16. 4. 2020
Šťavnaté maso, nadýchaná žemle, křupavá slanina a rozpuštěný plátek kvalitního sýra. Připravte si s námi vynikající burger, po kterém se budete olizovat až za ušima. Základem je nejen kvalitní maso, ale i domácí bulka.
Nechte vyniknout chuť masa!
Kvalitní hovězí maso je základ! Jeho čerstvost a tučnost se odrazí na struktuře namletého masa i na jeho chuti. Ideální volbou je maso z krku, které obsahuje vyvážený poměr svaloviny a tuku, díky kterému bude burger šťavnatý a chuťově výborný i bez hromady koření. Namleté maso pouze opepřete a osolte.
K přípravě burgerů použijte maso s minimálně 20 procenty tuku. Dokonale ho očistěte od všech blan i šlach a nahrubo ho namelte.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Před mletím maso zbavte všech blan a šlach a vložte ho do chladničky nebo na pár minut do mrazáku. Studené maso se vám bude mnohem snáze mlít a nebude se vám oddělovat tuk od masa. Z masa vytvořte placky 1,5 až 2 centimetry vysoké a dejte je ještě na chvíli odpočinout do lednice.
Tip: Připravujete burger z libového masa nebo plánujete burger propéct skrz na skrz? Namelte k masu i kousek špeku, přilijte malou skleničku sodovky nebo do burgeru vložte kousek másla. Docílíte tak šťavnatosti.
Před vložením na rozpálenou pánev nebo gril, udělejte v burgeru prohlubeň. Maso se nevyboulí a lépe se ve středu propeče. Na pánvi ho mírně přimáčkněte, aby se burger nezkroutil. Pak ale už nemačkat! Vytekla by veškerá šťáva. Maso na roštu otočte pouze jednou a to až ve chvíli, kdy se samo odlepí!
Poznat správně propečený burger chce trochu cviku. Zpočátku vám může pomoci teploměr. Později už stupeň propečení poznáte pohmatem. Obecně však platí, že dobrý burger z kvalitního masa by měl zůstat uvnitř narůžovělý a šťavnatý. Hotový burger nechte odpočinout, aby vtáhl šťávu, která se během grilování uvolnila.
Pozvedněte burger k dokonalosti!
Nadýchané domácí bulky posunou každý burger o level výše. Bez nich to prostě nikdy nebude ono! Přitom připravit si je není nic složitého. K jejich přípravě vám stačí pouze mouka, několik vajec, droždí, trocha cukru a tuk. Základem je přesný poměr surovin a dokonale vypracované a vykynuté těsto!
Věřili byste tomu, že placka grilovaného masa uvnitř housky je s námi už přes 130 let? Zdroj: www.bigstockphoto.com
Tip: Burger z kvalitního hovězího masa můžete povznést k dokonalosti plátkem čedaru, který necháte rozpustit na mase, a slaninou opečenou do křupava.
Hotové housky opečte na vnitřních stranách dokřupava a potřete je ideálně domácí ochucenou majonézou nebo barbecue omáčkou. Maso omáčkou nikdy nepotírejte!
Dobrou chuť!
Finální doladění burgeru už záleží čistě na vaší chuti. Záleží jen na vás, jestli dáte přednost čerstvé cibuli nebo osmaženým cibulovým kroužkům či zkaramelizované cibuli. Zda burger doplníte čerstvým listem hlávkového salátu, plátkem rajčete nebo listy rukoly. Zda si dáte práci s opečením slaniny a rozpuštěním plátku kvalitního sýra nebo jestli zvolíte střídmější verzi.
Při přípravě masa na burgery zapomeňte na vejce i na strouhanku. Burger není karbanátek! Zdroj: www.bigstockphoto.com
A na závěr nezapomeňte do středu burgeru zapíchnout špejli, abyste si vychutnali všechny chutě naráz!