9. 2. 2022
Během zimních měsíců sice můžeme vyrazit na výpravu do obřích nákupních center, zelenina, která k nám putuje z druhého konce světa má ale do čerstvosti, chutnosti a křehkosti poměrně daleko. O její ceně pak ani nemá smysl diskutovat.
Naštěstí existují způsoby, jak do svého těla dostat maximum cenných vitamínů a dalších látek. Jedním z nich je tzv. microgreens – mikrozelenina, která je aktuálním trendem a způsobem, jak si zimu i talíř zpříjemnit a oživit. Výhonky pořídíte nejen ve specializovaných prodejnách, ale taky si je můžete poměrně snadno vypěstovat doma.
Jaro na talíři
A proč vlastně zdobit talíře, pomazánky nebo pokrmy klíčky? Samotná semínka jsou totiž pro budoucí rostlinku obrovskou zásobárnou živin a důležitých látek. Klíčením se uvnitř semene nastartují metabolické pochody, zaktivují se důležité enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitamínů a aminokyselin.
Naklíčená semínka se navíc stávají pro naše zažívání mnohem lépe stravitelná a vstřebatelná, takže si na nich můžete pochutnávat i tehdy, pokud vás z klasické zeleniny, semínek nebo luštěnin nadýmá. Když k výše uvedenému připočtete ještě skutečnost, že naklíčená semínka na talíři i chlebu skvěle vypadají, jen těžko budete hledat lepší superpotravinu.
Jaká semínka se ke klíčení hodí?
Pamatujte, že naklíčená semínka byste vždy měli konzumovat za syrova a v neupraveném stavu. Vařením, pečením nebo blanšírováním totiž ztrácí cenné vitamíny a minerální látky.
A na jaké mikrozelenině si můžete pochutnávat? Naklíčit si můžete nechat třeba řeřichu, ředkvičky, rokety, slunečnici, jetel, brokolici, kapustu, fazole mungo nebo atzuki, čočku, hrášek, ale také například mladý ječmen. V obchodech najdete i výhonky česneku, bílého a červeného zelí nebo třeba koriandru či vojtěšky.
Mohlo by vás zajímat: Například mikro červené zelí mívá zhruba dvěstěkrát více betakarotenu než klasická podoba, kterou známe z obchodů!
Jak si vypěstovat ozdobu talíře?
Pokud se rozhodnete ke klíčení a pěstování mikrozeleniny v domácích podmínkách, pamatujte, že nejdůležitější je kvalita a vhodnost semen. Ty pořizujte ve specializovaných prodejnách a ideálně v biokvalitě. Semena nesmí být chemicky ošetřená a vhodná rozhodně nejsou ta, která se používají k běžnému osevu záhonů.
Jakmile vhodná semínka objevíte, připravte si misky na jejich předpěstování. Přes noc je nechte naklíčit v misce s vatou a vodou a ráno jim pak dejte zhruba osm hodin na odpočinek. Semínka vysévejte na substrát, mokrou vatu nebo na speciální kovové sítko.
Mikrozeleninu zalévejte zespodu a sestřihujte, jakmile bude mít rostlinka zhruba dva až tři centimetry. Hotovými microgreens snadno ozdobíte pomazánky, jednohubky, chlebíčky, obložené talíře, maso nebo třeba zákusky a slané dorty.
Použité zdroje:
- https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Klicky-a-mikrozelenina-jsou-zdravou-ozdobou-talire__s10010x10888.html
- https://www.culinabotanica.cz/zahrada/mikrozelenina-a-naklicovani-semen-vite-jak-na-to
- https://www.patriotmagazin.cz/i-do-ostravy-dorazil-novy-trend-mikrozelenina
- https://microzelda.cz/produkty/