Jste zde

Květákové placičky: Zkuste klasiku, zdravější nebo low carb verzi

květákové placičky Zdroj: Bigstockphoto
Ocitl se u vás doma květák, ale vám se ho nechce obalovat? Vzpomeňte si na svoje dětství – možná jste u babičky nejednou ochutnaly lahodné placičky, v nichž hlavní roli hrála právě tahle zelenina.

24. 4. 2022

Aby si na své přišel každý, máme pro vás hned tři variace. A nutno podotknout, že při tvorbě můžete popustit uzdu své fantazii a přidávat ingredience, na které zrovna máte chuť – třeba nejrůznější druhy sýra, šunku, slaninu i oblíbené koření. A taky se dají smažit, nebo připravit zdravěji v troubě

Náš tip: Placičky servírujte se zakysanou smetanou nebo s jogurtovým dipem!

Květákové placičky vás můžou skvěle zasytit, a přitom nemusí být kalorickou bombou. Jestli si třeba nevíte rady s tím, co připravit jako lehkou večeři, i tohle může být řešení. Navíc z něj načerpáte vitamíny a minerály, i když z něj asi vlivem tepelné úpravy nedostanete úplně všechno.

bigstock-cauliflower-rice-in-a-bowl-on-440996363.jpg

nakrájený květák
Zdroj: 
Bigstockphoto
Květák je vděčná zelenina. Plná vitamínů, minerálů a zároveň dientní.

Tradiční květákové placičky

Na vrchu křupavé, uvnitř vláčné a chuťově vyladěné k dokonalosti. Nebyly právě takové placky i od vaší babičky nebo maminky? Připravte si je takhle skvělé i vy sami!

Co potřebujete: 1 kg květáku, 150 g hladké mouky, lžíci olivového oleje, 150 ml mléka, 2 velká vejce, sůl a pepř, řepkový (nebo slunečnicový) olej na smažení

Jak na to?

  • Prosátou moukou smíchejte s olivovým olejem, přidejte špetku soli a trochu pepře.
  • Žloutky smíchejte s mlékem a tuhle tekutou směs vlijte k mouce. Promíchejte a nechte odpočívat.
  • Květák rozdělte na malé růžičky, spařte ho v osolené vodě, a jakmile bude měkký zchlaďte ho ve studené vodě.
  • Z bílků si vytvořte tuhý sníh a vmíchejte ho do těsta. Pak přidejte květák, sůl a pepř.
  • Rozehřejte si olej a placičky smažte pěkně do zlatova.

Ušklíbáte se nad brokolicí? Chyba! Tenhle přírodní všelék pomáhá s hubnutím i imunitou

bigstock-vegan-cauliflower-vegetable-fr-440996510.jpg

květákové placky v pekáčku
Zdroj: 
Bigstockphoto
Květákové placky můžete klasicky smažit, nebo je upéct v troubě.

Květákové placičky s ovesnými vločkami

Nechcete používat bílou mouku? Žádný problém, prostě ji vyměňte za ovesné vločky. Nemusíte se bát, díky nim bude směs krásně držet pohromadě.

Co potřebujete: hlávku květáku, 100 ml mléka, 100 g jemně mletých ovesných vloček, 2 vejce, řepkový (nebo slunečnicový) olej, sůl, pepř, majoránku a 2 stroužky česneku

Jak na to?

  • Květák očistěte a rozdělte na růžičky. Pak ho buď rozmixujte nebo nastrouhejte.
  • Z bílků a špetky soli vytvořte tuhý sníh a přimíchejte ho ke květáku.
  • Do mísy přidejte mléko, žloutek a ovesné vločky. Vytvořte z nich směs a tu pak dochuťte solí, pepřem a majoránkou.
  • Nakonec přidejte ještě utřené dva stroužky česneku, a pokud vám těsto přijde příliš hutné, vlijte do něj trochu mléka.
  • Rozehřejte si olej a placky na něm do zlatova opečte, z každé strany asi 3 minuty.

Low carb květákové placičky

Trendy v oblasti stravování mluví jasně. Nízkosacharidový jídelníček je velice populární a nemusíte se při něm omezovat víc, než je opravdu nutné. V tomhle případě použijte místo bílé mouky z tradičního receptu mandlovou mouku.

Co potřebujete: hlávku květáku, hrnek mandlové mouky, 2 vejce, půl lžičky kajenského pepře, cibuli nakrájenou na kousky, řepkový (nebo slunečnicový) olej

Jak na to?

  • Uvařte květák, aby byl měkký, slijte a nechte okapat. Pak ho vidličkou rozmačkejte.
  • Ke květáku přidejte hrnek mandlové mouky, vajíčka, sůl a pepř. Vytvořte těsto.
  • Rozehřejte si olej a placičky na něm pečte do zlatova.

Květákové placičky jsou jednoduché, vděčné a vytvoříte si je přesně podle svých preferencí. Tak ať vám chutnají!

Použité zdroje:

  • https://fresh.iprima.cz/recepty/jednoduche-kvetakove-placicky
  • https://jimezdrave.cz/recepty/podle-kategorie/obedy-a-vecere/kvetakove-placky-786/
  • https://www.ochutnejorech.cz/blog/kvetakove-placicky