Jste zde

Domácí ovesné mléko: Rychlé, zdravé a za pár korun

ovesné mléko Zdroj: www.bigstockphoto.com
Nemusíte zrovna trpět intolerancí laktózy nebo se řadit k zástupu veganů, abyste mohli najít zálibu v rostlinném mléku. Je ho spousta druhů, některé dokáže příjemně oživit nápoje i pokrmy a jeho výroba je úplně jednoduchá. A navíc moc nestojí.

9. 12. 2019

Pravidelně si kupovat rostlinné mléko, ať už ovesné, kokosové, rýžové nebo třeba konopné, může pořádně lézt do peněz. Proto je mnohem lepší ho jednou dvakrát ochutnat a pak si na něj radši koupit suroviny a udělat si vlastní, domácí.

Nechceme házet všechna průmyslově vyráběná rostlinná mléka do jednoho pytle, ale stejně jako všechno ostatní, i ona dokážou klamat svým obalem. Ty nejkrásnější a drahé můžou totiž obsahovat jen malé množství toho, co bychom opravdu chtěli. Ruku v ruce s tím pak jde množství chemie a zbytečně útlý obsah vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek. Zato u domácího mléka vždycky víte, co všechno v něm je.

Ovesné "nemléko" si můžete snadno vyrobit doma. Stačím vám ovesné vločky a voda.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Nemléko z ovesných vloček si jejich milovníci oblíbí

Pokud máte rádi ovesné vločky na jakýkoli způsob, tohle nemléko vám určitě hned padne do noty. Předem varujeme, že z něj budou vločky vždycky cítit, takže ho nelze dát úplně kamkoli. I tak u vás ale určitě najde široké spektrum využití.

Pravidelnou konzumací ovesného mléka (nebo i vloček samotných, to už záleží na vás) získáte poctivou dávku vitamínů B a E a taky minerálů, jako jsou hořčík, měď, mangan, selen a železo. Díky výživovým hodnotám rádi pijí ovesné mléko i sportovci, a to před výkonem i po něm. Jde totiž o zásobárnu zdravých sacharidů.

Ovesné "nemléko" je oblíbené nejen mezi lidmi s intolerancí na laktózu.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Jak na to? Příprava zabere jen chviličku

Teď už se pojďme podívat, jak si ovesné mléko připravit.

Co potřebujete: 100 g ovesných vloček, 1 l vody, špetka himalájské soli (případně sladidlo podle chuti a preferencí)

Jak na to?

  • Ovesné vločky nechte půl hodiny máčet ve vlažné vodě.
  • Pak přidejte sůl (a případně další vybrané ingredience).
  • Směs dokonale rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Pokud je mléko moc husté, přidejte vodu. Můžete ho ještě dochutit.
  • Nakonec ho sceďte přes pláténko. A je hotovo!

Ovesné mléko je pravděpodobně nejlepší v koktejlech a smoothies, pak taky jako součást kaší, ale můžete ho klidně přidat i do omáček. Záleží jen na vás, jak mléko „vymazlíte“ a jestli vám nebude v pokrmech vadit jeho ovesná chuť.