28. 8. 2023
Domácí balkánský sýr je bezva volbou i v případě, že vás láká vyrábět si sýry, ale ještě s tím nemáte zkušenosti. Je totiž úžasně jednoduchý na přípravu a trápit vás nemusí ani doba zrání.
Sýr se 45–50 % tuku, který se na Balkáně skutečně těší velké oblibě (v Řecku se s ním setkáte coby s feta sýrem, v Bulharsku a dalších zemích pak jako se sýrem sirene), vzniká vysrážením mléka za přítomnosti syřidla a masa, která je výsledkem tohohle procesu, se pak uchovává ve slané vodě. V ní vydrží i neuvěřitelné dva roky!
Mezi fetou a sirene je zásadní rozdíl, co se mléka týče – feta se vyrábí z kozího nebo ovčího, sirene zase z kozího, ovčího i kravského, případně z různých kombinací. S výběrem se na poprvé rozhodně nemusíte trápit. Nejlepší volbou bude čerstvé kravské mléko, se kterým ale musíte pracovat hned, jakmile ho přinesete z obchodu.
Recept na domácí balkánský sýr vás překvapí svou jednoduchostí
Pojďme se do toho tedy pustit, ať si můžete vlastní „balkán“ naservírovat co nejdřív.
Co potřebujete: 250 g tvrdého tvarohu, litr vody a 50 g soli
Jak na to?
- Svařte vodu se solí a pak ji nechte vychladnout.
- Do nádoby, kterou budete moct uzavřít, dejte kostku tvarohu a zalijte ji slaným nálevem.
- Pak už nádobu jen dejte do lednice a počkejte minimálně 3 dny (ideálně ale 7 dní).
- Sýr v lednici uchovávejte vždy ponořený ve vodě.
Budete-li chtít, můžete přidat víc soli. A klidně zkuste i recept s mlékem.
Co potřebujete: 2 l plnotučného čerstvého mléka, 80 ml citrónové šťávy (ze 3 citrónů) nebo vinného octa, 500 ml syrovátky a 75 g soli
Jak na to?
- Zahřejte mléko na 92 °C a odstavte ho.
- Přilijte do něj citrónovou šťávu nebo vinný ocet.
- Směs přikryjte poklicí a nechte ho 30–60 minut odpočívat. V mléce se budou srážet kousky sýřeniny.
- Pak obsah hrnce vlijte na cedník s plátnem a nechte 30 minut odkapávat, potom sýřeninu smíchejte se solí.
- Přendejte sýřeninu do obdélníkové formy, zatižte ji (třeba pytlíkem soli) a nechte ji v lednici lisovat zhruba 12 hodin.
- Syrovátku, kterou získáte při cezení, smíchejte se solí a tímhle slaným nálevem sýr zalijte.
- Nechte ho odležet 3 dny v lednici a pak směle do něj!
A co můžete s domácím balkánským sýrem vyšperkovat? Kromě zeleninových a těstovinových salátů si ho můžete naservírovat například s melounem (vynikající kombinace!), můžete jím dozdobit husté polévky, naplnit jím papriky a zapéct je, případně je výborná vaječná omeleta s „balkánem“. Fantazii se meze nekladou!
Použité zdroje:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Balk%C3%A1nsk%C3%BD_s%C3%BDr
- https://www.spektrumzdravi.cz/dobry-kontakt/dobry-kontakt-vareni-pripravte-si-domaci-balkansky-syr-lepsi-nez-z-obchodu-a-hotovy-za-5-minut
- https://www.pazitka.cz/ostatni/domaci-balkansky-syr/