27. 12. 2025
Před Vánoci cukroví mizí doslova pod rukama, ale jakmile svátky pominou, najednou o něj nikdo nestojí. Naštěstí ale nemusí přijít vniveč! Většinu druhů cukroví lze bez problémů zamrazit a uchovat na později, takže si ho můžete vychutnat i dlouho po Vánocích, třeba na Velikonoce.
Čím dříve, tím lépe
Zamrazit můžete většinu druhů cukroví. Bez ztráty chuti a kvality však tento způsob nejlépe vyhovuje sušším a trvalejším druhům s nižším obsahem tuku. Například lineckému cukroví, perníčkům, medovému cukroví, vanilkovým rohlíčkům nebo nenaplněným košíčkům či košíčkům s pečenou náplní.
Druhy, které jsou více tučné, obsahují ořechy nebo jsou plněné krémy, při mražení žluknou a ztrácí na své kvalitě. Pudinkový či tvarohový krém řídne a krém z mascarpone či šlehačky se po rozmrazení odděluje a ztrácí svou homogenní konzistenci.
Jak ušetřit za potraviny: Do obchodu po jídle a se seznamem. A vařte ve velkém
Pusinky a jiné sněhové pečivo po rozmrazení zvlhne a je měkké, nepečené druhy se zase více drolí.
Pamatujte! Čím dříve cukroví zamrazíte, tím lepší pak bude po rozmrazení!
Pozor! Cukroví snadno přejímá okolní pachy
Cukroví vždy rozdělte podle druhu, aby se jednotlivé druhy nemohly navzájem ovlivnit, a do mrazáku je ukládejte ve vzduchotěsných krabičkách obalených v alobalu nebo v kvalitních zipových sáčcích s označením freezer, které jsou silnější.
Pokud cukroví zmrazíte v běžném mikrotenovém sáčku, snadno nasaje vůni masa, ryb nebo jiných aromatických potravin a může začít vysychat.
Rozmrazování cukroví neurychlujte!
Cukroví spotřebujte maximálně do tří měsíců a jeho rozmrazení neurychlujte mikrovlnnou troubou ani ho nedávejte rozpéct do trouby. Rozmrazujte ho pozvolna při pokojové teplotě a jednou rozmražené cukroví už znovu nezmrazujte.
Pamatujte! Ani správně zmrazené cukroví nemá neomezenou trvanlivost. Po čase ztrácí na své chuti, mění svou konzistenci a může postupně přijímat pachy či vysychat.
Tip: Pokud cukroví nechcete zmrazit, můžete ho rozemlít a použít na korpus pro cheesecake nebo si z něj můžete připravit domácí granolu či drobenku na koláč.
Zdroje:
- https://www.toprecepty.cz/clanky/7927-jak-spravne-zamrazit-zbyle-cukrovi-pri-vhodnem-postupu-vydrzi-chutne-skoro-az-do-velikonoc/
- https://www.dumazahrada.cz/clanek/co-s-prebytkem-cukrovi-zamrazte-ho-20211222.html
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/muze-se-zamrazit-testo-na-cukrovi.html
- https://zena-in.cz/clanek/zamrazit-prebytky-vanocniho-cukrovi-pozor-na-tucne-slepovane-a-plnene-sladkosti-upozornuje-odbornice-na-potraviny
- https://www.akcniceny.cz/magazin/jak-zuzitkovat-zbytky-vanocniho-cukrovi-5-tipu-na-nove-a-chutne-dezerty/









