14. 12. 2025
Zima se neptá, prostě se do vás pustí. Jestli zrovna nejste v práci nebo neřídíte a nevadí vám alkohol, pusťte se do přípravy některého z následujících horkých nápojů. Zahřejete se, pochutnáte si, uvolníte se. Co víc si během mrazivých dnů přát?
Horký jablečný cider
Jestli máte rádi cider, pak není o čem. Zkuste si ho připravit taky jako horký nápoj!
Co potřebujete (na 2 porce): 400 ml jablečného cideru, menší jablko, 2 svitky skořice, 3–5 hřebíčků (podle chuti), 1–2 lžíce medu nebo třtinového cukru (podle chuti)
Jak na to?
- Jablko nakrájejte na drobné kostičky.
- Do menšího hrnce nalijte cider. Přidejte skořici, hřebíček a nakrájené jablko.
- Zahřívejte na mírném ohni; mírně provařte asi 5–10 minut, aby koření uvolnilo vůni.
- Potom přimíchejte med nebo cukr.
- Rozdělte horký cider do dvou hrnků, ozdobte plátkem jablka a servírujte.
Přidat můžete taky trochu rumu, brandy nebo calvadosu, případně pro nealko verzi zvolit mošt místo cideru.
Glögg
Skandinávská dobrota, která nápadně připomíná svařák, ale nejlíp chutná, když přidáte ještě rozinky a mandle (klidně rovnou do ní!). Pojďte se seznámit!
Co potřebujete (na 2 porce): 4 šálky neslazené brusinkové šťávy, 2 šálky červeného vína, ½ šálku brandy, ½ hrnku cukru nebo medu, 5 hřebíčků, 10 semínek kardamomu, 2 svitky skořice, 3 cm zázvoru, ½ hrnku sušených brusinek nebo rozinek, ½ pomerančové kůry sušené nebo čerstvé, 8 sušených fíků rozkrojených napůl, ½ hrnku blanšírovaných mandlí
Jak na to?
- Všechny ingredience smíchejte ve velkém hrnci a zahřívejte na velmi mírném ohni asi hodinu.
- Sundejte hrnec z plotny, dejte na něj pokličku a nechte několik hodin nebo přes noc odstát při pokojové teplotě.
- Před podáváním ohřejte nápoj na mírném ohni. Ke každému šálku přidejte trochu sušeného ovoce a mandle.
- Pomerančovou kůru, fíky a mandle přidávat nemusíte, záleží na vás.
Vyzkoušejte: Netradiční horké nápoje: Vychutnejte si teplé banánové smoothie nebo svařené pivo
Jablečný mošt s rumem
Je to jednoduché a výsledek si zamilujete. Tedy pokud máte rádi jablečný mošt a rum.
Co potřebujete (na 2 porce): 0,4 l jablečného moštu, 0,08 l rumu, 4 lžičky třtinového cukru, mletou i celou skořici, plátek citrónu nebo jablka
Jak na to?
- Mošt zahřejte až téměř k varu.
- Do skleničky nalijte rum a přilejte k němu ohřátý mošt.
- Dolaďte cukrem a skořicí přesně podle svých chutí.
- Dozdobte svitkem skořice a podávejte.
Bílý svařák s meruňkami a kardamomem
Tohle je neuvěřitelně voňavá záležitost. A pěkně netradiční!
Co potřebujete (4 porce): 750 ml bílého vína, 100 ml fortifikovaného vína, ½ citrónu, 4 sušené meruňky, 5 lusků kardamomu, badyán, vanilkový lusk, lžíci medu, pár kapek růžové vody (nemusí být)
Jak na to?
- Bílé a fortifikované víno vlijte do hrnce.
- Přidejte zbytek ingrediencí (kromě růžové vody) a přiveďte směs k varu.
- Svařené víno pak sceďte přes jemné sítko.
- Pokud máte růžovou vodu, vmíchejte ji až před podáváním.
Nealko tip: Pečený čaj
Na jeho přípravu je nejvhodnější čas sklizně. Pokud jste úrodu nezpracovali do téhle podoby, když jste ji ještě měli, teď by vás mohl vyjít draho.
Ale pozor, pokud jste z přebytků švestek dělali povidla, i ta se v pečený čaj dají proměnit! Stačí jich trochu dát do hrnku a zalít vroucí vodou. Chuťový zážitek je to nadpozemský, a kdybyste snad náhodou nakonec zatoužili po něčem ostřejším, prostě sem pár kapek oblíbeného alkoholu kápněte.
Použité zdroje:
• https://itesco.cz/hello/recepty/horky-jablecny-cider-s-korenim-a-medem/565748
• https://www.healthygreenkitchen.com/cranberry-glogg
• https://www.bidfood.cz/o-nas/novinky/recepty-ktere-zahreji-svarene-vino-punce-zimni-drinky
• https://www.bbcgoodfood.com/recipes/mulled-white-wine







