Jste zde

Máslová pomazánka: Tak akorát slaná, bez majonézy a vonící po bylinkách. Jak na ni?

máslová pomazánka s ořechy Zdroj: Shutterstock
Čekáte návštěvu nebo plánujete oslavu životního jubilea? Pokud přemýšlíte, čím ozvláštnit domácí chlebíčky nebo jednohubky, máme pro vás tip na netradiční pomazánku.

3. 6. 2025

Je slaná, bez majonézy a voní po čerstvém sýru a bylinkách. Připravíte ji během několika mála chvilek a skvěle se bude doplňovat třeba s kouskem tvrdého sýru (např. parmazán nebo grana padano), či lososem. 

Co budete na máslovou pomazánku potřebovat?

  • 200 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 100 g kvalitního (alespoň 80 % tuku) másla
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky (klidně můžete použít tu uzenou)
  • 100 g čerstvého krémového sýru (např. žervé)
  • 1 hrst čerstvé listové petržele
  • 1 lžička citronové šťávy z bio citronu

Mohlo by vám zachutnat: Netradiční pomazánky: Vyzkoušejte třeba tu z kysaného zelí nebo z piva!

shutterstock_2578609893.jpg

máslo na krajíci
Zdroj: 
Shutterstock
Základem máslové pomazánky je... máslo! Nechte ho ale na lince povolit.

Jak na to?

Pár hodin před tím, než se do přípravy máslové pomazánky pustíte, si vyndejte máslo z lednice a nechte jej změknout na lince. Připravte si menší misku, do které máslo vyklopíte. Přidejte k němu žervé, najemno nasekané nebo pomleté vlašské ořechy, petrželku, papriku a pár kapek citronové šťávy.

Vše společně důkladně rozmixujte. Pokud vám přijde pomazánka málo slaná, můžete ji dochutit špetkou mořské soli. Prahnete-li po pikantnější variantě, můžete do základu přidat i půl stroužku česneku. Hotová pomazánka se hodí nejen na chlebíčky nebo třeba jednohubky, ale také do tortill či toastů

Přečtěte si také: Netradiční topinkové pomazánky: Zkuste recept s houbami, lososem nebo cibulí

shutterstock_1223818741.jpg

máslová pomazánka
Zdroj: 
Shutterstock
Základní máslovou pomazánku si můžete doladit ještě podle svých preferencí.

Máslová pomazánka jako jedno z nejhorších jídel?

Na závěr přidáme jednu zajímavost. Nedávno jsme zveřejnili článek, který reflektoval aktuální výsledky ankety o nejhorší pokrm světa. Hodnotiteli byli turisté, a kromě jiných pokrmů se v nechvalně známém žebříčku objevily také tři české speciality.

Šlo o chlebovou polévku, Karlovarský suchar, coby specifický dietní chléb, a máslovou pomazánku. Ne ovšem tu, kterou si připravíte podle receptu výše. Cestovatelé onou pomazánkou mysleli pomazánkové máslo vyrobené ze zakysané smetany a obohacené sušeným mlékem nebo sušeným podmáslím. 

Použité zdroje:

  • https://www.receptia.cz/velikonocni-maslova-pomazanka/
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Pomaz%C3%A1nkov%C3%A9_m%C3%A1slo
  • https://www.tasteatlas.com/maslova-pomazanka