25. 2. 2023
Špalda je druh pšenice, kterou obyvatelé Evropy znali už před 8 000 lety. Hojně ji pěstovali nejen Germáni a Keltové, ale třeba i Egypťani. Jakmile ovšem lidstvo zjistilo, že šlechtěná pšenice (pro nás „klasická pšenice“) znamená vyšší výnos, od špaldy začalo upouštět.
Moderní výživa ale velí vrátit se k ní jako ke zdravější alternativě. Na rozdíl od pšenice šlechtěné si uchovává vyšší podíl vitamínů a minerálů i vlákniny, protože se u ní zpracovává celé zrno i s klíčkem.
Špalda je odolná vůči nepříznivému počasí a škůdcům, proto je absolutní hvězdou ekologického zemědělství.
Ve Švýcarsku se dává i do piva
Využití špaldy je široké a zdaleka nejde jen o její možné namletí na mouku. Ve Švýcarsku se například přidává do piva coby sladová přísada, dá se z ní vyrobit kávovina bez kofeinu (náhražka kávy), v pohodě si z ní uvaříte špaldoto (obdobu rizota). Slupky se dají použít na plnění polštářů a špaldová sláma zase poslouží při výrobě došků.
Špalda potěší všechny, kteří jsou alergičtí na pšenici – nevyvolává u nich totiž klasickou alergickou reakci. Naopak není vhodná pro celiaky, protože navzdory tomu, že jde o „alternativní surovinu“, obsahuje lepek.
Špalda vs. šlechtěná pšenice: Rozdíly jsou patrné
Aby bylo jasno, špalda je pořád pšenice. Špaldová mouka je pořád mouka se všemi svými kaloriemi. Na rozdíl od té klasické, kterou stále ve velkém používáme, ale obsahuje o něco míň lepku a podstatně víc vlákniny, vitamínů a minerálů. Je tak výživově hodnotnější a pro tělo přínosnější.
Rozdíl je i v samotné chuti špaldy, respektive špaldové mouky – ta je lehce oříšková, čímž dokáže neobyčejně obohatit všechno, co z ní upečeme.
Jak využít špaldu v kuchyni?
Je to jednoduché. Ze špaldy jako takové se dá připravit třeba chutná obdoba rizota. Ze špaldové mouky si pak můžete udělat všechno, kam byste jinak přidali klasickou bílou mouku – upečete s ní báječné buchty a koláče nebo domácí chleba, stvoříte chutné palačinky a lívance.
Špaldovou mouku seženete v několika variantách. Hladká se hodí prakticky kamkoli. Můžete s ní dokonce zkusit i zahustit polévku nebo omáčku. Celozrnná je fajn při pečení chleba, buchet, při přípravě lívanečků a palačinek. Polohrubá je vhodná na pečení sladkého i slaného pečiva a z hrubé uděláte fantastické domácí knedlíky nebo halušky.
Použité zdroje:
- https://www.ochutnejorech.cz/blog/spaldova-mouka
- https://www.drnutta.cz/vyziva/co-je-to-spalda-a-jaky-je-rozdil-oproti-klasicke-psenici/
- https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%A1enice_%C5%A1palda