17. 8. 2020
Rajčata jsou velmi oblíbeným druhem zeleniny a ač jsou k dostání v supermarketech po celý rok, nejoblíbenější a nejzdravější jsou rajčata z vlastní zahrádky nebo od místních pěstitelů, která uzrála na slunci. Nikoliv v kamionech nebo ve skladech velkopěstíren.
Bohatá úroda rajčat dobře poslouží k výrobě vlastního kečupu, netradiční rajčatové marmelády nebo k výrobě rajčatové omáčky, která se skvěle hodí nejen na pizzu.
Největší množství látek se nachází ve slupce a těsně pod ní
Čerstvá rajčata jsou výborným zdrojem mnoha vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Posilují imunitu, chrání srdce, pročišťují ledviny, snižují cholesterol i vysoký krevní tlak. Jejich pravidelná konzumace má pozitivní vliv na pokožku, vlasy, nehty i nervový systém.
Jsou účinným lékem na nespavost i deprese. Vysoký obsah vlákniny urovná trávení a přítomnost lykopenu dělá z rajčat velmi účinný prostředek, který ochrání tělo před rakovinou.
Rozdíl mezi domácím a kupovaným kečupem je propastný!
Výroba domácího kečupu je velmi jednoduchá a receptů na jeho přípravu existuje nepřeberné množství. Připravit si můžete lehce pikantní, více sladký i kečup s kari nebo skořicí.
Základem každého receptu jsou samozřejmě zralá a šťavnatá rajčata. Zhruba dva kilogramy rajčat spolu se dvěma jablky a 1 větší cibulí nakrájejte na menší kousky, podlijte je 125 ml octa a přidejte k nim 1 lžíci soli, 1 feferonku, 5 hřebíčků, 5 kuliček nového koření a 5 kuliček černého pepře.
Vše vařte pod pokličkou na mírné ohni. Zhruba za 90 minut kečup dolaďte cukrem, z hrnce sundejte pokličku a kečup vařte, dokud nezíská hustší konzistenci. Na závěr kečup propasírujte a přelijte ho do čistých sklenic, které ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Italská klasika Sugo di pomodoro
Rajčatovou omáčku, známá jako sugo, si můžete uvařit do zásoby a doladit s ní nejen pizzu, ale i těstoviny nebo noky. Správně zavařená vydrží až do zimy, kdy oceníte nejen její chuť, ale i blahodárné účinky na organismus. Tepelnou úpravou totiž množství lykopenu v rajčatech, který ochraňuje tělo před rakovinou a nemocemi srdce, podstatně roste. A jak na ni?
Tři kilogramy rajčat spařte, abyste je zbavili slupky, a vložte je do pánve spolu s 2 lžícemi olivového oleje, čerstvou bazalkou a najemno nakrájenou jednou cibulí a pěti stroužky česneku.
Směs vařte, dokud rajčata nezměknou, a dolaďte ji solí, pepřem a cukrem. Na závěr rajčata propasírujte a sugo ještě teplé přelijte do čistých sklenic. Sklenice zavíčkujte a zavařte. Mnohem déle vám vydrží.
Sladká rajčatová marmeláda
Netradiční rajčatová marmeláda vás svou chutí jistě překvapí. Skvěle chutná samotná i na palačince nebo na pečivu s máslem.
Dva kilogramy rajčat omyjte, rozkrájejte na menší kousky a nechte je hodinu vařit. Jakmile se rozvaří, směs propasírujte a přidejte k ní 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžičky kyseliny citronové, celou skořici a 1-2 kilogramy klasického cukru.
Vše záleží na vaší chuti a na tom, jak sladkou chcete marmeládu mít. Směs vařte další hodinu. Na závěr přidejte želírovací prostředek a marmeládu ještě teplou přelijte do čistých sklenic, které zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.