2. 8. 2018
I když těmi okurkami opravdu musíme začít, česká domácnost se bez nich pravděpodobně neobejde. Nejčastěji okurky nakládáme a zavařujeme na znojemský způsob, tedy s koprem, bobkovým listem, novým kořením, s pepřem a křenem. Od věci ale není trochu zaexperimentovat. Jakmile jednou ochutnáte okurky nakládané do chilli nálevu, pochopíte, že tradice musí někdy ustoupit.
Dalším skvělým způsobem, jak se „postarat“ o okurky, je naložit je jako rychlokvašky. Stačí je propíchat vidličkou, přidat kopr, česnek a vinné a višňové listy, zalít je převařenou vodou se solí a nechat je asi týden kvasit v teplé místnosti. Dejte pozor na to, aby byly okurky stále celé namočené ve vodě.
Papriky jsou vděčnou zeleninou, kterou můžete zavařit. A předtím ještě třeba upéct.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Co kromě okurek patří do sklenic?
Třeba papriky, ty zavařované vás mohou přivést k naprosto delikátnímu gurmánskému zážitku. Nejoblíbenější je tradiční sladkokyselý nálev s olejem – nakrájené papriky dáme do sklenice, zalijeme stejným sladkokyselým nálevem jako okurky a přidáme trochu rostlinného oleje (deci na 1 litr vody). Pak už stačí jen sterilovat asi 20 minut při teplotě 100 °C. V zimě tenhle poklad můžete jíst samotný nebo ho použít na chlebíčky, případně servírovat jako přílohu k masu a rybám.
Nakládané okurky nemůžou chybět v žádné české domácnosti. A každý na ně má svůj "nejlepší" recept.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Rajčata nemohou chybět snad na žádné zahrádce a spousta lidí je pěstuje i na balkóně. Chcete-li si je uchovat na později, zavařte je. Nejčastějším způsobem, jak to děláme, je výroba domácího kečupu nebo rajčatového čatní. Dají se také ale jen sterilovat ve vlastní šťávě – nejdřív je povaříme, přidáme sůl a pak směs nalijeme do sklenic. Sterilujeme je při teplotě 85 °C asi 20 minut. Takto uchovaná se pak hodí do polévek, omáček nebo do guláše.
Zelenina zavařená na mnoho způsobů může být skvělým doplňkem, ale i samostatným jídlem.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Kromě těchto druhů zeleniny jsou velmi oblíbené sterilované i další, například kukuřice, zelí, mrkev, celer, cibule nebo červená řepa. Nakonec můžete vyzkoušet i nejrůznější směsi, například dobře známé a stále populární lečo, čalamádu z okurek, paprik, rajčat, cibule a bílého zelí, nebo paprikový salát s houbami či ostrý zeleninový salát z paprik, rajčat a cibule, které okořeníme feferonkou, hořčičným semínkem, pepřem a novým kořením.
Experimentujete rádi, nebo dáváte přednost klasice?
Zobrazit komentáře
Zavařování
Luděk Hermann (24. 11. 2017) Trvalý odkaz
Zkusil už někdo zavařovat ředkvičky VYNIKAJÍCÍ. Okurkový nálev, Možno přidat feferonky,papriky,zelí, květák,mrkev,cibuli,česnek,,,,, no zkrátka zbytky z podzimní zahrádky,.vzhledem k zavařování používám i zdřevnatělí ředkve.