Jste zde

Jak na extra křupavé domácí hranolky? Stačí jedna surovina, kterou máte určitě doma!

usmažené hranolky Zdroj: Shutterstock
Historie žádného fastfoodového pokrmu zřejmě není tak pohnutá, jako právě historie smažených hranolek. Vynalezl je úplně omylem jistý Francouz, kterého přestal bavit život, a chtěl proto spáchat sebevraždu.

26. 5. 2023

Asi tušíte, že způsobem, jaký měl dotyčného sprovodit z pozemského světa, bylo zkonzumování brambor, o kterých se tenhle nešťastník mylně domníval, že jsou jedovaté.

Jaké ale bylo jeho překvapení, když brambory rozkrájené na malé hranolky naházel do rozpáleného oleje, snědl, usnul a za pár hodin se probudil příjemně nasycený a odpočinutý? 

Od té doby se staly hranolky jeho oblíbeným pokrmem, se kterým udělal díru do světa. Pokud si na nich sami času od času rádi pochutnáte, máme pro vás recept a pár triků, jak připravit domácí hranolky, kterým se ty kupované v žádném případě nevyrovnají!

Přečtěte si také: Chtěl spáchat sebevraždu, ale vynalezl hranolky. Jak si doma připravit ty nejlepší? 

shutterstock_2172502243.jpg

hranolky v misce
Zdroj: 
Shutterstock
Hranolky vznikly úplnou náhodou. A díky za ni!

Křupavost hranolek zajistí obyčejná surovina

Návodů, jak si připravit ty nejlepší domácí hranolky, existuje samozřejmě nespočet. Některé je potřeba předvařit, jiné předpéct nebo nechat odpočívat ve studené vodě a lednici do druhého dne. Všechny výše uvedené návody jsou poměrně zdlouhavé. Pokud vás tedy tlačí čas, vyzkoušejte následující recept, u kterého křupavost hranolek podpoří obyčejná surovina ze spíže!

Mohlo by vás zajímat: Alchymie smažení: Správnou teplotu vám prozradí trik s vařečkou

Na domácí hranolky budete potřebovat:

  • Větší brambory (ideálně varný typ C)
  • Studenou vodu
  • Hladkou mouku nebo kukuřičný škrob
  • Slunečnicový olej
  • Sůl
  • Případně bylinky a koření na dochucení
  • Kousek másla

Jak na to?

Očištěné brambory se slupkou nakrájejte na stejně velké hranolky. Máte-li na přípravu o něco více času, nakrájené brambory můžete na chvíli namočit do studené vody, zbavíte je tím části škrobu.

Osušené hranolky poté vhoďte do mísy a zasypte moukou nebo kukuřičným škrobem. Promíchejte, dokud nebudou všechny kousky obalené. Pokud chcete hranolky dochutit ještě před smažením, můžete mouku smíchat s bylinkami nebo oblíbeným kořením.

shutterstock_1868060554.jpg

hranolky v oleji
Zdroj: 
Shutterstock
Hranolky smažte v dostatečné vrstvě oleje. Nasáknou pak méně tuku.

Jakmile budou hranolky obalené v mouce, nasypejte je do hrnce s rozehřátým slunečnicovým olejem a kouskem másla. Smažte dozlatova a po osmažení nechte okapat třeba v cedníku. Vysypejte na papírový ubrousek a na závěr hranolky osolte, případně jinak dochuťte. 

Přečtěte si také: Jak využít slupky od brambor? Zbaví vás kruhů pod očima a zatočí se špinavým oblečením

Vyšperkujte je k dokonalosti

Domácí hranolky jsou samozřejmě skvělé samotné jen tak, pokud je ale chcete proměnit na návykovou záležitost, posypejte je třeba nastrouhaným čedarem, koriandrem nebo dalšími čerstvými a nasekanými bylinkami či opečenou slaninou nakrájenou na kousky.

Pokud milujete pikantní jídla, můžete k nim přihodit i na kolečka nakrájené papričky jalapeños nebo chipotle. Skvělé budou s vlastnoručně připraveným kečupem nebo poctivou domácí tatarkou či majonézou. Vedle nešlápnete ani s belgickou omáčkou, která v sobě kombinuje nasládlou chuť rajčat s majonézovým základem a osmaženou cibulkou. 

Použité zdroje:

  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/21975-krupave-hranolky-jako-z-bistra-pred-smazenim-pridejte-1-surovinu-a-zkuste-rychlou-syrovou-omacku
  • https://regiony.rozhlas.cz/udelejte-si-krupave-domaci-hranolky-kterym-se-kupovane-nevyrovnaji-7418594
  • https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/jak-pripravit-chutne-domaci-hranolky-poradi-sefkuchari.A130815_134156_dobra-chut_ape