12. 5. 2025
Kuzu (někdy psáno i kudzu) je škrob získávaný z kořenů popínavé rostliny, jejíž jméno je Pueraria lobata. Tato rostlina se pěstuje v Japonsku, Číně, a Koreji, kde na ni nejčastěji narazíte především v horských oblastech. Kořeny se sbírají ručně, poté se drtí, promývají a usuší, čímž vzniká bílý škrob. Mezi jeho vlastnosti ovšem nepatří jenom zahušťování pokrmů.
Přečtěte si také: Jak na zahušťování bez mouky: Objevte kouzlo opečené cibule, ořechů nebo žloutků
Kuzu je přírodní pomocník, který:
- Uklidňuje trávení a pomáhá při nevolnosti, či průjmu. Funguje paradoxně skvěle i proti zácpě.
- Pomáhá při stresu a nervozitě
- Snižuje horečku a ulevuje při nachlazení (stačí škrob rozmíchat v teplém nápoji – např. čaji)
- Stabilizuje hladinu cukru v krvi (pokud vás trápí výkyvy energie nebo chutě na sladké)
- Podporuje detoxikaci (studie se zmiňují o pozitivním vlivu na játra a vylučování škodlivin)
- Funguje jako klasický škrob (využijete ho v teplé i studené kuchyni).
Jak kuzu používat v kuchyni i lékárničce
Kuzu má v kuchyni spoustu využití. Díky své schopnosti vytvořit jemný gel se hodí jako zahušťovadlo do polévek, omáček, dezertů nebo ovocných pyré. Stačí ho rozmíchat v malém množství studené vody a pak přidat do horkého pokrmu.
Kromě kuchyně ho ale využijete také při různých zdravotních neduzích. Chcete ho vyzkoušet jako léčivý nápoj? Smíchejte lžičku kuzu se lžící studené vody, přilijte 2 dcl horké vody a za stálého míchání provařte.
Náš tip: Pro lepší chuť přidejte do základu třeba trochu ovocné šťávy nebo zázvoru. Jako mávnutím kouzelného proutku si připravíte účinný elixír při zažívacích potížích nebo únavě.
Mohlo by vás zajímat: Psyllium pomůže s trávením a je skvělým parťákem při hubnutí
Pro koho je kuzu vhodný?
- Rodiče malých dětí (jemně pomáhá i při dětských kolikách)
- Lidi se slabším trávením nebo chronickým stresem
- Ty, kdo chtějí snížit spotřebu běžné mouky nebo chemických zahušťovadel
- Milovníky zdravé kuchyně, kteří rádi zkouší nové suroviny
Každá mince má dvě strany
Ani kuzu není zázračný všelék a nemohou ho bez rozmyslu užívat všichni. Pozor by si měly dát zejména těhotné a kojící ženy, lidé užívající inzulín, či jiné léky na cukrovku, onkologičtí pacienti (případně je možno jej užívat pouze po poradě s lékařem) a lidé s nízkým tlakem, u kterých by se při užívání kuzu mohla vyskytnout únava nebo závratě.
Zajímavost: Kuzu neobsahuje lepek, takže ho mohou (po)užívat také celiaci!
Vždy je také dobré začít pouze s menší dávkou a poté sledovat reakci těla. Při jakýchkoli vedlejších účincích je vhodné kuzu vysadit a poradit se s ošetřujícím lékařem.
Jak poznat kvalitní kuzu a kolik stojí?
Kvalitní japonský škrob poznáte podle několika základních faktorů. Skutečně kvalitní kuzu má tyto znaky:
- Forma: Kuzu se prodává ve formě tvrdých, bílých kousků nebo hrudek, které se musí před použitím rozmíchat ve vodě. Vyhněte se práškové formě – často bývá levnější, ale méně čistá a efektivní.
- Barva: Kvalitní kuzu je čistě bílé. Šedavé nebo nažloutlé zabarvení může signalizovat nižší kvalitu nebo špatné skladování.
- Zpracování: Tradičně zpracované kuzu se sbírá ručně a promývá ve studené horské vodě, což zachovává jeho léčivé vlastnosti. Vybírejte produkty s označením jako bio, natural, hand-made nebo product of Japan.
- Složení: Sledujte složení, ve kterém by se měl objevit pouze 100% kuzu škrob, bez příměsí. Někteří výrobci ho míchají s levnějšími škroby (tapioka, bramborový), což se samozřejmě odráží také na ceně.
A na kolik tenhle japonský zázrak vyjde? Výsledná cena se pochopitelně odvíjí nejen od kvality, ale také zpracování anebo množství. Menší balení (cca 50 až 100 g) pořídíte od 150 do 250 Kč. Větší (150–200 g) balení koupíte za 300 až 500 Kč. Vyrazit pro něj můžete do zdravé výživy, či ho pořídit online prostřednictvím e-shopů specializujících se na přírodní doplňky stravy.
Použité zdroje:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Kudzu
- https://cookingwithyoshiko.com/what-is-kuzu-kudzu-and-why-you-want-to-start-using-it/
- https://www.margit.cz/encyklopedie/kuzu/
- https://www.jimejinak.cz/kuzu/
- https://www.diastyl.cz/kuzu-je-tradicni-soucasti-asijske-kuchyne-pro-diabetiky-ma-hned-nekolik-vyhod/