Jste zde

Pangasius: "Odpadní ryba" si zaslouží druhou šanci. Proč?

smažená ryba Zdroj: Bigstockphoto
Ochutnejte s námi pangase! Rybu s pošramocenou pověstí, která se v naprosto odlišné kvalitě opět vrací do našich jídelníčků.

4. 12. 2021

Pangasius, zkráceně pangas, je sladkovodní ryba, která před deseti lety patřila mezi nejprodávanější a nejoblíbenější ryby na celém světě. Spousta dezinformací, ohromné množství vody v mase a záběry z přeplněných chovů ze špinavých řek však brzy udělaly své a pangas nám přestal chutnat. V současné době však zažívá opět renesanci. Pojďte s námi proto zjistit, proč mu dát znovu šanci. 

bigstock-iridescent-shark-pangasianodo-337713877.jpg

pangas ve vodě
Zdroj: 
Bigstockphoto
Zatímco kapr doroste do tržní velikosti zhruba za 3-4 roky, pangas své tržní velikosti dosáhne už za 8 až 10 měsíců. 

Není ryba jako ryba

Prapůvodním domovem pangasia jsou především znečištěné řeky jihovýchodní Asie, odkud také do celého světa pronikly záběry přeplněných plovoucích klecí. Naštěstí časy se mění a na českém trhu existují už i prodejci, kteří zaručují ekologický chov v čisté a nezávadné vodě.

bigstock-red-snapper-sebastes-norvegicu-426838187.jpg

pangas filety
Zdroj: 
Bigstockphoto
Světle růžová barva filetů je známkou toho, že pangas byl chován v kvalitní a čisté vodě. 

A obávat se nemusíte ani závadných a zdraví škodlivých látek uvnitř masa. Předtím, než se pangas dostane ke spotřebiteli, musí projít důslednou veterinární kontrolou a splnit evropské předpisy, které stanovují maximální limity pro různé látky. V mase tak v žádném případě nenarazíte na zakázanou malachitovou zeleň a ani na velké množství fosfátů, které byly v minulosti s pangasem velmi často skloňovány. 

Pangas si vás získá svou chutí

O pangasovi se říká, že byl vyroben na míru pro všechny mlsné jazýčky. Narozdíl od ostatních ryb není cítit rybinou a jeho maso nemá typickou rybí chuť. Navíc filety jsou zcela bez kostí a v podstatě se jedná o dietní rybu plnou kvalitních bílkovin, která se velmi snadno upravuje. Skvěle chutná dušený, smažený na másle i zapečený v troubě. 

Ve srovnání s ostatními mořskými a sladkovodními rybami má však pangas nízkou nutriční hodnotu. Obsahuje velmi málo jódu a má mizivý obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Nekupujte vodu!

V porovnání s ostatními rybami patří pangas mezi levnější druhy ryb. Kilogramové balení vyjde zhruba na 150 Kč. Vše ale není takové, jak se na první pohled zdá! Některé hluboce zamrazené filety totiž obsahují ohromné množství přidané vody, která se z masa během tepelné úpravy odpaří. Z kilogramového balení tak rázem zbyde sotva polovina. 

bigstock-dish-with-frozen-pollock-fish-439121564.jpg

pangas mražený
Zdroj: 
Bigstockphoto
Nekupujte drahou vodu a při koupi pangase pozorně čtěte etikety. Některá balení běžně obsahují až 20 % přidané vody. 

Při koupi pangase proto vždy čtěte etikety a vsaďte na osvědčené prodejce, kteří nešidí maso vodou a zaručují jeho ekologický chov. 

Zdroje:

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Pangas_spodnook%C3%BD
  • https://www.vitalia.cz/clanky/pangas-je-sladkovodni-ryba-ze-znecistene-reky/
  • https://www.chytej.cz/clanky/1751/kapr-nebo-pangasius-aneb-jak-se-meni-preference-konzumentu/
  • https://www.jakvkuchyni.cz/rybi-special-pangasius/
  • https://zena-in.cz/clanek/pangas-se-vraci-na-nase-talire
  • https://www.bidfood.cz/o-nas/novinky/pangasius-podle-nowaco-aneb-renesance-pangasa
  • https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001020313503