3. 9. 2025
Jablečná povidla jsou skvělým řešením, jak proměnit přebytek jablek v něco výjimečného. Jsou jednoduchá, rychlá a představují ideální surovinu pro další vaření i pečení. Mají hladkou konzistenci, svěží ovocné aroma a lahodnou jemně kyselou chuť. Oblíbeným kořením nebo kapkou rumu si je však můžete přizpůsobit podle své chuti.
Vylaďte chuť povidel po svém
Příprava jablečných povidel není složitá a existuje hned několik možností, jak je připravit. Využít můžete troubu i sporák a k jejich uvaření budete potřebovat pouze jablka, cukr a ocet. Popřípadě skořici, hřebíček, badyán, mletý zázvor nebo jiné koření a rum, který povidla nejen zakonzervuje, ale také jim dodá jemné karamelové tóny a lehce kořeněnou chuť.
Pamatujte! Čím zralejší a sladší jablka zvolíte, tím méně cukru bude potřeba do povidel přidat.
Jablka vybírejte zralá se sladkokyselou chutí a rozhodně se vyhýbejte jablkům, která jsou moučnatá a nevýrazná. Vhodné jsou například jablka odrůd Idared, Golden, Jonagold, Rubín nebo Spartan.
Přirozeně sladká jablka vyžadují méně cukru
Pokud se povidla rozhodnete uvařit v hrnci na sporáku, připravte si 1 kilogram jablek, zhruba 250 g cukru krystal nebo krupice, 50 ml jablečného octa a zhruba 125 ml vody.
Jablka podlijte vodou a nechte je vařit, dokud nezměknou. Poté je rozmixujte a přidejte ocet, cukr, popřípadě vámi zvolené koření. Směs pak za občasného míchání vařte na mírném plameni 1 až 2 hodiny, dokud nezíská tmavou barvu a hustou konzistenci.
Ještě teplá hotová povidla nalijte do čistých sklenic, pevně je zavíčkujte a otočte je dnem vzhůru.
Tip: Aby vám povidla déle vydržela, zakápněte je rumem nebo je sterilizujte 15 minut při teplotě 80 stupňů Celsia.
Pokud budete dělat povidla v troubě, předehřejte ji na 180 stupňů Celsia a jablka pečte spolu s trochou vody a octa zhruba 2 až 3 hodiny. Každou půl hodinu jablka promíchejte a jakmile se směs zredukuje a zhnědne, máte hotovo.
Ještě teplá povidla opět nalijte do čistých sklenic, pevně je zavíčkujte a otočte je dnem vzhůru.
Tip: Hotová povidla poznáte podle toho, že při přejetí vařečkou zůstane v hmotě cestička, která se ihned nesleje.
Zdroje:
- https://www.apetitonline.cz/recept/vonava-jablecna-povidla
- https://www.prozeny.cz/clanek/jablecna-povidla-bez-michani-pecou-se-v-troube-58837
- https://www.toprecepty.cz/recept/14953-jablecna-povidla-na-3-zpusoby/
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-na-jablecna-povidla-rady-a-tipy/
- https://www.viadelicia.cz/recepty-podzim/jablecna-povidla/
- https://www.jimejinak.cz/jablecna-povidla-bez-cukru/