Jste zde

Grilujte sladce! Dejte při grilovačce šanci oblíbenému ovoci

grilovaný červený grep Zdroj: www.bigstockphoto.com
Grilované maso, klobásky, zelenina… To všechno je super, ale co takhle hodit na gril pro změnu ovoce? Jde to a výsledky bývají vynikající! Stačí zapojit trochu fantazie a taky se inspirovat našimi tipy na slaďoučké dobroty nabité vitamíny a minerály.

9. 9. 2019

Grilování ovoce není žádná novinka, přesto mu my Češi stále tak úplně nevěříme. A to je velká škoda. Ochutnejte pár grilovaných druhů ovoce a budete na nejlepší cestě mu úplně propadnout.

Grilovaná jablka s rozinkami

Jestli vám jablka s rozinkami a skořicí připomínají spíš Vánoce, zkuste se od toho pro tentokrát oprostit. Rozhodně to totiž stojí za to!

Co potřebujete: 8 jablek, kostku másla, 10 dkg třtinového cukru, 10 dkg nadrcených celozrnných sušenek, 7 dkg rozinek, mletou skořici, nasekané ořechy podle chuti

Jak na to:

  • Vymažte máslem alobalovou misku, na které budete jablíčka grilovat.
  • Z jablek odkrojte vršek a vydlabejte ohryzek.
  • Vytvořte pěnu z másla a cukru, do ní pak přidejte rozinky, sušenkovou drť a skořici.
  • Vzniklou směsí jablka naplňte, dejte na alobalovou misku a přiklopte odříznutý vršek.
  • Grilujte na nepřímém ohni zhruba 30 minut a podávejte ještě teplé.

Zdroj: www.bigstockphoto.com

Luxusně grilovaný banán s medem, skořicí a zmrzlinou

Oslaďte si život stylově. S tímto receptem to půjde (skoro) samo!

Co potřebujete (na 4 porce): 4 banány, 2 lžíce medu, šťávu z jednoho citrónu, ½ lžičky mleté skořice, lžíci másla, 2 lžíce rumu, 4 kopečky zmrzliny podle chuti, pár lístků meduňky na ozdobu

Jak na to:

  • Z medu, citrónové šťávy, rumu a skořice vytvořte marinádu.
  • Oloupejte banány a podélně je rozkrojte.
  • Dejte je do mísy, přelijte je marinádou a nechte odpočinout.
  • Z alobalu si vytvořte dvojité čtverce. Každý vymažte máslem, dejte na něj banán a zvedněte okraje alobalu.
  • Přelijte banány marmeládou a případně zbylým máslem, překryjte alobalem, aby držel.
  • Grilujte 5-8 minut. Podávejte s vybranou zmrzlinou, obojí můžete přelít sladkou marinádou nebo třeba čokoládovou polevou.

Zdroj: www.bigstockphoto.com

Grilované broskve s řeckým jogurtem

Broskve vás určitě nezklamou. Na grilu se totiž zvýrazní jejich sladká chuť a odsud už je to jen kousek ke gastronomickému nebi.

Co potřebujete: broskve, řecký jogurt, skořici

Jak na to:

  • Broskve rozpulte a dejte na gril zhruba na 5 minut, dokud nezezlátnou.
  • Až budou hotové, přendejte je na talíř a naneste na ně řecký jogurt.
  • Nakonec je posypte mletou skořicí.

Zdroj: www.bigstockphoto.com

Grilovaný ananas s čímkoli budete chtít

Grilovaný ananas si můžete udělat na spoustu způsobů, stačí jen přibrat ingredience, na které máte zrovna chuť. Vynikající je například s chilli nebo se skořicí – na tuto klasiku se teď společně podíváme.

Co potřebujete: ananas, olej nebo máslo, 70 g třtinového cukru, 5 g mleté skořice

Jak na to:

  • Ananas zbavte slupky a připravte z něj kolečka.
  • Všechna kolečka potřete olejem nebo rozpuštěným máslem (doporučujeme druhou možnost, chuť je pak plnější, poctivější).
  • Smíchejte cukr se skořicí a kolečka ananasu v této směsi obalte.
  • Grilujte, dokud nebude cukr karamelizovat a dokud na sobě ananas nebude mít mřížku. Tu nechte udělat z obou stran. Pak bude hotovo!

Delikatesní grilovaný grep se šlehačkou

Že by vás nenapadlo dát na gril citrus? Přesvědčte se s námi, že by to byla věčná škoda!

Co potřebujete (na 4 porce): 2 grepy, 4 lžíce rumu, lžíci cukru, špetku skořice na každou porci, 4 lžíce třtinového cukru, 4 lžíce šlehačky

Jak na to:

  • Grepy omyjte a rozkrojte na poloviny.
  • Každou polovinu posypte cukrem a pokapejte několika kapkami rumu.
  • Pak je dejte grilovat, dokud nezezlátnou.
  • Každou polovinu dozdobte šlehačkou a skořicí. Můžete přidat taky lístky máty nebo meduňky.

Které ovoce vyzkoušíte hned při další grilovačce? Ať už si vyberete kterékoli, přejeme vám dobrou chuť a nevšední zážitky pro vaše chuťové buňky!