13. 6. 2023
Způsobů, jak zpracovat jahody, je nespočet. Na své si přijdou milovníci lehkých dezertů, osvěžující jahodové zmrzliny či limonády, poctivých kynutých sladkých knedlíků i milovníci babiččiných koláčů nebo bublaniny. V zimních měsících jistě potěší pečený čaj, džem či marmeláda.
Tepelnou úpravou se však obsah zdraví prospěšných látek podstatně snižuje. Chcete-li chuť, barvu a tělu prospěšné látky jahod zachovat? Zmrazte je.
Rozproudí metabolismus
Bojíte se o svou linii nebo se snažíte zhubnout do plavek? Pak pro vás máme dobrou zprávu! Díky vysokému podílu vody, vlákniny a minima cukrů si místo ve vašem jídelníčku jistě zaslouží. Navíc konzumací jahod naše tělo získává celou řadu zdraví prospěšných látek.
Mlsání bez výčitek!
V jahodách nalezneme mnoho vitamínů, minerálních látek a organických kyselin. Vedle vitamínů skupiny B a vitamínu A a E je v jahodách ve velkém množství obsažen i vitamín C. Jeho množství je dokonce vyšší než v pomeranči! Z minerálních látek je v jahodách obsažen vápník, síra, draslík, hořčík, železo a zinek.
Tip: Klesají vám kousky jahod v bublanině ke dnu? Zkuste je před vložením do těsta obalit v mouce.
Účinky jahod na lidský organismus jsou velmi prospěšné. Jejich konzumací posílíte imunitu, zatočíte s chřipkou či nachlazením a pročistíte si organismus. Látky v nich obsažené sníží hladinu cholesterolu, posílí srdce a cévy. Voda a kyseliny pozitivně ovlivňují vylučování. Chrání náš zrak, podporují zdraví a krásu naší kůže a vlasů. Podle mnohých odborníků jsou také vhodnou prevencí nádorových chorob.
Jahody jsou také známé přírodní afrodiziakum. Obsah zinku a antioxidantů u mužů zvýší hladinu testosteronu, prokrví pohlavní orgány a rozpohybuje spermie.
Zpomalují proces stárnutí
Pokud jste se jahod už přejedli, máme pro vás i pár tipů, které vylepší váš zevnějšek. Jahody stačí pouze rozmačkat.
Toužíte po zářivě bílém úsměvu? Pak zkuste jahody! Kyselina jablečná, která je v jahodách obsažená, přirozeně bělí zuby. Jahody stačí pouze rozmačkat, kartáčkem rozetřít po zubech a nechat působit. Rozmačkáním jahod si můžete také připravit výživnou masku na vaše vlasy a pleť. Skvěle hydratují a zpomalují proces stárnutí! Pomohou i jako první pomoc při popáleninách od sluníčka.
Jahody nesnášejí plevel
S výsadbou jahod můžete začít už v dubnu. Zoufat však nemusíte ani teď. Sazenice jahod můžete sázet až do konce září. Prvních plodů se však dočkáte později.
Vhodným stanovištěm je slunný záhon a půda s dostatkem živin. Důležitá je také pravidelná péče v podobě zálivky a vytrhávání plevele.
Máte osvědčený a generacemi předávaný recept na chutný jahodový dezert nebo moučník? Podělte se s námi!
Zdroje:
- https://fresh.iprima.cz/jak-na/jahody-vite-kdy-je-jejich-sezona-na-co-si-davat-pri-vyberu-pozor
- https://www.novinky.cz/clanek/domaci-samosber-jahod-zacina-kde-kdy-a-za-kolik-si-natrhat-cerstve-jahody-40398788
- https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/aktuality/sezona-jahod-zacala-kazdy-cech-jich.html
- https://kuchynelidlu.cz/clanek/jahodova-sezona