Jste zde

Uherská pěna: Dřív se příprava neobešla bez návštěvy v Tuzexu, dneska ji zvládnete za pár minut

uherák Zdroj: Shutterstock
Přísné státní normy za socialismu přesně stanovovaly suroviny i gramáže jednotlivých receptů. Ať už jste tedy ochutnali oblíbený salát, nebo pomazánku v mléčném baru naproti nebo na druhé straně republiky, jídlo vždycky chutnalo stejně.

2. 10. 2024

A ve zmíněných „mlíčňácích“ nebyla nikdy nouze o bohatě zdobená ruská vejce nebo chlebíčky s různými pomazánkami. Vzpomenete si ještě na poctivý „vlašák“ nebo pochoutkový salát? A co taková uherská pěna? Neupadla už v zapomnění?

Přečtěte si také: Pravý „uherák“ se vyrábí 100 dní. V Česku jsou většinou jen jeho napodobeniny

Uherská pěna pouze pro „vyvolené“ 

Jak už název téhle dobroty napovídá, šlo o pomazánku, jejíž základní a hlavní surovinou byl poctivý uherský salám. Jeho výrazná chuť byla základem mnohých jídel studené i teplé kuchyně.

shutterstock_358892066.jpg

uherský salám krájený
Zdroj: 
Shutterstock
Sehnat pravý uherák bylo za socíku dobrodružství. Proto ne každá uherská pěna byla pěnou.

Sehnat ho ale za dob hlubokého socialismu nebylo tak jednoduché. Kuchaři většinou museli navštívit Tuzex nebo ochody Eso. Pokud měli dotyční dobré známé v řeznictvích, dostali „uherák“ jako podpultové zboží.

Luxusní uzenina s ušlechtilou plísní na povrchu byla kvůli své nedostupnosti často napodobovaná. Někteří kuchaři tak „uherskou“ pěnu často připravovali z „lovečáku“ nebo Vysočiny. Výsledná chuť téhle uzeninové pěny ale neměla s originálem nic moc společného.

Mohlo by vám zachutnat: Retro pochoutkový salát podle normy z roku 1976: Když si chcete připomenout dávné chutě 

Původní recept na uherskou pěnu podle ČSN

Pokud si chcete připomenout, jak chutnala tahle dobrota, nahlédněte společně s námi „pod pokličku“ původních receptur, které byly připravovány podle přísných československých norem. Na přípravu poctivé uherské pěny podle ČSON budete potřebovat pouze tři suroviny:

  • 350 g uherského salámu
  • 400 g másla
  • 300 taveného sýra

Jak na to?

Máslo si zhruba tři hodiny před přípravou receptu vytáhněte na linku a nechte ho povolit. V misce si vyšlehejte tavený sýr společně s povoleným máslem. Uherák oloupejte, připravte si mlýnek na maso a salám najemno namelte (můžete pomlít i vícekrát). Salám následně smíchejte s povoleným sýrem a máslem. Hotovou pěnou můžete natírat nejen chlebíčky, ale taky jednohubky

Použité zdroje:

  • https://www.toprecepty.cz/clanky/7410-uherska-pena-podle-csn-na-dokonalou-retro-pomazanku-na-chlebicky-nebo-na-chleba-staci-jen-tri-ingredience/
  • https://www.labuznik.cz/recept/uherska-pena/
  • https://www.rodicka.cz/uherska-pena-uherakova-pena-presny-puvodni-recept/