Jste zde

Zeleninové nakládačky: Zkuste rychlovku v podobě červené cibule nebo netradiční mrkev

červená cibule Zdroj: Shutterstock
Zamilovali jste si nakládané okurky? Chcete ale svoji spížku oživit o další nakládanou zeleninou nebo jiné dobroty? Zkuste naložit netradiční pochutiny v podobě hub, mrkve, červené cibule nebo třeba řepy!

28. 10. 2023

Po nakládaných houbách se utlučete

Letošní houbařská sezóna byla vskutku vydatná. Houbaři nosili z lesů koše hřibů, které následně sušili, mrazili nebo zpracovávali v nejrůznější pokrmy. Pokud vám pár čerstvých (nebo mražených) hříbků z poslední návštěvy lesa zbylo, zkuste je naložit do sladkokyselého nálevu

Na nakládané houby budete potřebovat:

shutterstock_1821124121.jpg

nakládané houby
Zdroj: 
Shutterstock
Nakládané houby jsou skvělým doplňkem třeba ke grilovaným pokrmům.

Jak na to?

Do většího hrnce přidejte vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření a hořčičné semínko a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte zhruba 5 minut. Nálev nechte po uvaření vychladnout. 
Připravte si houby, které očistíte a nakrájíte na menší kousky. Zhruba pět minut je povařte v osolené vodě a také nechte vychladnout. 

Na dno čisté zavařovací sklenice přidejte cibuli nakrájenou na půlkolečka, vychladlé houby a vše zalijte připraveným nálevem. Sterilujte při 100 °C asi 30 minut.

Nakládaná červená cibule je ideální do salátů i jako příloha

Pokud jste si zamilovali malé nakládané cibulky, zkuste vykouzlit podobnou dobrotu i z červené cibule. Tenhle postup se dokonce obejde bez zdlouhavého vaření. Stačí jen suroviny důkladně promíchat, den počkat a výbornou chuťovku máte hotovou. 

Na nakládanou červenou cibuli budete potřebovat:

  • 1 červenou cibuli
  • ½ hrnku jablečného octa
  • 1 hrnek horké vody
  • 1 lžíci cukru
  • 1 a půl lžičky mořské soli

Jak na to?

V menší misce smíchejte ocet, horkou vodu, cukr a sůl. Míchejte tak dlouho, dokud se cukr a sůl úplně nerozpustí.

Poté si oloupejte cibuli, kterou rozkrojíte na půlky a ty pak na tenké plátky. Takto nakrájenou cibuli přesuňte do šroubovací sklenice a přelijte ji octovým nálevem.

Sklenici uzavřete víčkem a cibuli nechte macerovat zhruba do druhého dne v lednici, kde vydrží klidně i několik týdnů. Cibulka se hodí nejen jako příloha, ale i do salátů, burgerů nebo k masu.

shutterstock_656784919.jpg

nakládaná mrkev
Zdroj: 
Shutterstock
Nakládaná mrkev je méně tradiční, ale na chuť výborná zelenina.

Nakládaná mrkev s římským kmínem

Skvělou pochoutkou je i nakládaná mrkev, jejíž chuť podtrhnete aromatickým římským kmínem. Pro naložení vám opět bude stačit jen několik málo surovin, které máte určitě doma v lednici nebo ve spíži. 

Na nakládanou mrkev budete potřebovat:

  • 500 g mrkve
  • 300 ml octa
  • 100 ml vody
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíci římského kmínu

Jak na to?

Mrkev jako první očistěte, oloupejte a nakrájejte na šikmé tenké plátky nebo na kolečka. Takto připravenou mrkev povařte asi 3 až 5 minut ve vodě.

Vedle si připravte pánvičku a římský kmín nasucho opražte. Ve vedlejším rendlíku smíchejte ocet, vodu, cukr, sůl a opražený kmín. Přiveďte k varu a zhruba pět minut vařte. 

Nechte vychladnout a hotovým lákem mrkev naskládanou do zavařovací sklenice zalijte a uložte do lednice do druhého dne

Nakládaná řepa potěší i ty největší odpůrce

Pokud znáte červenou řepu jenom ze školních jídelen, pak se vám vůbec nedivíme, že s největší pravděpodobností nepatří mezi vaše oblíbené pokrmy. Dejte jí ale ještě jednu šanci a zkuste ji připravit podle následujícího receptu. Věříme, že na tuhle zdravou krásku změníte názor už po prvním ochutnání.

shutterstock_1697935741.jpg

nakládaná řepa
Zdroj: 
Shutterstock
Řepa bývala postrachem školních jídelen. Správně připravená ale chutná báječně.

Na nakládanou červenou řepu budete potřebovat:

  • Menší a podobně velké bulvy červené řepy
  • Sůl
  • 1 vody
  • 350 ml 8% octa
  • 60 g cukru krupice
  • 40 g soli
  • 4 kuličky nového koření
  • 20 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy

Jak na to?

Řepu omyjte, očistěte, ale neloupejte. Uvařte ji v osolené vodě doměkka (cca 40 – 60 minut). Řepu spařte studenou vodou a nakrájejte ji na plátky nebo kostičky. Poté ji rozdělte do čistých a suchých sklenic.

Vodu asi 5 minut povařte s octem, cukrem, solí a kořením, které můžete nadrtit v moždíři. Po spaření můžete koření přecedit a řepu zalévat pouze svařenou tekutinou. 

Sklenice sterilujte 20 minut při 85 °C. Poté je nechte vychladnout a uložte do lednice. Řepa bude chutnat nejlépe po několika dnech uležení. 

Použité zdroje:

  • https://fresh.iprima.cz/recepty/nakladana-sladkokysela-cervena-cibule
  • https://prodejny.kaufland.cz/recepty/vyhledat-recept/recept.nakladana-mrkev-rimskym-kminem.r_id=CZ_2018.html
  • https://fresh.iprima.cz/recepty/sladkokysele-nakladane-houby
  • https://www.prozeny.cz/clanek/nekupujeme-vyrabime-cervena-repa-v-pikantnim-nalevu-9109