Jste zde

Salát Caprese: Na dlouho zasytí. Na surovinách ale nešetřete!

salát caprese na talíři Zdroj: Shutterstock
Vsadíme se o tu nejfajnovější mozzarellu, že o jste o salátu Caprese už slyšeli. Pokud jste ho ale ještě neochutnali, pojďte to s námi napravit. Stačí pár surovin a vznikne báječná pochoutka, po které jen tak nedostanete hlad.

10. 7. 2023

Bílá mozzarella, červená rajčata a zelená bazalka. Něco vám ty barvy připomínají? Samozřejmě, jde o italské národní barvy. Právě z Itálie tenhle nezaměnitelný salát pochází, konkrétně tedy prý z ostrova Capri, kde ho údajně poprvé stvořil jistý zedník s duchem patriota.

Do panini si tenkrát dal hutný sýr plný bílkovin, nasládlá rajčata a bazalku, která tomu celému dodala šmrnc a připomněla italskou trikoloru. Vy si můžete tuhle kombinaci chutí klidně užít i bez panini. 

shutterstock_1997942042.jpg

salát caprese na pečivu
Zdroj: 
Shutterstock
Základem Caprese jsou opravdu kvalitní suroviny. A to i v případě pečiva, pokud se rozhodnete salát servírovat na něm.

Druhá verze hraje ve prospěch futuristického básníka Filippa Marinettiho, kterému se jídlo servírované v hotelu, v němž byl ubytován, zdálo příliš těžké, a tak si poručil nakombinovat tyhle suroviny.

V čem spočívá kouzlo salátu Caprese?

Caprese, to je nejen souhra chutí, ale i makroživin. Zatímco z rajčat a případně pečiva získáte sacharidy a z olivového oleje, který sem taky neodmyslitelně patří, načerpáte tuky, mozzarella je nabitá bílkovinami.

Ve výsledku to znamená, že získáte energii (sacharidy a tuky), ale taky se pěkně zasytíte díky proteinům. Nestane se tak, že byste za hodinu stepovali v kuchyni a přemýšleli, čím se dorazit.

shutterstock_2168579443.jpg

salát caprese na špejlích
Zdroj: 
Shutterstock
Salát Caprese můžete servírovat i takto prakticky na párátkách nebo špejlích.

Recept na salát Caprese: Hlavně volte kvalitní suroviny

Na vynikající Caprese není třeba mnoha ingrediencí, zato bychom je ale vždycky měli pořádně vybírat a volit kvalitní kousky. 

Do originálního receptu sice patří mozzarella di bufala, tedy mozzarella z buvolího mléka, vy ale můžete samozřejmě použít tu klasickou.

Pokud už jste to během dne třeba přehnali s tuky, vyberte si mozzarellu light (opravdu se jedná o vzácnou výjimku, kdy light výrobek doporučují i výživoví poradci – mozzarella jako taková je totiž dost tučná).

Co potřebujete (na porci): 2 rajčata, mozzarellu (125 g), nasekané lístky bazalky, extra panenský olivový olej na zakápnutí, sůl a pepř (obojí čerstvě namleté)

Jak na to?

  • Nechte okapat mozzarellu.
  • Omyjte rajčata, osušte a nakrájejte je na plátky.
  • Ty pak rozložte na talíř. 
  • Mozzarellu taky nakrájejte na plátky, které pak pokládejte mezi plátky rajčat.
  • Obojí dozdobte nasekanými lístky bazalky, zakápněte olejem a dochuťte solí a pepřem.

Jak už padlo, salát je vynikající samotný, ale chutná i s dobrým pečivem. Náš tip je čerstvě rozpečená bagetka.

Použité zdroje:

  • https://fresh.iprima.cz/salat-caprese-s-buvoli-mozzarellou
  • https://www.zeppolis.com/blog/history-of-the-caprese-salad
  • https://kralovstvichuti.cz/rady-a-recepty/zajimavosti/salat-caprese-italsky-luxus-na-taliri