16. 4. 2025
Maniok může být bylinka i keř. Dosahuje výšky 1 až 5 metrů a původně byl k nalezení jen v tropických oblastech Ameriky. V současnosti už se pěstuje v tropech po celém světě. To nejlepší, co může dostat, je totiž minimum srážek a písčitá nebo písčitohlinitá půda. Odvážnější pěstitelé si i u nás můžou zkusit maniok vypěstovat ve vytápěném skleníku.
Ani náhodou nejde o novinku – maniok se prý pěstoval už 4 000 př. n. l. a dodneška patří ke klíčovým okopaninám. Ceněný je hlavně v afrických rozvojových zemích, kde představuje výživnou plodinu bohatou na sacharidy. V zemích rozvinutých zase platí za lákavou alternativu ke sladkým bramborám a využívá se i v kosmetickém průmyslu nebo při výrobě lepidel.
Maniok sladký a hořký
Maniok se v zásadě dělí na dva druhy – na sladký a hořký (podle obsahu linamarinu). Obě varianty se dají jíst a na celém světě jsou základní složkou jídelníčku pro víc než půl miliardy lidí.
Maniok vs. tapioka: znáte rozdíl?
Možná vám název téhle plodiny připomněl název jiné – tapioky. Nemají od sebe příliš daleko. Zatímco maniok je jedlá kořenová hlíza, která může připomínat zmíněné sladké brambory, tapioka je čistý škrob, který se získává z kořene manioku a lisuje do kuliček o průměru 1–8 mm.
Maniok a zdraví: Co tahle potravina dokáže?
Jak už padlo, maniok je úžasnou zásobárnou sacharidů (38 g ve 100 g), takže z něj načerpáte energii, která jen tak neopadne. Získáte z něj taky cennou vlákninu (1,8 g ve 100 g), které máme obecně v jídelníčku nedostatek a která jednak prodlouží pocit sytosti a jednak prospěje zažívacímu traktu.
Tuků a bílkovin je v téhle surovině opravdu maličko – ve 100 g na vás čeká 1,36 g bílkovin a 0,28 g tuku. Co se vitamínů a minerálů týče, zastoupení má v manioku vitamín K a B, železo, zinek, vápník, hořčík a draslík. Ve výsledku to znamená, že maniok je skvělý na podporu kostí, zubů, nehtů, pokožky a vlasů, pomáhá zlepšovat krevní oběh, podporuje krvetvorbu, snižuje hladinu cholesterolu a má antiseptické účinky.
Maniok v kuchyni a mimo ni
Tahle alternativa sladkých brambor poslouží na spoustu způsobů. Dá se se vařit, péct a restovat, grilovat i smažit. Z manioku připravíte celou řadu slaných i sladkých pokrmů, nejčastěji se ale servírují jako příloha, například k masu. Dokonce se z něj dá vyrobit i pivo a jiný alkohol, ocet a klíh!
Maniok můžete využít v podobě mouky (tedy tapiokové mouky). S tou snadno zahustíte omáčky a polévky, upečete z ní sušenky nebo klidně chleba. Až překvapivě vynikající jsou domácí maniokové hranolky pečené v troubě (dochucené směsí oleje a česneku).
Využití manioku je ale mnohem širší. Nezřídka se škrob z něj získaný používá v kosmetických produktech, především v těch, které mají zajistit hydrataci a výživu pleti a pokožky, což se nakonec podepisuje i na její pružnosti. Jemnou, ale efektivní péči představuje i pro vlasy.
Maniok navíc není prospěšný jen lidem – ocení ho i zvířata, krmí se s ním především prasata, ovce, kozy nebo skot.
Použité zdroje:
- https://www.kaloricketabulky.cz
- https://www.mundo.cz/maniok-jedly
- https://www.kurzyatac.cz/potravina/maniok-hliza
- https://www.superpotraviny-naturalis.cz/magazin/inspirace/1842-maniok-jedly
- https://www.healthline.com/nutrition/cassava
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/cassava-flour