Jste zde

Silvestrovské pohoštění: 7 tipů na neotřelé jednohubky s krevetami i pikantním chilli

jarní závitky jako jednohubky Zdroj: www.bigstockphoto.com
Období večírků vrcholí oslavami konce roku. Pokud plánujete strávit silvestr doma nebo mezi známými, máme pro vás několik tipů na jednohubky, které vaše hosty budou bavit. Je libo sušené datle nebo roztomilé berušky?

28. 12. 2019

Mini caprese

Základem jednoduchého italského salátu pocházejícího z Kampánie je kvalitní mozzarella, bazalka a rajče. Tyhle tři suroviny vám ale stačí taky pro přípravu jednoduchých a rychlých jednohubek. Na párátko napíchněte kuličku mozzarelly, cherry rajčátko a bazalku. Před podáváním můžete ozdobit balsamikovou redukcí.

Datle s mandlí ve slaninovém kabátku

Pokud jste už přejedení klasických jednohubek s česnekovou pomazánkou a klobásou, zkuste jednu netradiční exotickou variantu. Kupte datle, které vypeckujete a naložíte na pár minut do vody. Mezitím si předehřejte troubu. Datle vymačkejte, naplňte je mandlí, zabalte do slaniny a upečte.

Po Vánocích jednohubky odlehčete větším množstvím zeleniny. Na majonézové pomazánky se vykašlete.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Hermelín s brusinkami a chilli

Potřebovat budete tmavý toastový chleba, který rozdělíte na stejné čtverečky a opečete na sucho na pánvi. Mezitím si ve vyšší sklenici ponorným mixérem rozmixujte brusinky, smetanu a chilli papričku. Jednotlivé čtverečky chleba po opečení potřete vzniklou směsí, přidejte kostičku hermelínu a ozdobte rukolou nebo čerstvou bylinkou.

Toasťáčky s máslem a paštikou

Že něco tak obyčejného jako „tousťák“, paštika a máslo nemůže udělat na stole parádu? Ale může! Tady je ale potřeba nějaká ta příprava. Namísto kupované paštiky si vyrobte tu domácí. Ideálně, pokud ji nalijete do větší a ne příliš vysoké silikonové formy, kde bude alespoň 24 hodin tuhnout.

Pečivo před namazáním lehce opečte, bude křupat.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Toastový chleba nakrájejte na dvě velikosti a jednotlivé čtverečky spojte máslem.  Na vrchní čtvereček položte menší čtvereček vykrojený z paštiky a vše dozdobte kuličkou červeného pepře, několika krystalky mořské soli a bazalkou.

Řepové s kozím sýrem

Pokud vám nejsou cizí výrazné chutě, pak si přizvěte do kuchyně kvalitní kozí sýr a červenou řepu. Tu nakrájejte na co nejtenčí plátky a rovnoměrně ji navrstvěte do pekáčku. Zasypte najemno nakrájeným kozím sýrem, zakápněte lžicí olivového oleje, pokryjte bylinkami a dejte péct na 150 °C na 45 minut. Jakmile bude řepa upečená, rozkrájejte ji na čtverečky, potřete olivovým olejem a ozdobte plátky rukoly.

Krekry s beruškami

Přijde návštěva společně s malými dětmi? Připravte vtipné jednohubky speciálně pro ně. Jejich základ tvoří menší slané krekry, které jsou běžně k dostání v obchodech.

Úspěch určitě budou mít i jednohubky, na kterých zkombinujete kvalitní šunku a sladké ovoce.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Krekry potřete oblíbenou pomazánkou nebo pomazánkovým máslem, položte na ně lístek salátu a půlku cherry rajčete nakrojeného (ne úplně překrojeného) na čtvrtinu. Hlavičku berušky vyrobíte z půlky černé olivy a krovky můžete dozdobit tečkami ze zbytků pomazánky.

Krevetové potěšení

Budete trávit Silvestra s milovníky ryb a mořských plodů? Radost jim určitě uděláte krevetovými jednohubkami. Jejich příprava je navíc nesmírně jednoduchá a zabere jen pár minut. Vyloupané krevety uvařte v osolené vodě, nechte vychladnout a napichujte na párátka společně s kostkou sýru a cherry rajčátkem. Servírovat můžete ve vyšší sklenici, do které nalijete oblíbenou omáčku (chilli, citronovou, Alfredo, rybí, sójovou apod.)