5. 7. 2025
Tiramisu je tradiční italský dezert, který vznikl teprve nedávno, ale okamžitě si získal srdce gurmánů po celém světě. Jeho přípravě se věnují i ti nejlepší cukráři a dodnes vzniklo mnoho různých variant tohoto dezertu. Pravé italské tiramisu je však jen jedno!
Na přípravě italského tiramisu nešetřete!
Poctivé tiramisu je nebesky nadýchané, voní kávou a je plné bohaté chuti mascarpone. Připravuje se vrstvením krému a cukrářských piškotů, které jsou namočené v silné kávě s kapkou mandlového likéru, kvalitního koňaku či třtinového rumu, a celé je hojně posypané neslazeným kakaem, které celému dezertu dodá jemnou hořkost. Podává se chlazené a obvykle v menších skleněných mističkách, ve kterých vynikne jeho struktura.
Hlavní složkou krému je výhradně mascarpone!
Příprava dezertu je snadná, rychlá a vyžaduje pouze 200 g dlouhých cukrářských piškotů, 500 g mascarpone, zhruba 30 ml alkoholu, 300 ml espressa nebo jiné silné kávy, neslazené kakao a 4 vajíčka, která se obvykle používají syrová.
Pokud však máte obavy z možné salmonely, můžete žloutky sami pasterizovat nad vodní lázní, a sníh z vaječných bílků můžete zaměnit za šlehačku.
A jak na to?
Smíchejte syrové žloutky s cukrem a šlehejte, dokud směs nezesvětlá a nezhoustne. Do směsi poté pomalu vmíchejte mascarpone a nakonec i jednu šlehačku nebo sníh z vaječných bílků. Buďte však velmi opatrní, abyste zachovali vzduchové bublinky. Krém musí být lehký a nadýchaný.
Následně se pusťte do skládání. Vrstvu piškotů namočených ve směsi kávy a vhodného likéru střídejte zhruba s 1,5 až 2 cm vysokou vrstvou krému. Na závěr celý dezert poprašte kakaem a minimálně tři hodiny ho nechte odpočívat v lednici, aby nejen ztuhl, ale také aby se propojily všechny chutě. Pokud ho však necháte odležet do druhého dne, bude mnohem lepší.
Pamatujte! Piškoty ve směsi kávy a likéru nechte jen několik vteřin, popřípadě je pouze lehce potřete. Pokud budou příliš nasáklé, nemohly by vstřebat vlhkost z krému.
Zdroje:
- https://fresh.iprima.cz/recepty/tiramisu
- https://www.apetitonline.cz/jak-na/jak-pripravit-prave-tiramisu
- https://pizzamodena.cz/blog/pripravte-si-tiramisu-jako-pravy-ital
- https://www.fairbio.cz/blog/jak-si-pripravit-prave-italske-tiramisu/
- https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/den-tiramisu-oslavte-svatek-jednoho-z-nejoblibenejsich-svetovych-dezertu