Jste zde

Domácí balkánský sýr: Příprava trvá chvilku, hodovat můžete za 3 dny

balkán v kostce Zdroj: Shutterstock
Hvězda zeleninových salátů i těstovin se vším, co dům dá. Balkánský sýr je nestárnoucí slaná dobrota, kterou snad ani nejde nemilovat. Pokud vás ale znervózňuje jeho cena nebo přítomnost chemických přídavků a spousta soli, připravte si svůj vlastní doma!

28. 8. 2023

Domácí balkánský sýr je bezva volbou i v případě, že vás láká vyrábět si sýry, ale ještě s tím nemáte zkušenosti. Je totiž úžasně jednoduchý na přípravu a trápit vás nemusí ani doba zrání. 

Sýr se 45–50 % tuku, který se na Balkáně skutečně těší velké oblibě (v Řecku se s ním setkáte coby s feta sýrem, v Bulharsku a dalších zemích pak jako se sýrem sirene), vzniká vysrážením mléka za přítomnosti syřidla a masa, která je výsledkem tohohle procesu, se pak uchovává ve slané vodě. V ní vydrží i neuvěřitelné dva roky!

shutterstock_1902231103.jpg

balkánský sýr
Zdroj: 
Shutterstock
Příprava domácího balkánu je velmi jednoduchá - ideální pro sýraře-začátečníky.

Mezi fetou a sirene je zásadní rozdíl, co se mléka týče – feta se vyrábí z kozího nebo ovčího, sirene zase z kozího, ovčího i kravského, případně z různých kombinací. S výběrem se na poprvé rozhodně nemusíte trápit. Nejlepší volbou bude čerstvé kravské mléko, se kterým ale musíte pracovat hned, jakmile ho přinesete z obchodu. 

Recept na domácí balkánský sýr vás překvapí svou jednoduchostí

Pojďme se do toho tedy pustit, ať si můžete vlastní „balkán“ naservírovat co nejdřív. 

Co potřebujete: 250 g tvrdého tvarohu, litr vody a 50 g soli

Jak na to?

  • Svařte vodu se solí a pak ji nechte vychladnout.
  • Do nádoby, kterou budete moct uzavřít, dejte kostku tvarohu a zalijte ji slaným nálevem.
  • Pak už nádobu jen dejte do lednice a počkejte minimálně 3 dny (ideálně ale 7 dní).
  • Sýr v lednici uchovávejte vždy ponořený ve vodě.

Budete-li chtít, můžete přidat víc soli. A klidně zkuste i recept s mlékem.

shutterstock_1972217378.jpg

krájený balkán
Zdroj: 
Shutterstock
Balkán je chuťově poměrně výrazný - a ideální třeba do těstovinových salátů.

Co potřebujete: 2 l plnotučného čerstvého mléka, 80 ml citrónové šťávy (ze 3 citrónů) nebo vinného octa, 500 ml syrovátky a 75 g soli 

Jak na to?

  • Zahřejte mléko na 92 °C a odstavte ho.
  • Přilijte do něj citrónovou šťávu nebo vinný ocet.
  • Směs přikryjte poklicí a nechte ho 30–60 minut odpočívat. V mléce se budou srážet kousky sýřeniny.
  • Pak obsah hrnce vlijte na cedník s plátnem a nechte 30 minut odkapávat, potom sýřeninu smíchejte se solí.
  • Přendejte sýřeninu do obdélníkové formy, zatižte ji (třeba pytlíkem soli) a nechte ji v lednici lisovat zhruba 12 hodin.
  • Syrovátku, kterou získáte při cezení, smíchejte se solí a tímhle slaným nálevem sýr zalijte.
  • Nechte ho odležet 3 dny v lednici a pak směle do něj!

A co můžete s domácím balkánským sýrem vyšperkovat? Kromě zeleninových a těstovinových salátů si ho můžete naservírovat například s melounem (vynikající kombinace!), můžete jím dozdobit husté polévky, naplnit jím papriky a zapéct je, případně je výborná vaječná omeleta s „balkánem“. Fantazii se meze nekladou! 

Použité zdroje:

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Balk%C3%A1nsk%C3%BD_s%C3%BDr
  • https://www.spektrumzdravi.cz/dobry-kontakt/dobry-kontakt-vareni-pripravte-si-domaci-balkansky-syr-lepsi-nez-z-obchodu-a-hotovy-za-5-minut
  • https://www.pazitka.cz/ostatni/domaci-balkansky-syr/