Jste zde

Prase ve skle: Nejlepší zavařený bůček připravíte jen ze tří surovin

zavařený bůček prase ve skle Zdroj: Shutterstock
Zavařování patří už po staletí mezi oblíbené a tradiční způsoby uchovávání potravin. Zavařit se dá kde co – od zeleniny, přes ovoce, až po maso.

22. 5. 2025

Jak si připravit tradiční chuťovku (nejen) k pivu? Máme pro vás jednoduchý recept na zavařený bůček ve sklenici. Potřebovat budete jen tři suroviny a trochu toho času. Výsledek vás ale zaručeně vystřelí do vesmíru! 

shutterstock_1959386830.jpg

vepřový bůček
Zdroj: 
Shutterstock
Maso ideálně kupujte tam, kde ho mají opravdu dobré - je základem skvělé chuti.

Co si tuhle chuťovku připravit?

Na „prase ve skle“, jak se téhle dobrotě lidově přezdívá, budete potřebovat kus vepřového boku (ideálně od známého řezníka, kterého jste si jistí kvalitou zpracovávaného masa), trochu soli (lžička na sklenici) a převařenou vodu (lžíce na sklenici).

Mohlo by vám zachutnat: Nejlepší klobásky? Rozhodně ty domácí! Máme pro vás recept

Věnujte masu trochu péče

Vrhněte se na úpravu masa. Bůček důkladně očistěte, nakrájejte ho na kostky a vložte do větší mísy. K masu přidejte tolik soli, aby vyšla zhruba 1 čajová lžička na 1 sklenici. Maso se solí promíchejte a napěchujte ho do sklenic. Do každé sklenice přilijte jednu polévkovou lžíci převařené vody a sklenice pevně uzavřete víčky.

shutterstock_2025885530.jpg

prase ve skle
Zdroj: 
Shutterstock
Zavařený bůček je vděčným základem pro kombinaci - skvělý chléb a skvělá vrstva na něm.

Kouzlo zavařování

To nejtěžší máte za sebou! Teď už se můžete vrhnout na samotné zavařování. Připravte si velký hrnec, do kterého vložíte utěrku a na ni vyrovnáte sklenice s masem. Sklenice zalijte vodou tak, aby voda dosahovala asi do dvou třetin jejich výšky (nanejvýše 1 cm pod víčko). Vodu přiveďte k varu a na mírném až středním ohni nechte 2 hodiny probublávat.

Přečtěte si také: Kvalitní maso: Víte, jak ho v obchodě poznat? Na co pozor u barvy, množství vody nebo stlačení

Vrstvička sádla rozehraje v puse ohňostroj

Po dvou hodinách nechte sklenice vychladnout. Neotáčejte je vzhůru nohama, prostě se o ně den vůbec nestarejte. Poté bude potřeba proces zavařování zopakovat. Tentokrát vám ale už bude stačit jen hodina a půl.

Po druhém zavaření nechte sklenice opět zvolna zchladnout a poté, co se na povrchu usadí vrstva pevného sádla, je můžete uskladnit na chladné a temné místo.

Bůček si dejte jen tak s chlebem nebo rizotem

Zavařený bůček vydrží klidně i několik měsíců. To samozřejmě za předpokladu, že se do něj dříve nepustíte. A my dáme ruku do ohně za to, že pokušení bude opravdu velké! Zavařené maso si můžete dát jen tak s hořčicí, okurkou, křenem a chlebem. Použít ho můžete i do guláše nebo třeba jako základ rizota.

Použité zdroje:

  • https://varimedobroty.cz/recept/zavareny-veprovy-bucek-ve-sklenici/
  • https://fresh.iprima.cz/recepty/veprove-maso-zavarene-ve-vlastni-stave
  • https://www.youtube.com/watch?v=RdrFbn6AWDA