13. 3. 2022
Možná si sušíte ovoce doma, když máte najednou přebytky jablek, hrušek, švestek nebo jiných plodů. Pak máte nejspíš bezva zásobu na „horší časy“. Křížaly k zimě tak nějak všeobecně patří. Jestli ale spoléháte na sušené ovoce z obchodu, měli byste vždycky sledovat, jestli ho výrobce nedoslazoval.
Nevýhodou klasického sušeného ovoce, jak ho známe už dlouho, je jeho sladkost. Může být totiž doslazované, což není potřeba. Během sušení, které spočívá v dlouhém vystavení teplu, dochází ke ztrátě vody a ke koncentraci cukru. Ještě větší nevýhodou je to, že ovoce během sušení ztrácí prospěšné látky, které přirozeně obsahuje, a následuje taky dodání siřičitanů. A pro někoho je důležitý i vzhled.
Oproti tomu má lyofilizované ovoce svůj původní vzhled, jen je zbaveno vody. Když ho do ní namočíte… Uvidíte sami! Mnohem důležitější je ale to, že si ovoce uchovává nutriční hodnoty i vitamíny a minerály. Je tedy o dost prospěšnější a v jídelníčku se neztratí. A chuť? Prakticky k nerozeznání od čerstvých plodů!
Jak probíhá lyofilizace?
Na celém procesu lyofilizace vlastně není nic složitého. Doma mrazem nesušíme ne proto, že by to bylo těžké, ale proto, že lyofilizátor, který práci obstarává, je nákladný na pořízení.
Lyofilizace probíhá ve dvou krocích. Nejdřív je potřeba ovoce zmrazit a ustálit ho na mínusových teplotách, mezi 20 a 80 °C pod nulou. Jakmile je zmražené, přijde řada na sušení – zprvu ve vakuu, kde se voda změní v páru, později se vakuum snižuje a zvyšuje se teplota.
Celý proces sušení trvá v řádu hodin až dní a výsledný produkt obsahuje o 95 % vody míň. Nemusí přitom jít jen o ovoce – mrazem se dají sušiny i sýry, mléčné produkty nebo zelenina.
Nenechte se zmást cenou
Když budete po lyofilizovaném ovoci pátrat, nejspíš vás překvapí jeho cena – bude se vám zdát vysoká. Berte ale v potaz, že sáček s ovocem je sice malý a lehký, ovšem jen proto, že tu není skoro žádná voda. Například v balíčku lyofilizovaných jahod o hmotnosti 500 g na vás čeká zhruba 5 kg čerstvých plodů!
Jak si lyofilizované ovoce vychutnat?
Mrazem sušené plody si můžete dát samotné, ale taky jsou skvělým doplňkem k jogurtu a müsli, chutnají ve sladkých kaších, na dezertech nebo v pudinku.
Použité zdroje:
- https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/lyofilizovane-susene-mrazem-ovoce-a-potraviny-jsou-stejne-zdrave-jako-cerstve-nekdy-dokonce-vice/
- https://www.jezkuv-statek.cz/suseni-ovoce-mrazem-lyofilizace/
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/8966-lyofilizovane-ovoce-proc-jist-mrazem-susene-jahody-boruvky-nebo-banany