Jste zde

Zbytečné chyby při přípravě ryb: Už předem solíte a zbavujete rybu kůže

pečená ryba na talíři Zdroj:
Správně udělaná ryba, to je zdravá a chuťově vynikající lahůdka. Ne vždy se to ale povede a vy možná nevíte, že děláte jednu z nejčastějších chyb při přípravě. Podívejte se, čemu byste se měli vyhnout, aby byl výsledek lepší než minule!

23. 4. 2021

Takových prohřešků je spousta. Naštěstí jste ale na správném místě a příště už to určitě neuděláte… O co tedy jde?

Špatně rozmrazujete

Když nemáte čerstvou rybu, jen tu mraženou, nejspíš ji položíte na talíř na linku a necháte ji svému osudu, případně ji vložíte do mísy s horkou vodou. Obojí je špatně, stejně jako rozmrazování v mikrovlnce. Vytváříte tím totiž skvělé podmínky pro vznik škodlivých bakterií. 

Jak tedy rozmrazovat? Ponořte rybu do studené vody a ideálně ji dejte do lednice, dokud se nedostane do použitelného stavu tam. Chce to holt vzpomenout si včas…

bigstock-grilled-fish-plate-with-some-n-405671609.jpg

ryba na talíři
Zdroj: 
Bigstockphoto
Rybu není potřeba nikaj složitě ochucovat. Často stačí jen trocha bylinek, olivový olej nebo citronová šťáva.

Nenecháte pánev a olej pořádně rozehřát

Dát rybu (nebo cokoli jiného) na nedostatečně rozpálenou pánev, to dokáže jídlo skoro docela zabít. Jednak zbytečně nasákne tukem a jednak začne ryba pouštět šťávu s bílkovinami, které se dokážou přichytit na pánvičku jako žvýkačka do vlasů. Při otáčení se pak ryba rozpadne a značnou část necháte právě na pánvi. Nedobrovolně, pochopitelně.

Dáváte rybě co proto

Ryba se nemusí na pánvi nebo grilu dělat dlouho. Filetu obvykle stačí 5-6 minut na jedné a 3 minuty na druhé straně s vypnutým plamenem. Celá ryba je skvělá, když ji zprudka opečete 4 minuty z každé strany a pak ji necháte 5 minut odpočinout v troubě předehřáté na 50 °C.

bigstock-grilled-red-snapper-27480044.jpg

ryba s oblohou
Zdroj: 
Bigstockphoto
Ideálně nechte kůži na rybě a odstraňte ji případně až na talíři. Kůže pomůže udržet tvar a ryba i lépe chutná.

Zbavujete rybu kůže už na začátku

Pokud neholdujete rybí kůži, stahujte ji až na talíři, až bude hotovo. Když to totiž uděláte před tepelnou úpravou, může se vám rybka rozpadnout a taky přijde o chutě, kterou právě kůže drží u masa. Výsledek pak vůbec nemusí být dobrý.

Přeháníte to s kořením

Ryba je výborná sama o sobě, nemusíte se proto s kamarádkami předhánět, kdo ji víc okoření. Úplně postačí bylinky a marináda třeba z citrónu a olivového oleje. Zapomeňte na rybu ála „ještě tam dám tohle, když už to tu mám“.

Předem bezhlavě solíte

Už se vám stalo, že byla ryba blátivá, skoro vám nechutnala a vypadala příšerně? Pak jste ji nejspíš pořádně nasolili už předem, načež na pánvi nebo grilu zadržela tekutiny uvnitř. Dobrá ryba je opravdu dobrá i bez solení předem. Příště pro ni proto zamiřte jinam.

Nechte rybu vyniknout v plné parádě. Stačí, když se vyhnete těmhle chybám. Bude to dobrota!