Jste zde

Profiteroles: Křehké kuličky plněné krémem jsou na přípravu jednodušší, než si myslíte!

profiterolky Zdroj: Shutterstock
Odpalované těsto, lahodný krém, skvělá čokoláda. Takhle nejčastěji vypadají profiteroles (nebo hezky česky profiterolky). Mají ale i svoje obměny a šikovnější ruce je zvládnou připravit i doma!

27. 4. 2025

Slaďoučký dezert, tak akorát do ruky. Na dvě nebo tři sousta. Je ale nanejvýš pravděpodobné, že se zamilujete hned po tom prvním. Tahle malá kulička z odpalovaného těsta je nejčastěji plněná sladkým krémem – šlehačkovým nebo žloutkovým. Setkat se můžete i se zmrzlinou! Pak ještě zbývá přidat navrch čokoládu, karamel nebo moučkový cukr a epochální zážitek může začít.

Ale pozor! Profiteroles se dělají i ve slané variantě, třeba s masem a sýrem. Záleží jen na představivosti toho, kdo zrovna kouzlí v kuchyni.

Mimochodem – českou variantou dezertu by mohly být větrníčky. 

shutterstock_2549425095.jpg

slané profiterolky
Zdroj: 
Shutterstock
Profiterolky můžete připravit i na slano.

Původ profiterolek

Kde se tahle dobrota vzala? Asi vás dvakrát nepřekvapí, že profiterolky mají svůj původ ve Francii, kde si na vynikající jídlo potrpí. I když to není tak úplně jednoznačné. Má se totiž za to, že vznikly v Itálii, ale když se Kateřina Medicejská provdala za francouzského krále Jindřicha II., vzala si k němu s sebou z Itálie i své kuchaře. Právě oni údajně seznámili Francii s profiterolkami. Francouzi už je pak „jen“ zdokonalovali.

I když se předpokládá, že je tahle lahůdka starší, první písemná zmínka o ní pochází ze 16. století, kdy byla zaznamenána v knize Gargantua (autorem byl Francois Rabelais).

Ne vždycky byly profiteroles takové, jaké je známe v současnosti, naopak vznikaly různé varianty – v 19. století byla například velmi populární ta s krémovou náplní a teplou karamelovou polevou.

shutterstock_2344407281.jpg

profiterolky
Zdroj: 
Shutterstock
Základem profiterolek je dobře připravené odpalované těsto.

Variace a obměny sladké i slané

I dneska můžete ochutnat profiterolky na spoustu způsobů. Nejčastěji mají uvnitř krém a navrchu čokoládu, ale jednak může obměn doznat krém a jednak se může měnit i poleva (třeba místo čokolády skvěle funguje zmiňovaný karamel). Nakonec, když nebudete chtít polevu, stačí profiteroles jen lehce posypat moučkovým cukrem. 

Nejsme všichni na sladké, ale profiterolky se připravují z tak variabilního těsta, že je klidně můžete zkusit i naslano. Třeba s čerstvým sýrem, bylinkami a sušenými rajčaty, případně s čerstvým sýrem, lososem a koprem. Fantazii se meze nekladou, takže můžete experimentovat, dokud vám nedojdou nápady. 

shutterstock_2289751843.jpg

profiterolky s čokoládou
Zdroj: 
Shutterstock
Oblíbený recept je ten s profiterolkami politými čokoládou.

Profiteroles: recept, kterému můžeme říkat tradiční

Samozřejmě pro vás nemáme tradiční recept, podle kterého profiterolky vznikaly před staletími. Přece jen je ale jeden, který dneska můžeme považovat za ten základní. 

Co potřebujete (na 15 kousků): 60 g hladké mouky, 50 g másla, lžičku cukru krupice, 2 velká rozšlehaná vejce, na náplň pak ještě 280 ml 40% smetany ke šlehání, na poprášení moučkový cukr

Jak na to?

  • Do hrnce nalijte 150 ml studené vody a dejte do ní připravené máslo. Zahřejte na středním plameni.
  • Smíchejte cukr s moukou.
  • Máslo se rozpustí a směs se začne vařit – pak hrnec stáhněte z plamene, vsypte do něj cukr s moukou a asi minutu míchejte. 
  • Vznikne bochánek a na dně hrnce nebude viditelný bílý povlak – pak bude těsto hotové.
  • Nechte těsto trochu vychladnout. Potom do něj po částech vmíchejte rozšlehaná vejce.
  • Na plech si dejte pečicí papír, potřete ho troškou másla a na chvilku ho namočte do studené vody (stačí ho chvíli nechat pod puštěnou vodou). Díky tomu se při pečení udělá pěkná pára.
  • Z těsta vždycky lžičkou vykrojte bochánek a dejte ho na plech. Mezi bochánky nechte dostatek místa, ideálně 2,5–3 cm. 
  • Pečte je 15–20 minut na 200 °C dozlatova.
  • Po vytažení z trouby každý bochánek propíchněte a nechte vychladnout na mřížce.
  • Vyšlehejte si ze šlehačky krém.
  • Profiterolky pak rozkrojte, naplňte je krémem, posypte troškou moučkového cukru a servírujte!

Není to žádná věda, chce to jen trošku trpělivosti a pečlivé dodržení postupu. 

Mít z profiteroles dort? Klidně i ten svatební!

Víte, že z profiterolek může vzniknout taky chuťovým buňkám i očím lahodící dort? Říká se mu Croquembouche (s hezkým českým přepisem krokánbuš) a čas od času si ho lidi nechávají dělat jako svatební dort. Jednoduše jde o profiterolky naskládané na sebe do podoby stromku. Když se pak decentně dozdobí (například květy), vypadá skvostně.

Použité zdroje:
•    https://www.rochambeauboston.com/news-item/the-history-of-profiteroles
•    https://www.recipetineats.com/profiteroles
•    https://croquembouchefactory.com/what-is-croquembouche