrobu lahodných dezertů, po kterých se jen zapráší. Nechte se inspirovat našimi recepty!

3. 1. 2023

Banány patří mezi nejoblíbenější tropické ovoce, které nejenže skvělé chutná, ale také prospívá tělu i mysli. Navíc čím je banán zralejší a starší, tím více cukru a cenných látek se v něm nachází. Pojďte si proto společně s námi připravit několik sladkých dezertů, v nichž bude hrát přezrálý banán, který by jinak skončil v odpadkovém koši, hlavní roli. 

Banánové palačinky bez přidaného cukru

Banánové palačinky jsou skvělým a velmi rychlým dezertem, při jehož konzumaci nemusíte mít výčitky svědomí. Palačinky jsou bez mouky a za sladkou chutí stojí jen přezrálé banány. 

shutterstock_244685272.jpg

žluté banány
Zdroj: 
Shutterstock
Banány posílí imunitu, ochrání srdce a pomohou překonat deprese.

Co budete potřebovat?

  • 1 přezrálý banán
  • 2 vejce

A jak na to? Postup přípravy je velmi jednoduchý a zvládne ho i začátečník. Rozmačkaný banán stačí pouze smíchat s vejci a vzniklé těsto rozlít na rozpálenou pánev. Palačinky pečte dozlatova a na talíři je doplňte čerstvým ovocem, smetanou, tvarohem nedo domácí zmrzlinou

Pečené banány

V jednoduchosti je krása. A recept na pečené banány s oříšky a skořicí je toho důkazem! Famózní recept vykouzlíte během pár minut z několika málo surovin a chutnat bude nejen dětem, ale i dospělým. 

Co budete potřebovat?

shutterstock_572728027.jpg

pečený banán se skořicí
Zdroj: 
Shutterstock
Pečené banány podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny. 

A jak na to? Banány umístěte na dno zapékací misky, kterou jste si předem vymazali máslem. Posypte je skořicí, lískovými oříšky a přelijte je karamelovou omáčkou. Banány vložte do předehřáté trouby a pečte je zhruba 10 minut na 200 stupňů Celsia. 

Banánová bábovka

Bábovek existuje velké množství a mnohdy je opravdu těžké si vybrat. Pokud však hledáte bábovku, která bude vláčná, pak banánová je sázka na jistotu. Navíc ji můžete doplnit oříšky nebo rozinkami. 

Co budete potřebovat?

  • 125 g změklého másla
  • 220 g krupicového cukru
  • 45 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 180 gramů zakysané smetany
  • 2 banány

A jak na to? Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny a postupně do něj zašlehejte vejce. Do směsi přidejte prosátou mouku s kypřicím práškem, skořici, zakysanou smetanu i rozmačkané banány a vše důkladně promíchejte. 

Hotové těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a bábovku pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia zhruba 40 minut. Jestli je bábovka hotová, ověřte za pomoci špejle. 

shutterstock_2002516169.jpg

rozmačkané banány
Zdroj: 
Shutterstock
Nestíháte sníst banány? Vyrobte si z nich výbornou domácí zmrzlinu. Zmrzlé banány stačí pouze rozmixovat s trochou smetany nebo mléka. 

Banánový chlebíček

Recept na luxusní banánový chlebíček je celosvětový hit, který v Americe dokonce slaví svůj svátek. Je sladký, vláčný a výborně chutná nejen samotný, ale i namazaný máslem nebo poprášený moučkovým cukrem. 

Co budete potřebovat?

  • 1 a ¾ hrnku hladké mouky
  • ⅓ hrnku třtinového cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • ⅓ hrnku rostlinného oleje
  • 3 větší banány
  • 1 lžíce octa
  • ¼ hrnku mléka
  • jemně pokrájené vlašské ořechy

A jak na to? Postup přípravy je velmi jednoduchý. Tekuté a sypké ingredience promíchejte nejprve zvlášť a pak je společně propracujte vařečkou. Vzniklé těsto nalijte do formy a na závěr ho posypte jemně pokrájenými vlašskými ořechy. 
 
Chlebíček pečte necelou hodinu v předem vyhřáté troubě na 190 stupňů Celsia. 
 
Zdroje: 

  • https://tchiboblog.cz/recept-hnede-banany/
  • https://kavarna.4home.cz/clanky/recepty/prezrale-banany-nechte-se-inspirovat-kam-s-nimi/
  • https://www.mamavolba.cz/recepty-prezraly-banan/
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/hnede-banany-vyuziti-30000804.html
  • https://zeny.iprima.cz/recepty/prezrale-banany-5-skvelych-zpusobu-jak-je-vyuzit
  • https://itesco.cz/hello/clanek/13-tipu-jak-vyuzit-prezraly-banan-a-jeho-slupku/24011/
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/hnede-banany-nevyhazujte-mame-pro-vas-5-tipu-jak-je-snadno-chutne-zpracovat
  • https://www.apetitonline.cz/recept/bananova-babovka-s-karamelovou-polevou