22. 5. 2025
Jak si připravit tradiční chuťovku (nejen) k pivu? Máme pro vás jednoduchý recept na zavařený bůček ve sklenici. Potřebovat budete jen tři suroviny a trochu toho času. Výsledek vás ale zaručeně vystřelí do vesmíru!
Co si tuhle chuťovku připravit?
Na „prase ve skle“, jak se téhle dobrotě lidově přezdívá, budete potřebovat kus vepřového boku (ideálně od známého řezníka, kterého jste si jistí kvalitou zpracovávaného masa), trochu soli (lžička na sklenici) a převařenou vodu (lžíce na sklenici).
Mohlo by vám zachutnat: Nejlepší klobásky? Rozhodně ty domácí! Máme pro vás recept
Věnujte masu trochu péče
Vrhněte se na úpravu masa. Bůček důkladně očistěte, nakrájejte ho na kostky a vložte do větší mísy. K masu přidejte tolik soli, aby vyšla zhruba 1 čajová lžička na 1 sklenici. Maso se solí promíchejte a napěchujte ho do sklenic. Do každé sklenice přilijte jednu polévkovou lžíci převařené vody a sklenice pevně uzavřete víčky.
Kouzlo zavařování
To nejtěžší máte za sebou! Teď už se můžete vrhnout na samotné zavařování. Připravte si velký hrnec, do kterého vložíte utěrku a na ni vyrovnáte sklenice s masem. Sklenice zalijte vodou tak, aby voda dosahovala asi do dvou třetin jejich výšky (nanejvýše 1 cm pod víčko). Vodu přiveďte k varu a na mírném až středním ohni nechte 2 hodiny probublávat.
Přečtěte si také: Kvalitní maso: Víte, jak ho v obchodě poznat? Na co pozor u barvy, množství vody nebo stlačení
Vrstvička sádla rozehraje v puse ohňostroj
Po dvou hodinách nechte sklenice vychladnout. Neotáčejte je vzhůru nohama, prostě se o ně den vůbec nestarejte. Poté bude potřeba proces zavařování zopakovat. Tentokrát vám ale už bude stačit jen hodina a půl.
Po druhém zavaření nechte sklenice opět zvolna zchladnout a poté, co se na povrchu usadí vrstva pevného sádla, je můžete uskladnit na chladné a temné místo.
Bůček si dejte jen tak s chlebem nebo rizotem
Zavařený bůček vydrží klidně i několik měsíců. To samozřejmě za předpokladu, že se do něj dříve nepustíte. A my dáme ruku do ohně za to, že pokušení bude opravdu velké! Zavařené maso si můžete dát jen tak s hořčicí, okurkou, křenem a chlebem. Použít ho můžete i do guláše nebo třeba jako základ rizota.
Použité zdroje:
- https://varimedobroty.cz/recept/zavareny-veprovy-bucek-ve-sklenici/
- https://fresh.iprima.cz/recepty/veprove-maso-zavarene-ve-vlastni-stave
- https://www.youtube.com/watch?v=RdrFbn6AWDA