29. 1. 2023
Ovesné sušenky
Dokonalé sušenky, které připravíte za pár minut, potěší i ty největší odpůrce zdravých receptů. Na jejich přípravu navíc budete potřebovat jen několik základních surovin. Výsledek bude i přesto dokonalý.
Co budete potřebovat:
- 3/4 hrnku ovocného odpadu z odšťavňování
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce cukru
- 1 lžičku skořice
- Hrst slunečnicových semínek
Jak na to?
V misce smíchejte vločky, mouku, cukr, skořici a slunečnicová semínka. Potom přidejte odpad z odšťavňování a olej. Vypracujte těsto, ze kterého budete tvarovat sušenky. Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě 10 až 15 minut na 180 °C.
Přečtěte si také: Jak ušetřit na jídle, ale nešetřit na sobě: Vybavte se seznamem a spotřebujte i zbytky
Pečený čaj
Pečené čaje jsou fajn. To samozřejmě za předpokladu, kdy bezpečně víte, co je jejich součástí. Kupované čaje jsou občas plné konzervantů a dalších látek, které prodlužují jejich životnost. Naše tělo je ale rozhodně nepotřebuje. Jak si připravit pečený čaj doma a ze zbytků?
Co budete potřebovat:
• 500 g dužiny z odšťavňovače
• 300 g cukru krystalu
• Půlku citrónu
• Koření podle chuti (skořice, hřebíček apod.)
Jak na to?
Jako první si rozehřejte troubu na 220 °C. Sklenice důkladně omyjte a vysterilizujte horkou vodou. Do pekáčku vsypte dužinu, cukr, citrón nakrájený na kousky a vybrané koření. Pekáč přikryjte alobalem nebo poklicí a pečte 30 minut. Poté sejměte poklici nebo alobal, pečte dalších 15 minut a v průběhu promíchávejte. Na závěr rozdělte čaj do sklenic.
Mohlo by vás zajímat: Jak využít zbytky potravin v kuchyni? Vykouzlete polévku, koření, krekry nebo čaj
Domácí zeleninový bujon
Pokud si rádi připravujete zeleninové smoothies nebo šťávy, také tento odpad dokážete jednoduše zužitkovat. Vyrobit z něj totiž můžete luxusní domácí bujón, který potěší chutí i dlouhou životností.
Co budete potřebovat:
- Půl kilogramu odšťavněné zeleniny
- Dva litry vody
- Špetku soli a pepře
- Bobkový list
- Nové koření
- Čerstvé bylinky
- Olivový olej
Jak na to?
V hrnci rozehřejte olej a orestujte zeleninu. Následně ji podlijte vodou, přidejte bylinky s kořením a nechejte vařit, dokud se tekutina v hrnci nezredukuje na cca 1/3. Poté nalijte do čistých uzavíratelných skleniček a uložte do lednice.
Zeleninová pomazánka s tvarohem
Zeleninové zbytky z mrkve můžete proměnit také na lahodnou pomazánku. Stačí k nim přidat jen několik dalších surovin.
Co budete potřebovat:
Jak na to?
Vejce uvařte a mezitím smíchejte lučinu se solí, pepřem a nakrájenou cibulkou. Přimíchejte dužinu, vejce natvrdo nastrouhejte nahrubo a zamíchejte do pomazánky. Dochuťte solí a pepřem.
Přečtěte si také: Co se zbytky rýže? Vyčarujte smažené kuličky, lívance nebo plněné papriky
Patnáctiminutový perník
Pokud máte rádi sladké dezerty, zkuste si připravit následující perník ze zbytků. Jeho příprava vám zabere pouhou čtvrthodinku a výsledek zaručeně potěší.
Co budete potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 1-2 lžičky skořice
- 2 lžičky kakaa
- 3-4 vejce
- 10 lžic medu
- 1/2 hrnku oleje
- 1 a 1/2 hrnku dřeně z odšťavňovače (jablka, hrušky, mrkev apod.)
Jak na to?
Veškeré suroviny nasypejte do větší mísy a promíchejte. Aby se dobře spojily, můžete použít šlehač. Těsto nalijte do velkého, olejem vymazaného pekáče, a pečte ve vyhřáté troubě alespoň deset minut.
To, jestli je perník hotový, vyzkoušejte špejlí zapíchnutou do jeho středu. Pokud na ní ulpívá těsto, nechte perník péct dalších pět minut a poté znovu odzkoušejte.
Použité zdroje:
- https://www.g21-vitality.cz/magazin/hospodarime-beze-zbytku-aneb-jak-vyuzit-odpad-z-odstavnovani.html
- https://www.my-concept.cz/jak-vyuzit-zbytky-z-odstavnovace-_w854.html
- https://271161.myshoptet.com/jak-vyuzit-odpad-z-odstavnovace-recepty/
- https://m.magazinplus.cz/hobby/206-pouzivate-odstavnovac-nevyhazujte-zbytky-poradime-vam-jak-je-skvele-zuzitkovat.html
- https://zachranjidlo.cz/recepty/susenky-duziny-odstavnovace/
- https://www.eujuicers.cz/magazin/jak-vyuzit-odpad-z-odstavnovani-ovesne-susenky