3. 6. 2025
Je slaná, bez majonézy a voní po čerstvém sýru a bylinkách. Připravíte ji během několika mála chvilek a skvěle se bude doplňovat třeba s kouskem tvrdého sýru (např. parmazán nebo grana padano), či lososem.
Co budete na máslovou pomazánku potřebovat?
- 200 g vyloupaných vlašských ořechů
- 100 g kvalitního (alespoň 80 % tuku) másla
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky (klidně můžete použít tu uzenou)
- 100 g čerstvého krémového sýru (např. žervé)
- 1 hrst čerstvé listové petržele
- 1 lžička citronové šťávy z bio citronu
Mohlo by vám zachutnat: Netradiční pomazánky: Vyzkoušejte třeba tu z kysaného zelí nebo z piva!
Jak na to?
Pár hodin před tím, než se do přípravy máslové pomazánky pustíte, si vyndejte máslo z lednice a nechte jej změknout na lince. Připravte si menší misku, do které máslo vyklopíte. Přidejte k němu žervé, najemno nasekané nebo pomleté vlašské ořechy, petrželku, papriku a pár kapek citronové šťávy.
Vše společně důkladně rozmixujte. Pokud vám přijde pomazánka málo slaná, můžete ji dochutit špetkou mořské soli. Prahnete-li po pikantnější variantě, můžete do základu přidat i půl stroužku česneku. Hotová pomazánka se hodí nejen na chlebíčky nebo třeba jednohubky, ale také do tortill či toastů.
Přečtěte si také: Netradiční topinkové pomazánky: Zkuste recept s houbami, lososem nebo cibulí
Máslová pomazánka jako jedno z nejhorších jídel?
Na závěr přidáme jednu zajímavost. Nedávno jsme zveřejnili článek, který reflektoval aktuální výsledky ankety o nejhorší pokrm světa. Hodnotiteli byli turisté, a kromě jiných pokrmů se v nechvalně známém žebříčku objevily také tři české speciality.
Šlo o chlebovou polévku, Karlovarský suchar, coby specifický dietní chléb, a máslovou pomazánku. Ne ovšem tu, kterou si připravíte podle receptu výše. Cestovatelé onou pomazánkou mysleli pomazánkové máslo vyrobené ze zakysané smetany a obohacené sušeným mlékem nebo sušeným podmáslím.
Použité zdroje:
- https://www.receptia.cz/velikonocni-maslova-pomazanka/
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Pomaz%C3%A1nkov%C3%A9_m%C3%A1slo
- https://www.tasteatlas.com/maslova-pomazanka