21. 8. 2025
Ryby jsou velmi chutné a zdravé, ale mnohdy odradí svým specifickým aroma. Štiplavým a mnohdy velmi nepříjemným zápachem, který vzniká zejména při rozkladu tuků obsažených v rybím mase a jehož intenzita závisí na stáří ryby i prostředí, ve kterém žije.
Za nejtypičtější rybu, pro kterou je charakteristický zápach rybiny, je obvykle považován kapr, protože je hodně tučný a často žije v bahnitých rybnících. Zápach rybiny však může být také patrný u úhoře, tuňáka, sledě či makrely a jiných tučných ryb. Naopak nejméně je po rybině cítit candát, mořský pstruh, štika či treska.
Ryby kupujte vždy čerstvé
Pamatujte! Pokud je ryba čerstvá a rychle a správně ji zpracujete, zápach by nikdy neměl být příliš intenzivní!
Abyste předešli zápachu po rybině, je vhodné kupovat pouze čerstvé ryby a také je velmi důležité ryby rychle a správně zpracovat. Vykuchat, omýt od slizu, kterým jsou pokryté, a odříznout všechny viditelné tukové části, které se rozkládají a uvolňují amoniak a jiné nevábně vonící sloučeniny.
Velmi důležité je také ryby uchovávat v chladu a popřípadě je naložit podle některého z našich doporučení.
Marinujte!
Citron je nejtypičtější a nejznámější prostředek, který má schopnost nejen odstranit nepříjemný pach rybiny, ale také dokáže zvýraznit chuť rybího masa. Využít můžete citronovou šťávu, nastrouhanou kůru z bio citronu i celé plátky citronu a použít ho můžete těsně před podáváním nebo před samotnou tepelnou úpravou.
Tip: Citron toho dokáže mnohem víc! Nejenže neutralizuje pach rybiny, ale také vám pomůže zbavit se zápachu z rukou a náčiní, které přišlo do kontaktu s rybou.
Použití mléka nebo smetany je léty prověřený, avšak trochu zapomenutý trik, který znaly už naše babičky. Bílkovina, která je v mléce obsažena, dokáže z ryby nejen vytáhnout nepříjemný zápach rybiny či bahna, ale také maso zkřehčí.
Pro dokonalý výsledek je však nutné naporcovanou rybu naložit do mléka na několik hodin. Ideálně přes noc.
Zkuste typické aroma ryby přebít jinou vůní
Abyste se zbavili nepříjemného rybího zápachu, nemusíte čekat několik hodin než se zápach zneutralizuje! Typický odér můžete tzv. přebít vůní česneku nebo bylinkami a vhodným kořením. Vždy však použijte malé množství, abyste nepřebili samotnou chuť rybího masa.
Z koření můžete použít kmín, sladkou papriku, bobkový list, saturejku, nebo třeba oregano. Z bylinek se zase parádně hodí tymián, rozmarýn, kopr, bazalka, šalvěj nebo medvědí česnek.
Zdroje:
- https://www.toprecepty.cz/clanky/3887-ryby-nejim-protoze-smrdi-vyvratte-detem-casty-argument-pomoci-jednoducheho-triku/
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-zbavit-kapra-zapachu-rady-a-tipy/
- https://www.rybarskyrozcestnik.cz/jak-odstranit-rybi-pach-pri-kuchynske-uprave-ryb/
- https://m.magazinplus.cz/bydleni/269-ucinne-a-rychle-triky-jak-se-v-kuchyni-zbavit-neprijemneho-rybiho-oderu.html
- https://egoman.cz/ryby-uz-budete-varit-vzdy-s-chuti-neprijemneho-zapachu-se-zbavite-do-par-minut/