Jste zde

Retro hotovka, která je lepší než klasický řízek: Normovaná telecí játra v trojobalu

telecí játra na salátu Zdroj: Shutterstock
Většina strávníků se dělí na dvě skupiny – ty, kteří by nikdy vnitřnosti nepozřeli a i z pohledu na ně se jim dělá mdlo, a pak naopak strávníky, kteří pokrmy z vnitřností milují!

11. 12. 2023

Pokud patříte do druhé zmíněné skupiny a zároveň spadáte do podmnožiny „dříve narozených“, zavzpomínejte na doby dávno minulé, kdy se pokrmy v jídelnách, bistrech, mléčných barech a restauracích připravovaly podle přísných československých norem.

Jednou z „normovaných dobrot“, které jste si mohli dát na oběd nebo vydatnější večeři v každé lepší restauraci, ale i jídelně, byla smažená telecí játra. Ta můžeme v „knize příprav“ najít pod recepturou č. 12507.

Přečtěte si také: Anglická játra: Za "socíku" se servírovala jen odpoledne. Řekneme proč a přidáme recept

Retro hotovka, kterou jsme milovali

Smažená telecí játra byla v tehdejší době tak oblíbená, že v restauracích figurovala v oddílu hotových jídel. A nejen to. Pro svou oblíbenost pronikly „řízky z jater“ i do kuchyní školních, do menz, závodních a družstevních jídelen.

shutterstock_2027692109.jpg

telecí játra v trojobale
Zdroj: 
Shutterstock
Telecí nebo kuřecí játra jsou zajímavou (a vlastně i levnou) alternativou ke klasickým řízkům.

Příprava tohohle retro receptu je nesmírně jednoduchá a vlastně vám nezabere ani mnoho času. Pokud tedy hledáte, čím ozvláštnit jídelníček vašich strávníků a klasických „kuřízků“ v trojobalu jste tak nějak přejedení, vyzkoušejte tuhle socialistickou alternativu.

Mohlo by vám zachutnat: Milovníci pikantních jídel zbystřete! Po "pfeferonovém" retro salátu podle ČSN se utlučete

Na 10 porcí smažených jater v trojobalu budete potřebovat:

•    1 kg telecích (nebo kuřecích) jater
•    100 g hladké mouky
•    2 celé vejce
•    100 ml plnotučného mléka
•    200 g strouhanky
•    200 ml oleje
•    30 g soli

Jak na to?

Nejprve se vrhněte na úpravu zakoupených jater, která důkladně operte, odblaňte a nakrájejte je na stejnoměrné plátky. Tyto plátky mírně naklepejte paličkou a na okrajích nařízněte.
Připravte si trojobal – hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. V trojobalu játra obalte a rovnou smažte v rozpáleném oleji. Jakmile budou játra z obou stran zlatavá, vyjměte je a nechte okapat na papírovém ubrousku. 

Po osmažení játra osolte a ihned je podávejte. Pokud byste je nechali déle odstát, nepříjemně ztvrdnou a budou doslova jako podrážka. Podávat je můžete nejen s vařenými brambory, ale také bramborovou kaší, bramborovým salátem nebo salátem francouzským.

Praktický tip závěrem: Pokud mají strávníci problémy s konzumací telecích jater, nebo vám tento druh vnitřností přijde zbytečně nákladný, nahraďte je klasickými játry z kuřete.

Použité zdroje:

  • https://makova-panenka.cz/recepty/jatra-nemuseji-koncit-jen-na-cibulce-nebo-s-omackou-receptury-csn-pro-upravy-jater/
  • http://digitvman.no-ip.biz/Receptury%20tepl%C3%BDch%20pokrm%C5%AF.pdf%20%C2%B7%20version%201.pdf
  • https://www.jidlo.cz/%C4%8Dsn+dr%C5%AFbe%C5%BE%C3%AD+j%C3%A1tra+recept