Jste zde

Zápach rybiny a jak se ho zbavit: Nejvíc páchnou tučné ryby. Pomůžou vločky nebo mléko

zápach z rybiny Zdroj: Shutterstock
Nevoní vám rybina? Řekneme vám, které ryby zapáchají nejvíc, a prozradíme vám několik jednoduchých tipů a triků, jak se nepříjemného odéru zbavit.

21. 8. 2025

Ryby jsou velmi chutné a zdravé, ale mnohdy odradí svým specifickým aroma. Štiplavým a mnohdy velmi nepříjemným zápachem, který vzniká zejména při rozkladu tuků obsažených v rybím mase a jehož intenzita závisí na stáří ryby i prostředí, ve kterém žije. 

shutterstock_2126221511.jpg

rybina
Zdroj: 
Shutterstock
Rybina je specifický zápach, který je dán čerstvostí, stářím ryby, množstvím tuku a prostředím, ze kterého ryba pochází.

Za nejtypičtější rybu, pro kterou je charakteristický zápach rybiny, je obvykle považován kapr, protože je hodně tučný a často žije v bahnitých rybnících. Zápach rybiny však může být také patrný u úhoře, tuňáka, sledě či makrely a jiných tučných ryb. Naopak nejméně je po rybině cítit candát, mořský pstruh, štika či treska. 

shutterstock_2583057145.jpg

ovesné vločky na rybinu
Zdroj: 
Shutterstock
Potřít rybu ovesnými vločkami a hrstí soli je starý, avšak velmi účinný trik, který vám pomůže zbavit se typického odéru.
 

Ryby kupujte vždy čerstvé

Pamatujte! Pokud je ryba čerstvá a rychle a správně ji zpracujete, zápach by nikdy neměl být příliš intenzivní! 

Abyste předešli zápachu po rybině, je vhodné kupovat pouze čerstvé ryby a také je velmi důležité ryby rychle a správně zpracovat. Vykuchat, omýt od slizu, kterým jsou pokryté, a odříznout všechny viditelné tukové části, které se rozkládají a uvolňují amoniak a jiné nevábně vonící sloučeniny.

Velmi důležité je také ryby uchovávat v chladu a popřípadě je naložit podle některého z našich doporučení. 

shutterstock_2602714755.jpg

ryba na citrusech
Zdroj: 
Shutterstock
K odstranění zápachu můžete použít nejen citron, ale i pomeranč, limetku nebo jiný citrus. 

Marinujte!

Citron je nejtypičtější a nejznámější prostředek, který má schopnost nejen odstranit nepříjemný pach rybiny, ale také dokáže zvýraznit chuť rybího masa. Využít můžete citronovou šťávu, nastrouhanou kůru z bio citronu i celé plátky citronu a použít ho můžete těsně před podáváním nebo před samotnou tepelnou úpravou. 

Tip: Citron toho dokáže mnohem víc! Nejenže neutralizuje pach rybiny, ale také vám pomůže zbavit se zápachu z rukou a náčiní, které přišlo do kontaktu s rybou. 

Použití mléka nebo smetany je léty prověřený, avšak trochu zapomenutý trik, který znaly už naše babičky. Bílkovina, která je v mléce obsažena, dokáže z ryby nejen vytáhnout nepříjemný zápach rybiny či bahna, ale také maso zkřehčí.

Pro dokonalý výsledek je však nutné naporcovanou rybu naložit do mléka na několik hodin. Ideálně přes noc. 

Zkuste typické aroma ryby přebít jinou vůní

Abyste se zbavili nepříjemného rybího zápachu, nemusíte čekat několik hodin než se zápach zneutralizuje! Typický odér můžete tzv. přebít vůní česneku nebo bylinkami a vhodným kořením. Vždy však použijte malé množství, abyste nepřebili samotnou chuť rybího masa. 

Z koření můžete použít kmín, sladkou papriku, bobkový list, saturejku, nebo třeba oregano. Z bylinek se zase parádně hodí tymián, rozmarýn, kopr, bazalka, šalvěj nebo medvědí česnek

Zdroje:

  • https://www.toprecepty.cz/clanky/3887-ryby-nejim-protoze-smrdi-vyvratte-detem-casty-argument-pomoci-jednoducheho-triku/
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-zbavit-kapra-zapachu-rady-a-tipy/
  • https://www.rybarskyrozcestnik.cz/jak-odstranit-rybi-pach-pri-kuchynske-uprave-ryb/
  • https://m.magazinplus.cz/bydleni/269-ucinne-a-rychle-triky-jak-se-v-kuchyni-zbavit-neprijemneho-rybiho-oderu.html
  • https://egoman.cz/ryby-uz-budete-varit-vzdy-s-chuti-neprijemneho-zapachu-se-zbavite-do-par-minut/