Jste zde

Celerový salát podle normy: To je geniální příloha ke grilovanému masu!

strouhaný celer Zdroj: Shutterstock
Bulvový celer nesmí chybět v žádném poctivém vývaru. Dřív ale býval také základem mnohých pomazánek a oblíbeného salátu. Jak si salát z vařeného celeru připravit podle někdejší státní normy?

17. 4. 2024

Recept na celerový salát pochází z knihy receptur pro studenou kuchyni, kde jsme ho mohli najít pod číslem 50150 někdejší státní normy. Oproti ostatním celerovým salátům má jednu výhodu – recept obsahuje jen několik základních surovin, ze kterých ale vykouzlíte dokonalou pochoutku. 

Tu můžete konzumovat jen tak nebo salát servírovat jako přílohu třeba k pečenému masu či bramborám. Vzhledem k použitým surovinám navíc dává tenhle celerový salát velký prostor pro různé využití při konečné úpravě jídel. Jak si ho připravit podle někdejší státní normy? Máme pro vás původní recept! 

Mohlo by vám zachutnat: Rokfórový salát podle ČSN sice rokfór nepotkal ani z vlaku, přesto jsme ho milovali

shutterstock_2106928145.jpg

celerový salát
Zdroj: 
Shutterstock
S dochucením základního receptu na celerový salát si můžete ještě vyhrát.

Na celerový salát podle ČSN budete potřebovat:

Jak na to?

Jako první se vrhněte na přípravu celeru. Ten očistěte, nakrájejte na menší, ale velmi tenké plátky a ty následně nasypejte do menšího množství vody, kam přisypete sůl a přilejete ocet. Přiveďte k varu a vařte zhruba pět minut.

Vedle si nachystejte cibuli, kterou oloupejte a nakrájíte na půlkolečka. Přidejte ji k celeru a krátce povařte, aby ztratila svoji pikantnost. Zeleninu následně sceďte a nechte ji vychladnout.

Jakmile je zelenina studená, můžete do ní přimíchat majonézu a cukr. Směs důkladně promíchejte, ochutnejte a případně přidejte sůl, cukr nebo trošku vody, ve které se celer s cibulí vařil. Nechte v lednici rozležet do druhého dne.

Přečtěte si také: Milovníci pikantních jídel zbystřete! Po "pfeferonovém" retro salátu podle ČSN se utlučete

Věčná příloha pro dietáře i milovníky masa

Celerový salát můžete konzumovat jen tak s pečivem nebo ho servírovat jako přílohu k masům. Skvěle se bude vyjímat vedle masa hovězího, vepřového, ale „slušet“ mu to bude i ve společnosti grilovaného kuřete. Celerový salát jako přílohu uvítají i lidé, kteří se z jakéhokoliv důvodu vyhýbají nebo musejí vyhýbat většímu množství sacharidů.

Použité zdroje: 

  • https://www.pomazanky-recepty.cz/salaty/celerovy-salat-celerova-pomazanka-a-tipy-na-jejich-vyuziti
  • https://www.ceskatelevize.cz/porady/12468683635-vsechno-co-mam-rada/11692-recepty/12997-celerovy-salat/
  • https://www.idnes.cz/recepty/recept-celerovy-salat.A141120_224920_recepty_jid