Jste zde

Sirupy z bylinek: Připravte si doma skvělý základ na domácí limonádu

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Bylinková sezóna je v plném proudu a vy řešíte, jak nejlépe bylinky zužitkovat? Pojďte si s námi vyrobit zdravý, poctivý a vitamíny nabitý bylinkový sirup. Vždyť jeho výroba je tak jednoduchá!

30. 6. 2018

Trápí vás nějaké zdravotní problémy? Sirupy z bylinek jsou ideálním domácím lékařem. Vyzkoušejte přírodní sílu sirupů, které si můžete vyrobit sami. Užívat je můžete nejen při nemoci a k posílení imunity. V letních měsících jsou také vhodným základem pro výrobu domácí limonády, v zimních měsících zase dochutí čaj. Některé ochutí i sladká jídla, dezerty či ovocné saláty.

Fantazii a vaší chuti se meze nekladou

Výroba domácích sirupů není složitá. K jejich výrobě vám bude stačit pouze svazek omytých bylinek a cukr. Použít můžete cukr bílý i třtinový. Diabetici mohou cukr nahradit fruktózou. Pokud chcete, aby vám sirup vydržel déle, přidejte kyselinu citronovou. Závěrečné doladění záleží už jen na vás a vaší chuti. Jednotlivé bylinky můžete kombinovat nebo chuť sirupu můžete zpestřit ovocem či kořením.

Sirup z levandule napomáhá lepšímu spánku. Užívá se při nespavosti, stresu a vypětí.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Bylinný sirup si nemusíte kupovat v lékárně, můžete si ho vyrobit doma

Postupy při výrobě bylinných sirupů jsou v podstatě dva univerzální.

  • První postup spočívá ve vrstvení. Bylinky spolu s cukrem vrstvěte do umytých sklenic, které lze uzavřít. Vrstvu bylinek střídejte vždy s vrstvou cukru a dbejte na to, aby jednotlivé vrstvy byly stejně vysoké a aby poslední vrstva byla tvořena cukrem. Sklenici umístěte na teplé a světlé místo. Za zhruba tři týdny až se rozpustí všechen cukr směs sceďte a máte hotovo. Aby vám sirup vydržel co možná nejdéle, uchovávejte jej v lednici.
  • Druhý univerzální postup spočívá v louhování bylinek. Důkladně omyté a hmyzu zbavené bylinky zalijte převařenou vlažnou vodou a nechte louhovat. Po dvou dnech směs přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko, přidejte cukr a na mírném ohni zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Směs nikdy nevařte! Přišli byste o cenné látky. Ještě teplý sirup pak vlijte do řádně umytých sklenic a uchovávejte v chladu.  

Sirup z mateřídoušky je skvělým pomocníkem při boji s kašlem, nachlazením a při nemocech dýchacích cest. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Zatočí s mnoha neduhy

Bylinné sirupy jsou účinným lékem na mnoho nemoci. Sirup z meduňky nebo z lipového květu vás před spaním příjemně uklidní a zažene deprese. Rýmy, nepříjemného kašle a zánětu horních cest dýchacích vás zbaví sirup z máty, ibišku, rýmovníku či jitrocele. Jejich užívání vám zlepší dýchání. Na trávicí problémy můžete vyzkoušet sirup ze šalvěje či zázvoru.

Bylinné sirupy můžete užívat i preventivně. Existuje mnoho bylinek, které obsahují velké množství vitamínu C. Zkuste sirup z jitrocele nebo zázvoru.

Domácí sirupy jsou výbornou ingrediencí k dochucení alkoholických i nealkoholických nápojů.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Pozor na plíseň

Při výrobě sirupů vás může nemile překvapit plíseň. Zvláště pokud sirup připravujete za studena. Abyste předešli jejími vzniku, je důležitá hygiena. Sklenice, víčka i prkénko a nůž, kterým budete krájet bylinky, vyvařte. Zbavíte se tak veškerých zárodků. Vhodnou volbou je i pár kapek alkoholu, který přidáte do sklenice. Použít můžete vodku, slivovici nebo jiný vysoce procentní alkohol.