Jste zde

máslová pomazánka s ořechy Zdroj: Shutterstock

Máslová pomazánka: Tak akorát slaná, bez majonézy a vonící po bylinkách. Jak na ni?

Čekáte návštěvu nebo plánujete oslavu životního jubilea? Pokud přemýšlíte, čím ozvláštnit domácí chlebíčky nebo jednohubky, máme pro vás tip na netradiční pomazánku.

3. 6. 2025

Je slaná, bez majonézy a voní po čerstvém sýru a bylinkách. Připravíte ji během několika mála chvilek a skvěle se bude doplňovat třeba s kouskem tvrdého sýru (např. parmazán nebo grana padano), či lososem. 

Co budete na máslovou pomazánku potřebovat?

  • 200 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 100 g kvalitního (alespoň 80 % tuku) másla
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky (klidně můžete použít tu uzenou)
  • 100 g čerstvého krémového sýru (např. žervé)
  • 1 hrst čerstvé listové petržele
  • 1 lžička citronové šťávy z bio citronu

Mohlo by vám zachutnat: Netradiční pomazánky: Vyzkoušejte třeba tu z kysaného zelí nebo z piva!

shutterstock_2578609893.jpg

máslo na krajíci
Zdroj: 
Shutterstock
Základem máslové pomazánky je... máslo! Nechte ho ale na lince povolit.

Jak na to?

Pár hodin před tím, než se do přípravy máslové pomazánky pustíte, si vyndejte máslo z lednice a nechte jej změknout na lince. Připravte si menší misku, do které máslo vyklopíte. Přidejte k němu žervé, najemno nasekané nebo pomleté vlašské ořechy, petrželku, papriku a pár kapek citronové šťávy.

Vše společně důkladně rozmixujte. Pokud vám přijde pomazánka málo slaná, můžete ji dochutit špetkou mořské soli. Prahnete-li po pikantnější variantě, můžete do základu přidat i půl stroužku česneku. Hotová pomazánka se hodí nejen na chlebíčky nebo třeba jednohubky, ale také do tortill či toastů

Přečtěte si také: Netradiční topinkové pomazánky: Zkuste recept s houbami, lososem nebo cibulí

shutterstock_1223818741.jpg

máslová pomazánka
Zdroj: 
Shutterstock
Základní máslovou pomazánku si můžete doladit ještě podle svých preferencí.

Máslová pomazánka jako jedno z nejhorších jídel?

Na závěr přidáme jednu zajímavost. Nedávno jsme zveřejnili článek, který reflektoval aktuální výsledky ankety o nejhorší pokrm světa. Hodnotiteli byli turisté, a kromě jiných pokrmů se v nechvalně známém žebříčku objevily také tři české speciality.

Šlo o chlebovou polévku, Karlovarský suchar, coby specifický dietní chléb, a máslovou pomazánku. Ne ovšem tu, kterou si připravíte podle receptu výše. Cestovatelé onou pomazánkou mysleli pomazánkové máslo vyrobené ze zakysané smetany a obohacené sušeným mlékem nebo sušeným podmáslím. 

Použité zdroje:

  • https://www.receptia.cz/velikonocni-maslova-pomazanka/
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Pomaz%C3%A1nkov%C3%A9_m%C3%A1slo
  • https://www.tasteatlas.com/maslova-pomazanka