Jste zde

Pravé italské tiramisu: 15minutová rychlovka, do které patří čerstvá vajíčka

tiramisu na talířku Zdroj: Shutterstock
Připravte si spolu s námi pravé italské tiramisu a dejte sbohem jeho zjednodušeným verzím! Máme pro vás recept i několik tipů, jak snížit riziko nákazy salmonelou.

5. 7. 2025

Tiramisu je tradiční italský dezert, který vznikl teprve nedávno, ale okamžitě si získal srdce gurmánů po celém světě. Jeho přípravě se věnují i ti nejlepší cukráři a dodnes vzniklo mnoho různých variant tohoto dezertu. Pravé italské tiramisu je však jen jedno! 

shutterstock_2578967035.jpg

ingredience tiramisu
Zdroj: 
Shutterstock
Přípravu poctivého italského tiramisu si nesnažte usnadnit a na ingrediencích rozhodně nešetřete!

Na přípravě italského tiramisu nešetřete!

Poctivé tiramisu je nebesky nadýchané, voní kávou a je plné bohaté chuti mascarpone. Připravuje se vrstvením krému a cukrářských piškotů, které jsou namočené v silné kávě s kapkou mandlového likéru, kvalitního koňaku či třtinového rumu, a celé je hojně posypané neslazeným kakaem, které celému dezertu dodá jemnou hořkost. Podává se chlazené a obvykle v menších skleněných mističkách, ve kterých vynikne jeho struktura. 

shutterstock_87959452.jpg

nešizené tiramisu
Zdroj: 
Shutterstock
Při přípravě italského tiramisu se nesnažte ušetřit a zapomeňte na pomazánkové máslo, zakysanou smetanu či tvaroh. 

Hlavní složkou krému je výhradně mascarpone!

Příprava dezertu je snadná, rychlá a vyžaduje pouze 200 g dlouhých cukrářských piškotů, 500 g mascarpone, zhruba 30 ml alkoholu, 300 ml espressa nebo jiné silné kávy, neslazené kakao a 4 vajíčka, která se obvykle používají syrová.

Pokud však máte obavy z možné salmonely, můžete žloutky sami pasterizovat nad vodní lázní, a sníh z vaječných bílků můžete zaměnit za šlehačku

A jak na to? 

Smíchejte syrové žloutky s cukrem a šlehejte, dokud směs nezesvětlá a nezhoustne. Do směsi poté pomalu vmíchejte mascarpone a nakonec i jednu šlehačku nebo sníh z vaječných bílků. Buďte však velmi opatrní, abyste zachovali vzduchové bublinky. Krém musí být lehký a nadýchaný

shutterstock_1910936938.jpg

kakao na tiramisu
Zdroj: 
Shutterstock
Závěrečná vrstva kakaa dodá dezertu jemnou hořkost, která skvěle kontrastuje se sladkým krémem. 

Následně se pusťte do skládání. Vrstvu piškotů namočených ve směsi kávy a vhodného likéru střídejte zhruba s 1,5 až 2 cm vysokou vrstvou krému. Na závěr celý dezert poprašte kakaem a minimálně tři hodiny ho nechte odpočívat v lednici, aby nejen ztuhl, ale také aby se propojily všechny chutě. Pokud ho však necháte odležet do druhého dne, bude mnohem lepší. 

Pamatujte! Piškoty ve směsi kávy a likéru nechte jen několik vteřin, popřípadě je pouze lehce potřete. Pokud budou příliš nasáklé, nemohly by vstřebat vlhkost z krému. 

Zdroje:

  • https://fresh.iprima.cz/recepty/tiramisu
  • https://www.apetitonline.cz/jak-na/jak-pripravit-prave-tiramisu
  • https://pizzamodena.cz/blog/pripravte-si-tiramisu-jako-pravy-ital
  • https://www.fairbio.cz/blog/jak-si-pripravit-prave-italske-tiramisu/
  • https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/den-tiramisu-oslavte-svatek-jednoho-z-nejoblibenejsich-svetovych-dezertu

Související články