Jste zde

Jablečná povidla: Upečte si lahodu, která je skvělá i jako základ do koláčů nebo marinád

jablečná povidla Zdroj: Shutterstock
Povidla nejsou výhradně jen švestková záležitost. Uvařte si spolu s námi lahodná a voňavá jablečná povidla, která se skvěle hodí do buchet, koláčů i jen tak na chleba. Máme pro vás recept i několik tipů, jak na ně.

3. 9. 2025

Jablečná povidla jsou skvělým řešením, jak proměnit přebytek jablek v něco výjimečného. Jsou jednoduchá, rychlá a představují ideální surovinu pro další vaření i pečení. Mají hladkou konzistenci, svěží ovocné aroma a lahodnou jemně kyselou chuť. Oblíbeným kořením nebo kapkou rumu si je však můžete přizpůsobit podle své chuti. 

shutterstock_2339730283.jpg

jablečná povidla v koláči
Zdroj: 
Shutterstock
Jablečná povidla můžete využít jako náplň do koláčů, sladkých knedlíků i buchet. Skvěle však také poslouží k přípravě netradiční marinády na maso nebo k namazání vdolků či palačinek.

Vylaďte chuť povidel po svém

Příprava jablečných povidel není složitá a existuje hned několik možností, jak je připravit. Využít můžete troubu i sporák a k jejich uvaření budete potřebovat pouze jablka, cukr a ocet. Popřípadě skořici, hřebíček, badyán, mletý zázvor nebo jiné koření a rum, který povidla nejen zakonzervuje, ale také jim dodá jemné karamelové tóny a lehce kořeněnou chuť. 

Pamatujte! Čím zralejší a sladší jablka zvolíte, tím méně cukru bude potřeba do povidel přidat. 

Jablka vybírejte zralá se sladkokyselou chutí a rozhodně se vyhýbejte jablkům, která jsou moučnatá a nevýrazná. Vhodné jsou například jablka odrůd Idared, Golden, Jonagold, Rubín nebo Spartan

shutterstock_1479369152.jpg

otevřená povidla
Zdroj: 
Shutterstock
Zavřená jablečná povidla uchovávejte v chladné místnosti. Po otevření je skladujte v chladničce. 

Přirozeně sladká jablka vyžadují méně cukru

Pokud se povidla rozhodnete uvařit v hrnci na sporáku, připravte si 1 kilogram jablek, zhruba 250 g cukru krystal nebo krupice, 50 ml jablečného octa a zhruba 125 ml vody. 

Jablka podlijte vodou a nechte je vařit, dokud nezměknou. Poté je rozmixujte a přidejte ocet, cukr, popřípadě vámi zvolené koření. Směs pak za občasného míchání vařte na mírném plameni 1 až 2 hodiny, dokud nezíská tmavou barvu a hustou konzistenci. 

shutterstock_1941041524.jpg

jemná jablečná povidla
Zdroj: 
Shutterstock
Abyste docílili jemnější konzistence, jablka rozmixujte tyčovým mixérem. 

Ještě teplá hotová povidla nalijte do čistých sklenic, pevně je zavíčkujte a otočte je dnem vzhůru. 

Tip: Aby vám povidla déle vydržela, zakápněte je rumem nebo je sterilizujte 15 minut při teplotě 80 stupňů Celsia. 

Pokud budete dělat povidla v troubě, předehřejte ji na 180 stupňů Celsia a jablka pečte spolu s trochou vody a octa zhruba 2 až 3 hodiny. Každou půl hodinu jablka promíchejte a jakmile se směs zredukuje a zhnědne, máte hotovo. 

Ještě teplá povidla opět nalijte do čistých sklenic, pevně je zavíčkujte a otočte je dnem vzhůru. 

Tip: Hotová povidla poznáte podle toho, že při přejetí vařečkou zůstane v hmotě cestička, která se ihned nesleje. 

Zdroje:

  • https://www.apetitonline.cz/recept/vonava-jablecna-povidla
  • https://www.prozeny.cz/clanek/jablecna-povidla-bez-michani-pecou-se-v-troube-58837
  • https://www.toprecepty.cz/recept/14953-jablecna-povidla-na-3-zpusoby/
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-na-jablecna-povidla-rady-a-tipy/
  • https://www.viadelicia.cz/recepty-podzim/jablecna-povidla/
  • https://www.jimejinak.cz/jablecna-povidla-bez-cukru/