22. 4. 2025
Pojďte se s námi projít fascinujícím světem jedlých květin zasazených do křišťálově lesklé želatiny. Tradičním dortům se tato umělecká díla, pravda, nepodobají ani trochu a máslový krém v nich také nenajdete. Pokud však hledáte ryzí pastvu pro oči, právě jste ji našli.
Jelly Flowers v detailu
Jelly Flowers nejsou klasické dezerty, které vidíme ve vitrínách rodinných cukráren. Připomínají spíše umělecká díla nebo šperky, které rozhodně nakrojíte s těžkým srdcem. Jelly flowers jsou želatinové dezerty, v nichž se pomocí speciálních nástrojů tvoří trojrozměrné květinové vzory. Květiny v želatině vznikají přímo a jde o ryzí kumšt. Za jejich vznikem totiž stojí precizní práce, kterou tvůrce odvádí injekčními stříkačkami a speciálními nástroji s jehličkami.
Každý okvětní lístek se tvoří postupným vstřikováním směsi obarvené želatiny a je propracovaný do nejdrobnějších detailů. Díky takovému vstřikování nakonec vzniknou celé květy v nejrůznějším provedení co do barevných kombinací i tvarů. Mohou být zapuštěny do zmíněné želatiny, ale k vidění jsou také květy bez ní. V takovém případě jde o samostatné tvary bez jakéhokoliv základu. Ať tak či tak, oba výsledky jsou fascinující.
Původ techniky
U nás se s jelly flowers ještě nesetkáme úplně běžně. V klasických nabídkách cukráren bychom je zatím hledali marně, ale občas se už i v našich končinách přece jen objeví. Nesmíme zapomínat na fakt, že jde o něco zcela netradičního a chvilku si tak na tato mistrovská dílka budeme muset zvykat. Zejména pak naše chuťové buňky.
Jde-li o techniku samotnou, za jejím původem musíme do Asie. Především tam se v posledních letech těší velké oblibě. Postupně si však cestu i do prestižních evropských cukráren našla. Díky dokonalému vzhledu a možnosti přizpůsobit každý dort na míru se v otázce slavnostních příležitostí stává stále populárnější.
Způsoby výroby
Samotná výroba jelly flowers je kombinací preciznosti, nápaditosti, trpělivosti a kreativity. Samotný základní postup většinou zahrnuje několik kroků:
- Příprava průhledné želatinové vrstvy
Základem je bezbarvá želatina rozpuštěná ve vodě nebo ovocné šťávě. Aby byl výsledný dezert dokonale průhledný, musí se směs správně připravit a zbavit bublinek. Poté se nalije do formy a nechá se ztuhnout.
- Tvorba květin pomocí barevné želatiny
Po zatuhnutí základní vrstvy přichází na řadu injekční technika. Do průhledné želatiny se pomocí speciálních nástrojů opatrně vstřikuje obarvená směs, která postupně vytváří okvětní lístky. Aby květy působily co nejrealističtěji, používají se různé způsoby a techniky.
- Dokončovací práce a podávání
Po vytvoření květin se dezert často doplňuje další vrstvou želatiny, která vzory chrání a dortu dodá dokonale lesklý efekt. Hotový výrobek se poté vyklápí z formy a servíruje. Obvykle jako nádherně zdobený dort, minidortík nebo želatinová bábovka.
Možnosti a variace
Jelly flowers jsou nevyčerpatelnou studnicí možností a provedení. Kromě klasických květinových vzorů lze vytvářet i složitější kompozice s listy, stonky nebo dokonce drobnými postavičkami.
Barvy se mohou přizpůsobit tématu oslavy, ať už jde o romantickou svatbu, dětskou narozeninovou party nebo elegantní večírek. Pokud jde o chuť, želatinová hmota se může kombinovat s ovocnými příchutěmi, kokosovým mlékem nebo dokonce smetanou. To dezertu dodává ještě zajímavější chuťovou dimenzi.
Tipy, které vás okouzlí
Teď, když už o jelly flowers víte všechno, co potřebujete, určitě toužíte na květinovou nádheru taky pohlédnout. To vám samozřejmě umožníme a ukážeme vám ty nejkrásnější kousky, které znovu jen tak neuvidíte.
Jelly flowers jako jednotlivé kusy. Co kousek, to jedno samostatné balení.
Precizní práce v úžasně barevných kombinacích a detailech.
Minidortík s fialovým květem, který rozhodně nemůže vzniknout během pár vteřin jen tak na koleni.
Základ může tvořit jakýkoliv tvar. Nosič jelly flowers může být i hranatý, nejen kulatý.
Technika jelly flowers zblízka. Prozkoumejte pořádně každičký detail.
Méně je někdy více. To platí i v tomto případě jednobarevných květů.
Ne vždy musí jít o kvítky. Touto technikou se dá vytvořit i celý podmořský svět, když to tvůrce umí.
Želatinový dortík, který je k nerozeznání od skutečného akvária.
V případě této inspirace už jde o celý dort, který k tvorbě nabízí spoustu prostoru.
Mistrovské dílo připomínající dešťovou kapku, která ukrývá romantický kvítek.
Nápaditost a špičkové propracování.
Narozeninový dort po vzoru jelly flovers? Proč ne?
Krása, na kterou se jeden nemůže vynadívat. Komu by se tak chtělo zajet do dortíku lžičkou…
I takovou podobu může želatinový dezert mít. Jde zase o zcela jiný tvar, avšak půvab zůstává zcela zachován.
Typ jelly flowers, který se nezapouští do želatiny. Květy samotné jsou tvořeny mléčnou želatinovou směsí.
Obrázek z rozkvetlé zahrady? Vůbec ne. Jen jelly flowers v různém provedení.
Opět volné květy. Tentokrát ne romanticky bílé, ale efektně průhledné a lesklé.
Absolutní potěcha pro oči. Každá linie, každičký detail. To vše je nepopsatelná nádhera.
Jelly flowers v mléčném trojbarevném provedení.
Zdroje:
- https://www.greedygirlgourmet.com/osmanthus-flower-tea-konnyaku-jelly-%E6%A1%82%E8%8A%B1%E7%B3%95-gui-hua-gao-recipe/
- https://divineglowinghealth.com/the-amazing-benefits-of-osmanthus-flowers/
- https://www.healthyfoodforliving.com/food-nutrition/is-jelly-healthy/
- https://www.bodyandsoul.com.au/houseofwellness/the-chicest-way-to-eat-your-vitamins-try-edible-flowers/news-story/8e5e390301e2b90ddc4132f95250b92c
- https://www.straitstimes.com/lifestyle/food/pretty-flower-jelly