Jste zde

Tipy, jak na nejlepší „brkaši“: Brambory neloupejte, vodu solte a mléko vyměňte za mascarpone

bramborová kaše na talíři Zdroj: Bigstockphoto
Není kaše jako kaše! Připravit tu, která se bude po ochutnání rozplývat na jazyku, a vy rozhodně nebudete řešit, co dělat se zbytky druhý den, chce trochu zkušeností. Anebo stačí vyzkoušet následující triky a tipy!

19. 2. 2022

Asi se všichni shodneme na tom, že základní surovinou, bez které se bramborová kaše jednoduše neobejde, jsou brambory. Aby byl výsledek dokonalý, je ale potřeba zvolit ten správný varný typ. Při nákupu proto vybírejte brambory varného typu C, které jsou moučnaté a obsahují nejvíce škrobu ze všech tří typů. Škrob funguje jako jakési pojivo, které udrží kaši nadýchanou a konzistentní.

bigstock-pot-of-freshly-cooked-homemade-442373735.jpg

bramborová kaše
Zdroj: 
Bigstockphoto
Pokud nechcete z kaše lepidlo, pak se vyhněte šlehacím metličkám.

Žádné škrábání a sůl nad zlato

Světoví šéfkuchaři nedoporučují brambory před vařením loupat. Proto je stačí důkladně omýt, vložit do hrnce, zalít studenou vodou a tu pořádně osolit. Výsledek bude mnohem lepší, než když budete solit už uvařené a oloupané brambory.

To, že jsou brambory hotové, poznáte tak, že do nich píchnete vidličkou. Pokud vidlička „zajede“ do největší brambory bez potíží, můžete vodu scedit a brambory nechat vychladnout.

Zapomeňte na mixér

Po vychladnutí brambory oloupejte. Aby byla konzistence bramborové kaše pěkně nadýchaná, vyvarujte se jednoho tradičního českého nešvaru a ke šlehání nepoužívejte klasický mixér. Raději zkuste lis, který používáte, když chcete brambory prolisovat jako přísadu do bramborového těsta.

Pokud takový lis nevlastníte, na polovinu uvařených a oloupaných brambor použijte nástavec mixéru na šlehání a na zbytek šťouchadlo.

bigstock-homemade-pureed-mashed-potatoe-417526846.jpg

ochucená bramborová kaše
Zdroj: 
Bigstockphoto
Bramborovou kaši můžete ochutit bylinkami nebo třeba parmazánem či česnekem.

Náš tip: Jakmile budete mít kaši „našlehanou“, vraťte ji na cca 5 min na sporák a důkladně ji prohřejte.

Máslo, mléko, smetana nebo mascarpone?

Jakmile budou brambory našlehané a zahřáté, přidejte do nich na plátky nakrájené změklé máslo. Stačit bude cca čtvrtina kostky. Kaši promíchejte a vyzkoušejte další trik. Kaši můžete ochutit klasicky mlékem, vysokoprocentní smetanou nebo mascarpone.

Ať už zvolíte kteroukoli složku, nezapomeňte ji zahřát zhruba na teplotu kaše. Kaši znovu promíchejte, ochutnejte, případně dochuťte. 

Mohlo by vás zajímat: Na dochucení můžete použít sušené nebo čerstvé bylinky, osmaženou cibulku nebo čerstvě utřený česnek.

Trik s bílkem závěrem

Pokud vám kaše nepřijde dost hedvábná, můžete vyzkoušet poměrně netradiční trik s bílkem. Pokud ho do kaše přidáte během závěrečného šlehání, kaše dostane skvělou konzistenci. Na čtyři porce bude bohatě stačit jeden bílek.

Pokud si na „syrový“ bílek v kaši netroufnete, vyšperkujte ji najemno nastrouhaným parmazánem. Kaši můžete nechat na pár minut zapéct pod grilem v troubě. Výsledek bude dokonalý!

Použité zdroje:

  • https://www.prozeny.cz/clanek/bramborova-kase-lepsi-jste-nejedli-22874
  • https://www.prostreno.cz/krok-za-krokem/clanky/23421/Kucharske-triky-s-bramborovou-kasi
  • https://www.kucharidodomu.cz/tipy-a-triky/jak-na-nejlepsi-bramborovou-kasi-mame-proverene-rady-a-tipy.html