Jste zde

Zbytky z odšťavňovače nevyhazujte! Připravíte z nich pečený čaj, bujón i perník

odšťavnění zeleniny Zdroj: Shutterstock
Pokud patříte mezi hrdé majitele odšťavňovače, určitě čas od času řešíte, co se zbytky, které po odšťavňování zůstanou. Máme pro vás tipy na luxusní bujón i sušenky, po kterých se jenom zapráší.

29. 1. 2023

Ovesné sušenky

Dokonalé sušenky, které připravíte za pár minut, potěší i ty největší odpůrce zdravých receptů. Na jejich přípravu navíc budete potřebovat jen několik základních surovin. Výsledek bude i přesto dokonalý.

Co budete potřebovat:

Jak na to?

V misce smíchejte vločky, mouku, cukr, skořici a slunečnicová semínka. Potom přidejte odpad z odšťavňování a olej. Vypracujte těsto, ze kterého budete tvarovat sušenky. Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě 10 až 15 minut na 180 °C.

Přečtěte si také: Jak ušetřit na jídle, ale nešetřit na sobě: Vybavte se seznamem a spotřebujte i zbytky

shutterstock_2010302222.jpg

slupky od pomerančů
Zdroj: 
Shutterstock
Slupky od pomerančů můžete usušit - provoní vám bydlení. A to nejen před Vánoci.

Pečený čaj

Pečené čaje jsou fajn. To samozřejmě za předpokladu, kdy bezpečně víte, co je jejich součástí. Kupované čaje jsou občas plné konzervantů a dalších látek, které prodlužují jejich životnost. Naše tělo je ale rozhodně nepotřebuje. Jak si připravit pečený čaj doma a ze zbytků?

Co budete potřebovat:

•    500 g dužiny z odšťavňovače 
•    300 g cukru krystalu 
•    Půlku citrónu
•    Koření podle chuti (skořice, hřebíček apod.)

Jak na to?

Jako první si rozehřejte troubu na 220 °C. Sklenice důkladně omyjte a vysterilizujte horkou vodou. Do pekáčku vsypte dužinu, cukr, citrón nakrájený na kousky a vybrané koření. Pekáč přikryjte alobalem nebo poklicí a pečte 30 minut. Poté sejměte poklici nebo alobal, pečte dalších 15 minut a v průběhu promíchávejte. Na závěr rozdělte čaj do sklenic.

Mohlo by vás zajímat: Jak využít zbytky potravin v kuchyni? Vykouzlete polévku, koření, krekry nebo čaj

shutterstock_1977785090.jpg

mrkev po odšťavnění
Zdroj: 
Shutterstock
Zbytky mrkve můžete použít jako základ zeleninového bujónu. Nebo do základu zeleninové pomazánky.

Domácí zeleninový bujon

Pokud si rádi připravujete zeleninové smoothies nebo šťávy, také tento odpad dokážete jednoduše zužitkovat. Vyrobit z něj totiž můžete luxusní domácí bujón, který potěší chutí i dlouhou životností.

Co budete potřebovat:

Jak na to?

V hrnci rozehřejte olej a orestujte zeleninu. Následně ji podlijte vodou, přidejte bylinky s kořením a nechejte vařit, dokud se tekutina v hrnci nezredukuje na cca 1/3. Poté nalijte do čistých uzavíratelných skleniček a uložte do lednice

Zeleninová pomazánka s tvarohem

Zeleninové zbytky z mrkve můžete proměnit také na lahodnou pomazánku. Stačí k nim přidat jen několik dalších surovin. 

Co budete potřebovat:

  • 250 g polotučného tvarohu 
  • 100 g lučiny 
  • 2 uvařená vejce 
  • Dužinu z mrkví 
  • Sůl
  • Pepř 
  • Jarní cibulku

Jak na to? 

Vejce uvařte a mezitím smíchejte lučinu se solí, pepřem a nakrájenou cibulkou. Přimíchejte dužinu, vejce natvrdo nastrouhejte nahrubo a zamíchejte do pomazánky. Dochuťte solí a pepřem.

Přečtěte si také: Co se zbytky rýže? Vyčarujte smažené kuličky, lívance nebo plněné papriky

Patnáctiminutový perník

Pokud máte rádi sladké dezerty, zkuste si připravit následující perník ze zbytků. Jeho příprava vám zabere pouhou čtvrthodinku a výsledek zaručeně potěší. 

Co budete potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky 
  • 1/2 hrnku cukru 
  • 1 kypřicí prášek do perníku 
  • 1-2 lžičky skořice 
  • 2 lžičky kakaa
  • 3-4 vejce
  • 10 lžic medu
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 a 1/2 hrnku dřeně z odšťavňovače (jablka, hrušky, mrkev apod.)

Jak na to?

Veškeré suroviny nasypejte do větší mísy a promíchejte. Aby se dobře spojily, můžete použít šlehač. Těsto nalijte do velkého, olejem vymazaného pekáče, a pečte ve vyhřáté troubě alespoň deset minut. 

To, jestli je perník hotový, vyzkoušejte špejlí zapíchnutou do jeho středu. Pokud na ní ulpívá těsto, nechte perník péct dalších pět minut a poté znovu odzkoušejte. 

Použité zdroje:

  • https://www.g21-vitality.cz/magazin/hospodarime-beze-zbytku-aneb-jak-vyuzit-odpad-z-odstavnovani.html
  • https://www.my-concept.cz/jak-vyuzit-zbytky-z-odstavnovace-_w854.html
  • https://271161.myshoptet.com/jak-vyuzit-odpad-z-odstavnovace-recepty/
  • https://m.magazinplus.cz/hobby/206-pouzivate-odstavnovac-nevyhazujte-zbytky-poradime-vam-jak-je-skvele-zuzitkovat.html
  • https://zachranjidlo.cz/recepty/susenky-duziny-odstavnovace/
  • https://www.eujuicers.cz/magazin/jak-vyuzit-odpad-z-odstavnovani-ovesne-susenky

Související články