27. 5. 2025
Pokud vás ale tenhle fantasy svět neuchvátil, pak nastíníme, že takhle elfská pochoutka má údajně zasytit dospělého muže na celý den. Díky nadšeným fanouškům si ji dokonce můžete připravit doma podle nespočtu receptů.
Ačkoliv originální recept Tolkien ve svých dílech nikdy nezmínil, o elfském chlebu promlouval jako o nasládlé dobrotě, která je chutná, ale ne těžká a voní po medu a oříšcích.
V trilogii měla podobu tenkých, zlatavých placek, lehce křupavých na povrchu a měkkých uvnitř. Elfský chléb se balil do listů stromu mallornu, které lembas chránily před vyschnutím a zkažením.
Mohlo by vám zachutnat: Uvařte si doma máslový ležák: Legendární nápoj z Harryho Pottera
Co o lembasu říkají elfské legendy?
Pokud bychom se chtěli blíže podívat na historii lembasu, pak zjistíme, že sahá až do dávných časů Prvního věku Středozemě. Podle Tolkienovy knihy The Silmarillion byla první, kdo lembas připravila, jistá Yavanna, patronka přírody a plodnosti, královna Země. Recept však odhalila pouze vysoce postaveným elfům a ti jej střežili jako tajemství.
Tolkien sám v dopisech přiznal, že lembas je sice inspirován křesťanskou eucharistií, ale zároveň je silně zakořeněn v mytologii a symbolice elfského světa.
Lembas následně pekly ženy z vysoce postavených elfských rodin. Galadriel, paní Lothlórienu, darovala lembas členům Společenstva prstenu jako součást jejich výbavy – a právě tehdy se o něm čtenář dozvídá nejvíc. Zajímavostí je, že elfský chléb prý vydrží týdny až měsíce, ale jen pokud se ho nedotkne žádný „nečistý“ tvor. Například skřeti ho nesnášeli a Glum ho ve filmu dokonce vyplivnul.
Přečtěte si také: Vatikánský chléb štěstí: Najde si vás a prý vám splní to největší přání
Chcete si připravit elfský chléb doma? Tady je recept!
Jak už jsme zmínili výše, oficiální elfský recept na lembas, jak jej znali elfové z Lothlórienu, bohužel Tolkien nikdy nezveřejnil. Fanoušci i autoři kuchařek inspirovaných Středozemí nicméně vytvořili domácí verze lembasu, které se dají snadno připravit a zachovávají mýtickou atmosféru. Tady je jeden z nich.
Potřebovat budete:
- 2 šálky hladké mouky
- 1/3 šálku cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 kostky másla (změklého)
- 1/3 šálku smetany ke šlehání nebo plnotučného mléka
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- volitelně: nastrouhaná citronová kůra nebo med pro aroma
Mohlo by vám zachutnat: Domácí cheesecake: Máme tipy, jak ho připravit naprosto perfektní
Jak na to?
Troubu si předehřejte na 180 °C. Připravte si velkou mísu, ve které smícháte suché suroviny (hladkou mouku, cukr, sůl a skořici). Poté do základu přidejte změklé máslo a vše rukama zpracujte do podoby drobenky. Do této směsi následně vmíchejte smetanu nebo mléko a vanilkový extrakt. Volitelně lze přidat i trochu nastrouhané citronové kůry nebo medu pro jemnější chuť.
Z připraveného těsta vypracujte hladký bochánek, který následně vyválejte na plát silný přibližně 1 cm. Plát rozkrájejte na čtverce – obvykle o velikosti zhruba 6×6 cm. Do středu každého čtverce můžete nožem jemně vyznačit kříž, který připomíná vzhled lembasu popisovaného v Tolkienových knihách.
Čtverce rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je přibližně 12 až 15 minut, dokud nezačnou jemně zlátnout po okrajích. Po vychladnutí můžete každý kousek elfského chleba zabalit do banánového listu, pergamenového papíru nebo jiného přírodního obalu, aby si zachoval své aroma i měkkost.
Použité zdroje:
- https://lotr.fandom.com/wiki/Lembas
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_p%C5%99edm%C4%9Bt%C5%AF_ze_St%C5%99edozem%C4%9B
- https://www.geekychef.com/2008/12/elven-lembas-bread.html
- https://www.apetitonline.cz/jak-na/lembas-elfsky-chleb-z-tolkienovy-stredozeme-si-ziskal-oblibu-na-internetu-co-presne-je-jak
- https://www.toprecepty.cz/recept/23265-elfsky-lembas-podle-pana-prstenu/