Jste zde

Kokosový olej: Přírodní zázrak pro pokožku, ale i do kuchyně. Na co pozor?

kokosový olej panenský Zdroj: Shutterstock
Kokosový olej můžete využít nejen kuchyni, ale také při péči o pokožku celého těla a při výrobě domácí kosmetiky. Velmi důležitá je však jeho kvalita!

24. 6. 2023

Kokosový olej patří mezi oblíbené jedlé tuky. Získává se z ořechu kokosovníku ořechoplodého a podle mnoha studií patří mezi nejzdravější rostlinné oleje. Nepřepaluje se, je lehce stravitelný a obsahuje spoustu zdravých tuků, vitamínů, minerálů a dalších cenných látek, které mají blahodárný vliv na lidský organismus. Dávejte si však pozor, jaký kokosový olej kupujete! 

shutterstock_705396385.jpg

panenský kokosový olej
Zdroj: 
Shutterstock
Panenský kokosový olej je vysoce kvalitní jedlý olej, který má všestranné využití. 

Kvalita kokosového oleje se odvíjí od způsobu jeho výroby

V obchodech se můžete setkat s nejrůznějšími druhy kokosových olejů a vyznat se v nich může být poněkud složitější. Dobrým vodítkem však může být jejich cena

Pamatujte! Čím méně je kokosový olej zpracován, tím lepší je pro naše tělo. 

Rafinovaný kokosový olej je levnější a méně kvalitní. Vyrábí se ze sušeného kokosového jádra za vysokých teplot, nijak zvlášť nevoní, má neutrální chuť a bohužel je také zbavený všech minerálů, vitamínů a dalších cenných látek, takže nemá žádné léčivé účinky. V kuchyni je však výborný na smažení, protože má vyšší kouřový bod. Přepalovat se začíná až při teplotách vyšších než 230 stupňů Celsia

Panenský kokosový olej je kvalitnější a tím pádem i dražší. Získává se z dužiny čerstvých kokosů a při jeho zpracování nejsou zapotřebí žádné chemické látky ani vysoké teploty. Má charakteristickou kokosovou chuť i vůni a díky šetrné metodě výroby si zachovává všechny cenné látky. Vynikající je tak nejen v kuchyni, ale i v péči o tělo. 

V kuchyni má panenský kokosový olej všestranné využití. Vynikající je do asijských pokrmů, do nejrůznějších krémů i náplní a naprosto skvělý je při pečení moučníků nebo vánočního cukroví, kterému dodá zajímavou chuť. Vhodný je také na smažení.

Ovšem pozor! Panenský kokosový olej má oproti rafinovanému kokosovému oleji nižší kouřový bod, takže se hodí pouze na šetrné smažení při nízkých teplotách. 

shutterstock_550602742.jpg

smažení na kokosovém oleji
Zdroj: 
Shutterstock
Na panenském kokosovém oleji můžete smažit lívance nebo palačinky. Dbejte však na to, aby teplota oleje nepřekročila 180 stupňů Celsia! 

V péči o tělo a zdraví nahradí drahé kosmetické výrobky i nejrůznější preparáty. Použít ho můžete buď přímo místo tělového mléka, loje na rty či balzámu na vlasy, nebo k výrobě domácí kosmetiky

Panenský kokosový olej má protizánětlivé, protiplísňové a protivirové účinky. Obsahuje spoustu nasycených mastných kyselin, vitamínů i minerálů a neobsahuje cholesterol. Vnitřně užívaný podpoří vaši imunitu, tělo zbaví škodlivin a pomůže upravit střevní mikroflóru.

Při vnějším užívání zase skvěle zvláční pokožku a navrátí jí ztracenou vláhu. Urychlí hojení jizev a zklidní pokožku spálenou od slunce. Preventivně také působí proti striím a vráskám. 

shutterstock_400665061.jpg

kokosový olej v domácí kosmetice
Zdroj: 
Shutterstock
Panenský kokosový olej si hravě poradí s voděodolným make-upem i s popraskanými rty. 

Zdroje:

  • https://www.cba.cz/7-super-tipu-jak-vyuzit-kokosovy-olej/
  • https://www.ochutnejorech.cz/blog/kokosovy-olej-a-jeho-vyuziti-nejen-v-kuchyni
  • https://www.bioneeds.cz/bioneeds-blog/zazracny-kokosovy-olej--tipy--jak-ho-vyuzit-pro-zdravi--krasu-i-domacnost/
  • https://www.grizly.cz/magazin/zivotni-styl/vlastnosti-a-vyhody-kokosoveho-oleje
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Kokosov%C3%BD_olej
  • https://www.drmax.cz/clanky/kokosovy-olej-a-jeho-vyuziti