Jste zde

Připravte si doma "zakázané" pomazánkové máslo. Během chvilky a za pár kaček

pomazánkové máslo s pažitkou Zdroj: Shutterstock
Pomazánkové máslo je jedním z těch potravinářských výrobků, které si u nás vydobyly srdce spotřebitelů, přestože jejich název byl předmětem sporů na evropské úrovni.

31. 5. 2025

Historie pomazánkového másla sahá až do roku 1977, kdy bylo poprvé vyrobeno v Liberecké mlékárně. V roce 2012 Evropský soudní dvůr rozhodl, že výrobek nesmí být označován jako „máslo“, protože neobsahuje dostatek mléčného tuku tak, jak to požadují unijní předpisy.

Češi si ale tuhle dobrotu nenechali vzít. Původní název nahradily různé novotvary a výrobek z pultů obchodů nezmizel. K dostání je v mnoha různých obměnách (například s bylinkami, kapií nebo česnekem či uzeninou). Jeho cena ale nenápadně stoupá. Dnes za jeden 200gramový kelímek dáme zhruba 28 až 45 korun. Doma si ho přitom můžete vyrobit mnohem levněji. 

Přečtěte si také: Pomazánkové máslo vzniklo jako československý experiment. EU ho chtěla zakázat, my se nedali!

shutterstock_297878306.jpg

domácí pomazánkové máslo
Zdroj: 
Shutterstock
Doma připravené pomazánkové máslo obsahuje jen to, co chcete. Žádná éčka.

Co obsahuje pomazánkové máslo?

Ještě, než se vrhneme na samotný recept, pojďme se blíže podívat na to, co vlastně pomazánkové máslo obsahuje. Výrobek se skládá ze zakysané smetany, sušeného mléka, sušeného podmáslí, bramborového škrobu a jedlé soli. 

V různých obměnách v něm najdete třeba i čerstvé nebo sušené bylinky, koření či uzeninu. Bezkonkurenčně nejoblíbenější příchutí je ta pažitková, které šlape na paty šunka a křen.

Připravte si pomazánkové máslo doma. Je to hračka!

Pokud se vám nechce do obchodu pro pomazánkové máslo, jehož složení se liší napříč trhem i jednotlivými výrobci, zkuste si tuhle dobrotu připravit doma. 500 gramů domácího pomazánkového másla vás vyjde přibližně na 20 až 25 korun. A to je už značná úspora!

Co budete na domácí pomazánkové máslo potřebovat?

  • 500 g tučného bílého jogurtu
  • 200 g zakysané smetany
  • sůl dle chuti

Postup přípravy:

Na samotném postupu není nic složitého. Jednoduše obě ingredience smíchejte dohromady a podle chuti dosolte. Směs nalijte do nádoby vyložené čistým plátýnkem nebo utěrkou. Nádobu přesuňte do lednice, kde necháte máslo vykapat po dobu 12 až 24 hodin. Hotové máslo přesuňte do uzavíratelné nádoby a uchovávejte v chladu.

Tip: Syrovátku, která zůstane po odkapání směsi, můžete využít při pečení nebo jako základ pro smoothie.

Čím hotové máslo ochutit?

Pokud máte rádi spíše ochucenou variantu pomazánkového másla, zkuste do základu přidat nasekanou pažitku, petržel nebo kopr. Ochutit domácí variantu pomazánkového másla můžete i česnekem, najemno nastrouhaným křenem nebo nadrobno nakrájenou šunkou. Milovníci pikantních chutí mohou přidat i mletou papriku nebo chilli.

Mohlo by vás zajímat: EU nám zatrhne sáčky v obchodech! Rozloučit se musíme i se smetánkami a kečupy v pytlíku

shutterstock_269138411.jpg

ochucené pomazánkové máslo
Zdroj: 
Shutterstock
Pomazánkové máslo můžete dochutit tím, co máte rádi.

Pomazánkové máslo si u turistů ani „neškrtlo“

Zajímavostí pomazánkového másla je i to, že mimo Česko se příliš velké oblibě netěší. Například v roce 2023 se pomazánkové máslo objevilo v žebříčku nejhorších pokrmů světa. Turisté jej označili za nevýrazné a příliš kyselé

I přesto zůstává tenhle výrobek oblíbenou součástí tuzemských jídelníčků i ledniček. Pomazánkové máslo je zkrátka příkladem české kulinářské kreativity a odolnosti vůči vnějším tlakům. Ať už si ho koupíte v obchodě, nebo připravíte doma, dobrota nabízí široké možnosti dochucení a využití nejen ve studené kuchyni. 

Použité zdroje:

  • https://www.tasteatlas.com/worst-rated-dishes-in-the-world
  • https://babinet.cz/recepty/clanek-29924-jak-si-doma-vyrobit-lahodne-pomazankove-maslo-stacit-vam-budou-jen-tri-suroviny
  • https://cookidoo.cz/recipes/recipe/cs/r149280